You are currently viewing Szoptatás császármetszés után – 5 gyakori kérdés

Szoptatás császármetszés után – 5 gyakori kérdés

A császármetszés utáni szoptatással kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban. Az egyik leggyakoribb, hogy később indul be a tejelválasztás, a kismama szervezete nem fog elég táplálékot termelni babájának.

Mi segíthet abban, hogy a szoptatás a műtéti szülés után is menjen? Mostani cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget Rózsa Ibolya, IBCLC szoptatási szaktanácsadó jóvoltából.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) augusztus első hetét a szoptatás világhetévé, augusztus 1-jét az anyatej világnapjává nyilvánította. A WHO 1990-es nyilatkozata felszólítja a kormányokat: biztosítsák az édesanyáknak, hogy csecsemőiket hat hónapos korukig kizárólag szoptathassák.

Később indul be a tejtermelés?

Ez az egyik leggyakoribb tévhit. A tej belövellésének ugyanis nem a hüvelyi szülés, hanem a lepény megszületése a feltétele, ez pedig műtét során is megtörténik.  A kolosztrum (előtej) már a várandósság alatt termelődik, így megszületés után azonnal hozzájuthat kisbabád. A tejbelövellés, vagyis a nagyobb mennyiségű tej csak napokkal a szülés után jelenik meg a születés módjától függetlenül. Beindulásában a minél gyakoribb szoptatással, helyes mellre helyezéssel tudsz segíteni – tanácsolja Ibolya.

Kevesebb lesz a tej?

Az esetleges szoptatási nehézségek azért alakulhatnak ki császármetszés után, mert nincs megfelelő támogatás a baba születése utáni mihamarabbi mellre tételére. Kevesebb tej termelődhet, ha késleltetett a mellre helyezés, az első szoptatás. Mivel az anya műtét után órákig mozgásképtelen, ehhez szakszerű segítségre van szüksége. A tej termeléséhez fontos, hogy egy császárral szült édesanya is annyit lehessen együtt a babájával a kezdetektől foga, mint természetes úton szült társa és igény szerint szoptathasson. A rooming-in lehetőségéről előre érdeklődj a kórházban!

Hogyan lehet sikeres a szoptatás császár után?

A sikeresség szempontjából fontos lenne, ha a baba császármetszés után is igény szerint szopizhatna, de ez a legtöbb helyen nem valósul meg, mert az anya mobilizálásáig szeparálják a kisbabát, nincs kellő számú személyzet arra, hogy ebben a még mozgásképtelen, fejét nem emelhető frissen szült császáros anyáknak segítsenek – mutatott rá a szakértő…

A cikk folytatása itt olvasható! >>

Óvári Enikő újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla
Rózsa Ibolya, IBCLC szoptatási szaktanácsadó
Intima.hu

(kezdőkép: pexels)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?