You are currently viewing Terhességi cukorbetegség dietetikus szemmel

Terhességi cukorbetegség dietetikus szemmel

Napjainkban sajnos egyre több kismamánál alakul ki a GDM (Gestacios Diabetes Mellitus), tanácsadásokon pedig szinte mindig felmerül a kérdés: „Vajon nálam miért alakult ki? Lesz baja a kisbabámnak ettől? Innentől én már mindig cukorbeteg leszek?”

A terhesség alatt a sejtek inzulinérzékenysége csökken, így a hasnyálmirigynek nagyobb aktivitásra van szüksége ahhoz, hogy megpróbálja a vér cukor szintjét normál keretek között tartani.

Rizikótényezők

  • a 30-35 év feletti életkor
  • súlyfelesleg
  • családi kórtörténetben szerepel cukorbetegség
  • egyéni kórtörténetben inzulinrezisztencia szerepel
  • előző terhesség GDM-mel szövődött

Tünetek, diagnosztika

A GDM nem feltétlenül jár szembetűnő tünetekkel. A kismamákat laborvizsgálattal szűrik, OGTT terhelés történik (orális glükóz tolerancia teszt) általában a 24. hét környékén, de hajlam esetén a szakorvos a vizsgálatot már hamarabb is kérheti! A vizsgálat során minimum 2 vérvétel történik, melynél az első után meg kell inni egy 75g glükóz tartalmú, – általában némi citromlevet is tartalmazható – oldatot. Fontos, hogy a terhelés alatt a kismama fizikálisan ne legyen aktív (ne menjen haza a vérvételek között, ne menjen sétálgatni, stb.), mert az befolyásolhatja az eredményt, és fals értékeket eredményezhet.

Abban az esetben GDM a kismama, ha a laboreredménye: éhgyomri érték >5,6 mmol/l, és/vagy 120 perces érték >7,8 mmol/l.

Miért fontos, hogy a GDM kismama szigorúan vegye a diétáját?

A helyesen összeállított diéta mind az anyára, mind a babára kedvezően hat. Ha a kismama nem diétázik, a babánál többek között nagyobb születési súly, születés utáni hipoglikémia, vagy akár megnagyobbodott szervek alakulhatnak ki, míg az édesanyánál nagyobb az esélye annak, hogy szülés után hamarabb kialakul a 2-es típusú diabétesz.

A témával kapcsolatban további információ itt olvasható.

Írta: Tárczy Virág, dietetikus
Intima.hu

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?