You are currently viewing Túlélőkalauz otthon lévő szülőknek!

Túlélőkalauz otthon lévő szülőknek!

Hogyan éljük túl szülőként a karantént? Viccesen azt is írhatnánk, hogy kávé-xanax-alkohol-füldugó kombóval.

Na de nem eszik olyan forrón a kását. Egy úrinő csak nem alkoholizál korán reggel. Így inkább összegyűjtöttünk pár ötletet, hogyan lehet hathatósan, hosszabb távon lekötni a csemetéket, a négy fal között is. Csupa olyan dologgal készültünk, amivel az idő is hasznosan telik, jól szórakoznak a gyerekek és reményeink szerint mi is kibírjuk estig idegösszeroppanás és három lábon kihordott szívroham nélkül.

Azt viszont nem ígérjük, hogy a tetthely makulátlan tiszta és rendezett lesz. De üsse kavics, fő a túlélés! A cél, hogy hasznosan töltsük az időt és mindenki jól érezze magát a karantén akárhányadik napján is.

1.Vedd elő minden kézügyességed és kézműveskedjetek

Megengedett bármilyen eszköz: ragasszatok, vágjatok, rajzoljatok, színezzetek, fessetek, gyurmázzatok, varrjatok, fonjatok, kössetek, készítsetek karkötőt. Bármilyen alkotó tevékenység megteszi. Kikapcsol és fejleszt is, továbbá kellően szórakoztató. Csak a kreativitás szab határokat. Tojásfestés, tavaszi díszek, tésztafűzés. Simán… Próbáljátok ki azokat az ötleteket, amikre eddig azt mondtátok, hogy „majd” vagy találjatok ki egyet, ti magatok.
Szuper tippünk: https://taskasuli.hu/blog/

2.Süssetek, főzzetek együtt

Nem csak rendkívül jó közös időtöltés, észrevétlen életre nevelés is, sőt letudható vele a napi háztartás egyik része, továbbá rendkívül hasznos a végtermék is, amit persze mindenki élvez.

Jó recept tippjeink:

https://carrie.hu/gasztronomia-es-utazas-2/egyszeruen-es-gyorsan-elkeszitheto-citromos-torta-alap/

https://carrie.hu/gasztronomia-es-utazas-2/sos-tort-csokis-keksz-isteni-es-konnyen-elkeszitheto-finomsag/

3.Nagytakarítás

Igen, jól olvasod. Kedvenc zenéteket bekapcsolva, kiosztva a feladatokat, egy közös takarítás is lehet móka, kacagás. Ráadásul rendkívül hasznos is ebben a bacis időszakban. Elő a seprűt, porszívót, takarítóeszközöket.

Válogassátok át az ezer éve nem használt ruhákat, cipőket, játékokat. Kincsekre is lelhettek! Például tuti előkerül a múltkoriban elveszett, nagyon keresett kulcs vagy egy olyan játék, ami egy napra ismét leköti őket, hiszen nem látták már vagy ezer éve.

4.Mozogjatok közösen

Táncoljatok, sportoljatok együtt. A mozgás rendkívül jó stressz levezetésre. Talán egy kicsit le is fáradnak a csemeték. De ha nem, akkor is legalább egy kis boldogsághormont termeltek, annyi bizonyos. Ráadásul az egészségmegőrzésben is fontos szerepe van a mozgásnak. Exatlon otthon? Naná! Garantáltan élvezni fogja kicsi és nagy is egyaránt. (Már ha van elég helyetek hozzá…)

Pár mozgástippünk gyerekeknek, felnőtteknek:

Jóga – https://onlinejogaakademia.hu/videotar-proba

https://onlinejogaakademia.hu/heti-10-perces-joga-orarended

Torna – https://www.gyerunkanyukam.hu/product/view/maradjotthon-rendkivuli-videotar

5.Játsszatok!

Elő a társassal, kártya paklival, amőbával, szókirakóval. Megérett a helyzet arra, hogy előkerüljenek ezek a típusú játékok. Kellően szórakoztató időtöltés.

Remek tippünk:

A Zsúrjátékok oldalon található játékok nagy részéhez nem kell semmit bevásárolni, hanem az otthon megtalálható eszközöket, tárgyakat remekül felhasználva játszhatunk. A kb. 400 játék, kreatív ötlet és recept közül bátran válogathat bárki, és alakíthatja a saját elképzelései szerint.

Természetesen nem kell ahhoz bulit, zsúrt rendezni, hogy ilyen fajta játékokat játsszon a gyermek, hiszen a játékok nagy részét a testvérek egymással, illetve a gyermek a szülővel is tudja játszani, úgy hogy közben jól érzik magukat, minőségi időt töltenek együtt, s közös vidám élményeket gyűjtenek.

 

6.Kütyük

Úgy, mint a tablet, számítógépes játékok, Xbox, Wee, ilyenkor kiváló szolgálatot tehetnek. Nem ördögtől való, ha egy kicsit hagyjuk őket ezeket használni most (főleg hogy van, amelyik az otthoni tanuláshoz is szükséges).

DE: kapcsolódjunk be mi is! Még a legacélosabb kamasz szívét is meglágyíthatjuk, ha leülünk vele a Fifa, Minecraft vagy Mortal Kombat elé.

Az Xboxon pedig lehet együtt táncolni vagy sportolni is! Nagyon vicces tud lenni, amikor látják a felnőtteket bénázni a gyerekek…

Kisebbeknek pedig rendkívül sok hasznos játék fellelhető a neten.

