You are currently viewing Pokorny Lia személyesen mond mesét óvodákban

Pokorny Lia személyesen mond mesét óvodákban

Add tovább – Bátorság! címmel indult kampány a mesén és az összművészeteken keresztül kínál lehetőséget gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak, hogy saját bátorságuk felfedezésével lépést tehessenek egy boldogabb közösségi lét felé. Idén a kezdeményezés mellé állt Pokorny Lia színművész is, aki személyesen is mond mesét két óvodában.

Magyarországon 18 éve indult el a Blum pedagógiai program és rendszer

A Blum azt tűzte ki célul, hogy minden gyermek önmaga lehessen. Megtalálja helyét a világban, és ehhez a lehető legtöbb erőforrással, képességgel rendelkezzen. A Blum sajátos és innovatív pedagógiai szemlélet, ahol a pedagógusok jólléte a kulcs. Ha a felnőtt jól van, akkor a gyerek is jól van. Az összművészeti módszerekre, technikákra épülő rendszerben a gyerekek az egyéni ötleteket támogató alkotási folyamatokban és ihletett szabad játékban vesznek részt. Ugyanakkor a Blum programnak a család-óvoda-közösség összetartása is fontos cél. Éppen ezért arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a szülőket inspirálják olyan egyedi eszköztárral és látásmóddal, mesei kerettel, amelyek hatására otthon is megtalálják az együtt játszás örömét.

A  program az elmúlt 17 évben minden év novemberében megszervezi a Blum hetet. A kampányuk idén is egy mese köré épül. A jéglámpások című mandzsu népmese feldolgozásakor létrejön a csoda. A mindenkori „játszótársak” és a Blum program művészei, nevelési szakemberei az összművészetek erejével közösséget teremtenek.

Bácskai Márta, a Blum program megálmodója bízik abban, hogy „idén is több százezren kapcsolódunk össze a virtuális térben és együtt megtapasztaljuk a mese erejét, a játékosságot és a közösség bátorító élményét.” Négyezer óvodába, azaz Magyarország legtöbb óvodájába juttatják el felhívásukat.

A Blum hét – vagyis 2020 óta inkább Blum hetek, hiszen a kampány már három héten keresztül tart – ebben az évben a közösségben rejlő erőre hívja fel a csatlakozók figyelmét, vagyis arra, hogy együtt könnyebb és csak együtt sikerülhet például szembenézni a rosszal, megküzdeni a gonosszal vagy felismerni az igazi értékeket világunkban.

Pokorny Lia is csatlakozott a programhoz

A mese kulcsüzenete a közösségi összefogás. A jéglámpások című mandzsu népmesét Pokorny Lia színművésznő meséli el a Blum program követőinek és a kampányba bekapcsolódóknak.

„A mese gyógyít és felszabadít. A mese összeköt és eggyé kovácsol. Bármerre is megyek a világban, mesékkel találkozom, amelyek talán az emberiség születése óta léteznek és élnek közöttünk. Amikor álmodunk, mesékben vagyunk, még ha valóságalapja is van. A gyerekek a mesékben lesznek önmaguk, hiszen a kőkemény valóság sokszor elnyomja bennük is a varázslatot és a kreativitást.

Ezért is hiszek a Blum programban és csatlakozom a Blum hetekhez. Hiszek a drámapedagógiában, amelybe nemrég én is belevetettem magam. Elkötelezett mesélőként szeretnék én is hozzájárulni ahhoz, hogy gyerekek és szüleik között olyan csoda születhessen, amely ezeket a csöppségeket felvértezi tudással és önbizalommal, sőt, megerősíti önmagukba vetett hitüket és segít a világban való helyük megtalálásában” – mondta Pokorny Lia.

A Blum hetek idén nem csupán az online világban zajlanak majd, hanem két óvodába személyesen is ellátogat Pokorny Lia színművész és a Blum program csapata.

