You are currently viewing Szuper móka gyerekkel (is): batikoljatok pólót házilag

Szuper móka gyerekkel (is): batikoljatok pólót házilag

Kifogytál az ötletekből, mivel köthetnéd le a gyereket? Akkor elő a régi, megunt pólókkal, vászontáskákkal: batikolásra fel!

A technikája ráadásul annyira egyszerű, hogy nem nagyon tudtok mit elrontani rajta; vagy ha mégis, az aprócska kis hibákból születhetnek a legklasszabb dizájnok!

Biztosan sokan ismeritek, legalábbis hallottatok már a batikolásról, azaz a csomózásos kelmefestésről. Arról az egyszerű és népszerű technikáról, aminek segítségével bármilyen textilt, ruhadarabot könnyedén átfesthettek. Sőt, akár egy uncsi vászontáskát is feldobhattok vele. Éppen ezért kiváló elfoglaltság alkotó kedvű gyermekekkel is, akik garantáltan le lesznek nyűgözve, ahogy a fehér pólóik varázslatos színekben és mintázatokkal születnek újjá.

A módszer lényege, hogy az összecsomózott anyagrészekre nem jut textilfesték, aminek következtében különböző minták rajzolódnak ki. A kötözéshez használhatunk fonalat, de befőttes gumi is megteszi. A lényeg, hogy húzzuk olyan szorosra, amilyenre csak tudjuk, hogy oda garantáltan ne jusson a festékből. Ha biztosra akarunk menni, be is vizezhetjük a festeni kívánt darabot, amit így még szorosabbra meg tudunk húzni.

Batikoló készlet

Az óvatosabbak egy batikoló készlettel is elkezdhetik a csomózós textilfestést. Vitathatatlan előnye, hogy ezzel nem hagytok magatok után rendetlenséget; nincs összefestékezett lábos, összekent terítő, és a többi. Az összekötözött textildarabot, vagy ruhát egy kis műanyag gömbbe kell betenni, amibe kis réseken át tudjátok a festéke(ket) adagolni. Majd egy kis rázás, keverés, s ki is vehetitek. A ruci száradás után kész is van.

A házi verzió

Ha magad szeretnéd az egész folyamatot csinálni, íme egy szuper egyszerű, DIY verzió. Szerezz be textilfestéket, szedjetek össze fehér, vagy világos színű ruhadarabokat.

Keress egy olyan lábost, amit nem sajnálsz, ha festékes lesz; és már kezdődhet is a batikolás. Fonallal, vagy gumival tekerd be a batikolandó ruhadarabokat ott, ahol szeretnéd. A por állagú textilfestéket készítsd el a leírtaknak megfelelően, forralj fel vizet, és szórd bele.

Ha az egész ruhanemű felületét batikolni szeretnéd, ráadásul több színnel akkor mindig a legvilágosabbal kezdd. Áztasd bele a ruhákat, várd meg, amíg jól átveszik a színt, majd az egészet öblítsd át ecetes, sós vízben. A kötözőanyagot csak ezután szedd le, hagyd megszáradni, s máris lehet ájuldozni a látványos végeredménytől.

Ottlik Judit

(képek: Pinterest)

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?