7.Színház az egész világ

Kevés gyerek nem szeret szerepelni, megmutatni, mit tud, miben jó. Vers, mondóka, tánc, ének, sport, bábozás, színdarab, hangszer. Csuda izgalmas órákat tölthetünk el egy közös műsor kitalálásával, elkészítésével. Már a felkészülés rá is sok jót ígér.

Talán a reggel lefőzött kávét is van időnk meginni, míg ők kitalálják, mit adnak elő…

8.Egyéb kultúrprogram

Bújjatok össze és nézzétek meg kedvenc sorozatotok, filmetek. Olvassatok el egy vagy több klassz könyvet. Vagy pörgessétek meg a földgömböt és mindenki bökjön rá valahol. Ahova esik a választás, oda repüljetek el képzeletben! Beszélgessetek az országról, nézzetek utána!

Csak úgy repül az idő, különböző világokba látogathatunk el így.

9.Színezz, rajzolj, töltsd ki

Áldom a nevét annak, aki kitalálta a foglalkoztató könyveket, füzeteket, színezőket. A sokszor halogatott, idő hiányában félretett foglalkoztatók lekötik a csemetéket egy picit, míg a szülő egy kis időre szusszanhat. Ha merészebb, esetleg megpróbálhatja menteni a menthetőt, elvégezni a legfontosabb háztartási teendőket, vagy végre a munkájához is odajut egy kicsit.

Jó tippünk:

A Fodorinda egy színes világ, ahol rátalálhatsz a sajátodra, de létre is hozhatod azt.

Egy vonal, egy forma rengeteg lehetőséget rejt magában. A klasszikus kontúrvonalas, papír alapú színezők mellett igazi kuriózumok is sorban állnak színekért. A Fodorindától könnyedén hozzájuthatsz ezekhez.

Ha papírfüggő vagy, töltsd le, nyomtasd, majd színezd a szürkeárnyalatos képeket, vagy fotófantáziák kontúrvonalas változatát.

Mi az a fotófantázia? A természet, vagy falvak, városok karakteres apróságait vagy nagyságait figyelve sokszor rajzol fel a képzelet a való világra vetített formás színeket. Izgalmas ilyen szemmel járni a világban. Ezt a kalandos érzést szeretné továbbadni Júlia a Fodorindában, amikor lefotózza, majd a fényképet kiegészíti grafikáival.

Ezek a képek teljes komplett egységükben is elérhetők. Nyomtatva, vászonképként is kerülhetnek a faladra. Kontúrvonalas színezőket találhatsz fán és vászonképen is. Ezeken aztán megcsillanthatjátok kreatív vénátokat miközben egy maradandó, azonnal otthonodat díszítő saját alkotás kerülhet ki kezeitek alól. Különleges megoldása ez a színezőknek, mely nem fog minden sarkon szembe jönni veled.

Jó tudni, a Fodorinda grafikái színre szabhatók. Te megmondod, melyik szín vagy és a választott grafika elkészül stílusodban és rákerül a megfelelő tárgyra. Tolltartó, falikép vagy bögre, mind egységben lesz veled.

Ha igazán exkluzívra vágysz, teljesen neked rajzolt grafika is színes társad lehet. Sőt, ajándéknak sem utolsó, például szüli- vagy névnapra, Húsvétra!

Fodorinda YouTube csatornáján pedig bepillantást nyerhettek az alkotás pillanataiba!

 

+hasznos tippek, ha a fentieken már túl vagy

A Mommyhelp egy közösségi tér kisgyermekes családoknak, szolgáltatóknak és vállalkozásoknak annak érdekében, hogy könnyebben egymásra találjanak.

A jelenlegi helyzetben a cél, hogy segítsék azokat a szolgáltatókat (magántanár, edző, babysitter, stb.) és vállalkozásokat a családok figyelmébe ajánlani, akik tudnak online dolgozni.

De a szülők egymásnak is tudnak segíteni, mert csoportot alkothattok olyan szülőkkel ezen a platformon, akik hasonló cipőben járnak, mint te. Itt nem érzed kényelmetlennek, hogy segítséget kérsz, hiszen a Mommyhelp azért jött létre, hogy megismerkedhessenek egymással olyan szülők, akik szívesen segítenek egymásnak. Foglalkoztathatjátok gyermekeiteket felváltva, szabadidőt teremtve egymásnak. Olvashattok mesét, mondókázhattok vagy megoldhattok feladatlapokat csoportosan 3-4 gyerekkel videóhívással. A Mommyhelp naptárában és üzenőfalán pedig láthatod, ki és mikor vállal felvigyázást a csoportodban.

Amíg az egyik szülő lefoglalja a gyerekeket, addig a többi anyuka nyugodtan dolgozhat, ebédet főzhet vagy végezheti elmaradt feladatait és a gyerekek is örülnek a társaságnak.

 

És ha már mindent végig próbáltatok, akkor hagyd a csudába… játsszanak egyedül!

Neked pedig, hogy a lelki békéd helyreálljon, ajánljuk László Erika magasabb rezgésre hangoló LélekZene könyvét, melyet most ingyenesen megkaphatsz és feltöltődhetsz vele egy időre!

A gyerekek után persze szinte garantált a kupi. Az összes játék a földön végzi majd. Bunkerépítés vagy akadálypálya, nem téma. Legó épületek nőnek ki majd a földből. De nézd a jó oldalát: legalább holnapra is megvan a munka, az elpakolás!

Végezetül kedves szülők! Kitartást kívánunk!

(képek forrása: pexels, Fodorinda, Mommyhelp)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?