You are currently viewing Semmi szüksége egy alsós gyereknek mobiltelefonra!

Semmi szüksége egy alsós gyereknek mobiltelefonra!

Szeretne a kisiskolás gyermeked telefont és te is elgondolkodtál rajta, hogy talán jó lenne, ha elérhetnéd őt? Több baj lehet belőle, mint haszon!

Szülőként jóhiszeműen arra gondolsz, hogy ha van telefon a gyermekednél, fel tudod őt hívni, amikor a megbeszélt idő helyett csak később tudsz odaérni vagy felhívhat ő, ha baj történik, eléritek egymást, ha elhúzódott a kirándulás, ha szükség lenne az otthonfelejtett tornazsákra, tolltartóra. Lássuk be, hogy nagy eséllyel ezek miatt használná a legkevesebbet a gyerek a telefont.

A pár percben, míg téged vár, beszélget majd a többi gyerekkel. Ha baleset történik, a pedagógusok fognak téged értesíteni, ahogy az iskolai programok módosulásáról is. Az otthon maradt eszközök helyett pedig lehet kölcsönkérni másikat, vagy na, bumm, nem megy aznap tesiórára. Még egy egyes sem a világ vége.

Az viszont, ha a gyermeked keze ügyében van a telefon, és emiatt nem a többi gyerekkel játszik a szünetekben, a napköziben, sokkal nagyobb gond!

Mi baj lehet abból, ha telefon van egy alsós gyereknél?

Játékfüggő lesz

Még a felnőttek is rá tudnak kattanni egy-egy játékra, hát még egy 6-10 éves iskolás! Senkinek sem jó az, ha telefonját bújja, ahelyett, hogy szaladgálna, fogócskázna, bújócskázna, focizna a társaival!

Nem a korosztályának megfelelő tartalmat lát

Videókat, képeket, szövegeket, és számtalan olyan nem kisgyereknek való tartalomhoz férhet hozzá, amit aztán nem tud kezelni.
Azt sem tudod majd, hogy miért fél, miért kezd el hirtelen sírni, vagy esetleg lesz rosszul hirtelen otthon, miközben nagyon is lehet, hogy vagy ő bukkant rá olyan vidóra, amit nem értett, ami megrémisztette vagy egy másik gyerek mutatott neki olyat, ami megijesztette.

Beszippantja őt a virtuális valóság

Ahelyett hogy játszana, telefont nyomogat, csak arról a játékról/ videóról beszél, amit kipróbált, amit látott, és valószínűleg talál is partnereket majd, akikkel együtt folytathatja a telefon mellett kuporgást.
Megint csak az a baj, hogy ilyenkor elszalad az idő, nem is érzékeli, mi zajlik körülötte, nem lesz ideje sem szaladgálni egy jót, sem enni, sem inni, sem mosdóba menni, máris kezdődik a következő óra és ülhet tovább a padban újabb 45 percet, majd minden folytatódik ugyanígy tovább… Délután nem tudsz majd mit kezdeni a gyermekkel, mert még pörögne, szaladna, hiszen napközben nem volt rá lehetősége…

A függőség kialakulhat már a kisgyerekeknél is,

mert persze hogy érdekes, élvezetes az a színes világ, az a játék, amit ő irányít.., de a képek, videók esetében, amelyek felbukkanhatnak akár a játék során is, már egyáltalán nem a kezükben van az irányítás.

Ijesztő, rémisztő vagy csak szimplán értelmezhetetlen
lesz számukra, ami megjelenik előttük.

Sokkos állapot is kialakulhat egy-egy gyereknél. Te pedig nem vagy jelen, nem tudod, mit látott, mit hallott és nem is biztos, hogy el tudja mesélni neked. Marad számodra a vigasztaló szerep és a teljesen kiborult gyermek megnyugtatása. Érkeznek a rossz álmok, ha egyáltalán tud aludni.. Jönnek a képzelt szörnyek, a félelmetes képek a fejében, és leginkább fogalmad sincs, hogyan űzd el őket, csak azt tudod, hogy legszívesebben elhajítanád az összes telefont jó messzire… (de akkor már késő!)

Hangsúlyozom: az összeset. Mert tegyük fel, te nem adtál telefont a gyermekednek, de más igen, így aztán ugyanúgy eljut hozzá az a tartalom, ami felkavarhatja az érzékeny kis lelki világát egy kicsit több mint 6 évesnek.

Aztán lehet, hogy úgy vagy vele, csak egy régi, nyomógombos készüléket adsz neki. Ám azon is tud készíteni fotókat, videófelvételeket, ha talál rajta játékot, ha azzal foglalkozik, hogy cipelje folyton magával, és jajj, nehogy elveszítse, akkor megint majdnem ugyanott tartunk… Az a telefon is

el tudja terelni a figyelmét arról, ami igazán számít:
a tanulás, a barátkozás, a közös játék.

Ráadásul, onnan már csak egy lépés a következő, a jobb, a komolyabb telefon, amit úgyis ki fog követelni magának előbb-utóbb… (bocs, szépen fogja kérni.., gondolom…)

Én azt mondom, inkább legyen utóbb…, hagyjuk meg gyereknek a gyereket, amíg csak lehet!

Deák-Ember Ágnes
Csak Csináld – Magadért

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?