You are currently viewing Május 8-a, a Vöröskereszt Világnapja

Május 8-a, a Vöröskereszt Világnapja

A Vöröskereszt mozgalmat megalapító Henry Dunant születésnapján több mint egy évnyi helytállásért mondunk köszönetet mindazoknak, akik a járvány kapcsán önzetlenül segítenek.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold mozgalom a Föld legnagyobb és legkiterjedtebb humanitárius közössége, mely 192 országban több mint 650 millió ember életére van hatással. Világszerte 14 millió önkéntes és hivatásos szakember dolgozik nap mint nap azért, hogy olyan alapvető szükségletek, mint az élelem és a víz, vagy az egészségügyi ellátás mindenki számára elérhetőek legyenek a legnehezebb helyzetekben is. Ehhez a munkához szolgál iránytűként az a hét alapelv (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) melyek alapján a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) valamint az egyes nemzeti társaságok, így a Magyar Vöröskereszt is egységesen fejtik ki tevékenységüket, legyen szó a pandémiáról, katasztrófahelyzetekről, vagy a klímaváltozásról.

Az elmúlt egy évben minden eddiginél többen csatlakoztak a mozgalomhoz, hogy egy példátlan világjárvány idején támogatást és vigaszt nyújtsanak mindazon közösségeknek, amelyek fokozott veszélynek vannak kitéve. Idén májusban ezeket az elkötelezett segítőket is köszönet illeti több mint egy évnyi helytállásukért. Ahogy az idei világnap központi üzenete is sugallja: „együtt megállíthatatlanok vagyunk”

„Napjainkban számos komoly humanitárius kihívással kell szembenéznünk, melyeknek csak az egyike a COVID-19. Idén májusban azonban több mint 14 millió okunk van az ünneplésre: a megállíthatatlan önkénteseink. Minden egyes jócselekedet számít, tűnjön bármilyen kicsinek is. Az egyéni tettek összessége minden nap jelentős hatással van a világra.” – mondta el Francesco Rocca, a Nemzetközi Vöröskereszt elnöke.

Az idén 140 éves Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban a kezdetektől fogva kivette a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből. 2020 februárjától csaknem 900.000 emberen segített valamilyen formában: a vöröskeresztes önkéntesek több mint 75.000 munkaórában támogatták az egészségügyi intézmények munkáját, többek között a mintavételi pontokon és telefonközpontokban, miközben folyamatosak voltak a lakossági élelmiszer és tisztasági csomag osztások az ország minden pontján.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?