You are currently viewing Tényleg annyi az intimitásnak a baba után?

Tényleg annyi az intimitásnak a baba után?

Egy baba születése semmihez sem fogható öröm, és természetes, hogy a kicsi érkezésével a szülők élete teljesen átrendeződik, hisz minden percüket az újszülött teszi ki. Nincs többé a “csakmiketten”, el-elmaradnak az érintések, és bizony a szex is.

De valóban ennyire hervasztó a helyzet és egy gyermek érkezése tényleg az intimitás végét jelenti? Erről kérdezte az érintetteket a TZMO Hungary.

Számtalan vicc létezik a szexről a házasságban, és sokakban él a félelem a gyermek születése utáni intimitás megszűnésétől is. Jogosan? A keringő városi legendák és rémsztorik végére tett pontot a pelenkákat is forgalmazó TZMO Hungary által készített kutatás, amelyben fiatal szülőket kérdeztek a szülés utáni intimitásról.

A közel ezer válaszadó többsége házas (74%), egygyermekes, húszas éveiben járó édesanya, de jelentős mértékben képviseltette magát a harmincas korosztály is, ők a válaszadók 31%-át tették ki. Többségük (53%) gyermeke 1-3 év közötti.

Te és én – meg a baba

A közhiedelemmel ellentétben a válaszadók közel 65%-a úgy nyilatkozott, hogy a szülés után is kölcsönösen volt igény az intimitásra, és közel 70%-nál a 6 hét elteltével meg is volt az első együttlét. Szinte alig fordult elő, hogy több mint 6 hónappal, netán 1 évvel a szülés után sem került sor összebújásra.

A válaszok alapján megdőlt az a tévhit is, hogy a nőknek nincs igényük szülés után a szexre, mert közel 48%-nál kölcsönösen kezdeményeznek a felek, de azért hozzá kell tennünk, hogy 42%-nál a férfiak kezdeményeznek elsőként.

Ahhoz azonban, hogy a szülők nyugodtan elmerülhessenek egymásban, nyugodt, kettesben töltött időre is szükség van. Ebben nyújtanak segítséget a nagyszülők, akik a válaszadók közel felénél vállalják a pesztonka szerepét. Vannak azonban olyan párok is, közel 30%, akik egyáltalán nem tudják megoldani, hogy kettesben maradjanak.

Akarjuk, kívánjuk, teszünk érte

Azon párok döntő többsége, akiknek kihalt az intimitás a kapcsolatból a szülés után, azzal indokolják, hogy minden egyes percüket a kicsi(k) töltik ki. 12%-nál sajnos az is előfordul, hogy nem kívánják párjukat, amelynek oka lehet nemcsak a partnertől való elhidegülés, hanem az intimitásra való igény teljes megszűnése is. Nem kell azonban leírni őket sem, mert azok a párok, ahol nincs szex egyelőre, tesznek azért, hogy ez ne így legyen és újra közel kerüljenek házastársukhoz – testileg és lelkileg egyaránt.

Kreatívan csípnek le a napból pár percet, akár órát, amikor a gyerek alszik, de a közös zuhanyzás is népszerű “időcsináló” technika. Randiznak, törekednek a kipihentségre, visszacsempészik a romantikát a kapcsolatba, de volt olyan pár is, ahol előkerültek a gyertyák, a partnermasszázs, vagy akár a szexuális játékok és segédeszközök is.

A kutatás eredményeiből látszik, hogy nem kell teljesen búcsút mondanunk az intimitásnak a baba érkezése után, azonban az biztos, hogy a megváltozott körülmények miatt nagyobb ráfordítást igényel. A nyílt, őszinte kommunikáció és az igények összehangolása is a párok segítségére van az intimitás felélesztéséhez.

(kezdőkép: Pixabay)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?