„Kapcsolódás, összekapcsolás, együtt érzés, együtt gondolkodás, együtt teremtés” vallja Dr. Bácskai Erzsébet, a Blum program egyik képzője, mentálhigiénés- és kommunikációs szakember, pszichodramatista. Mint mondta: „Fontos megkeresni a mesében azokat a pontokat, amikkel többet kell foglalkoznunk, ami a figyelmünket hívja, saját és a környezetünk lelki, mentális jóllétéért. Ilyenkor megfürösztjük magunkat a másik belső fényében. Ez is készülődés az ünnepre”.

Dr. Patonay Anita színész-drámatanárnak is hasonló lehetőséget teremtenek meg a Blum hetek.Egymásra és az ünnepekre hangolódás, megszólítva lenni és megszólítani” – emeli ki a Blum program művészeti vezetője, akinek különösen fontos a közösségi gondolkodás.

A jéglámpások című mandzsu (egy kisebbségi népcsoport Kínában) népmesében a közösség együtt győzedelmeskedik a gonosz felett. A közösség együtt adja azt az erőt, amely a megküzdéshez szükséges. Ebben a mesében, a magyar népmesei hagyományoktól kicsit eltérően a főhős inkább egyfajta katalizátor és mediátor szerepű, a közösség egyenrangú tagja, mintsem egy kiemelkedő és egymagában tündöklő hős típus. A különleges mese izgalmas lehetőségeket, szimbólumokat rejt. Megismerésükre a Blum hetek alatt lesz lehetőség, hiszen megszólal a mesét hazánkba eljuttató mesekutató, Dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó is.

A Blum program sokrétű küldetése

A Blum hetek lehetőséget teremtenek arra is, hogy együtt és egymástól tanulva ismerjük meg, milyen sokféleképpen lehet egy mesével otthon vagy az óvodában játszani, szakszerűen feldolgozni azt. Ez a fajta mesével való foglalkozás nemcsak azért izgalmas a gyermekeknek, szülőknek és pedagógusoknak, mert a hősök erőforrásait, például a bátorságot mi magunk is felfedezhetjük önmagunkban, hanem azért is, mert a gyermekeket a művészetek észrevétlenül és játékosan juttatják el az iskolaérett (érzelmileg stabil, koncentrált és rugalmasan gondolkodó) állapotba, miközben minőségi időt tölt együtt a család.

Ez mind együtt a Blum program sokrétű küldetése. Családi, közösségi és személyes jóllét, a személyiségfejlődés és képességfejlesztés egymást erősítő hatásrendszerében.

A Generali a Biztonságért Alapítvány 17 éve támogatja a Blum programot. Az idei kampány az alapítvány The Human Safety Net elnevezésű programjával partnerségben valósul meg. A The Human Safety Net egy olyan globális közösségi kezdeményezés, amely lehetőséget teremt hátrányos helyzetű emberek számára, hogy átalakíthassák családjuk és közvetlen közösségük életét. Hazai tevékenységének kiemelt célja, hogy esélyt adjon a gyermekeknek a megfelelő fejlődésre, a boldog gyermekkorra. Ennek megvalósításához pedig a szülőket támogatják abban, hogy tudatosan teremthessék meg gyermekeik egészséges, kiegyensúlyozott fejlődésének feltételeit.

A Blum hetek a The Human Safety Net program őszi kampányához is illeszkedő eseménysorozat. A legfontosabb üzenete, hogy boldog felnőtt csak boldog gyerekből lehet, és hogy minden gyermeknek jár az esély a megfelelő, kiegyensúlyozott fejlődésre még akkor is, ha a szülők nehéz körülmények között nevelik őket.

A The Human Safety Net program a Blum hetek támogatásával közreműködik abban, hogy a meséken át különböző utakat fedezzünk fel és megtapasztaljuk önmagunk és közösségünk erőforrásait.

Add tovább – Bátorság! – csatlakozz te is a kampányhoz az alábbi felületeken:

Blum program | Facebook

Blum program: alkotó felnőtt – kreatív gyerek

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?