You are currently viewing Mostanában a csapból is a fenntarthatóság folyik – de hogy kerül a szekrénybe?

Mostanában a csapból is a fenntarthatóság folyik – de hogy kerül a szekrénybe?

Rád is igaz a női ruhatár paradoxona? Nincs egy ruhád, amit felvegyél, de a ruhatárad nem fér el a szekrényben?

Segítek kijönni ebből a helyzetből, és mutatok néhány ötletet, hogy hogyan válhat a ruhatárad környezetbarátabbá anélkül, hogy feláldoznád a stílusodat.

A fenntarthatóság egyre inkább átszövi a napjainkat. Az én életembe körülbelül 18 éve kopogtatott be. Igazából már gyerekként is megérintett, csak akkor még nem tudtam, hogy így hívják – korán magával ragadott David Attenborough, Gerald és Lee Durrell világa, imádtam a filmeket a természetről, a körülöttünk élő világról.

Már akkor fontos volt, hogy vigyázzak mindenre, amim van, legyen az növény, ruha vagy bármi használati tárgy.

Aztán majdnem húsz éve tudatosan döntöttem, hogy egy jobb világért szeretnék dolgozni, így a munkám is a fenntarthatóság témája köré szerveződött. Ma már kisvállalkozásoknak segítek tevékenységük környezetbaráttá tételében, itt a Carrie Magazin felületén pedig a mindennapi életben hasznos és/vagy elgondolkodtató témákat hozok nektek.

Elsőnek úgy gondoltam, hogy egy minden nőt foglalkoztató kérdést járok körül – a ruhatárat

Hogy lehet a szekrényed fenntartható? Mire figyelj, hogy az öltözködésed tükrözze az egyéniségedet, de ne legyen túl nagy ára a környezet számára? És még a stílusodat is meg tudd mutatni közben.

1. Ruhadetox – a kevesebb lehet több

Gondold át, mennyi ruha fekszik kihasználatlanul a szekrényed mélyén: Ezt már kihíztam, ezt kifogytam, ez soha nem volt jó rám… Rengeteg elfekvőben lévő kincs és kacat. Csinálj egy jó kis csajos délutánt a barátnőkkel és válogassátok ki együtt a nem megfelelő ruhákat! Ami használható, azt add el, ajándékozd el, vidd el jótékonysági szervezetnek.

Ami már nem használható, attól olyan helyen szabadulj meg, ahol még fel tudják használni (pl. a Westendben lévő ReStore remek választás, ők kiválogatják, melyikkel mit lehet tenni és a leadott ruhák, táskák, cipők 90 %-át újrahasznosítják).

Nem gondolom, hogy mindenkinek kapszulagardróbot kell fenntartania, de egyszerre úgyis csak egy szoknyát tudsz felvenni. Annyi ruha legyen a szekrényedben, amennyit tényleg hordasz, szeretsz, és jól kombinálhatóak egymással. Építs fel a saját stílusodat, ami kifejezi a személyiségedet és csak azok maradjanak, amik ezt támogatják.

Ha felszabadítod a helyet, sokkal átláthatóbb is lesz a szekrény, és reggelente még időt is nyersz az öltözködésnél.

2. Másodiknak lenni nem mindig rossz

Tarts a barátaiddal ruhacsere délutánt, kölcsönözz tőlük egy-egy alkalomra. Fedezd fel a használt ruha boltok, a vintage boltok, bolhapiacok világát. Sokszor nagyon egyedi kiegészítőket találhatsz, és úgy juthatsz új kincsekhez, hogy nem terheled vele a bolygót.

Ha lehet, ne vásárolj online! Ha megfoghatod, felpróbálhatod, alaposan átnézheted a kiválasztottakat, kevesebb nem megfelelő ruhát vásárolsz meg. Sajnos sok téves online rendelés landol a szemétben, sokan nem küldik vissza a nem megfelelő méretet, mert „csak néhány ezres volt, nem éri meg a macerát”.

3. Kreativitás

Fedezd fel a saját ruhatáradat újra! Ha már kipakoltad a nem használatos kacatot, nézd meg, mik maradtak. Játssz a meglévőkkel: mit mivel tudsz meglepő, újfajta módon kombinálni? Azt a zöld blúzt egy kék nyaklánccal? Meglepő? Simán lehet, hogy jól működik! Kövess be fenntarthatóságot képviselő divatbloggereket, inspirálódj másoktól.

Van egy kis kézügyességed? Alakíts át, újíts fel, javíts meg darabokat. Ha arról a kidobásra ítélt szoknyáról leveszed a díszgombokat, milyen jól fel tudod dobni az egyszerű kardigánt. Kísérletezz!

Olvass a divatiparról, a fenntartható tervezésről és az öko-öltözködésről, hogy jobban megértsd a választásaid hatását a környezetre és a társadalomra.

4.Nem csak a fast food egészségtelen, a fast fashion is káros – a Földnek

A tömeges ruházati gyártás sajnos legtöbbször nagyon rossz minőségű, maximum egy évadot él túl, ráadásul nem is mindig etikus módon készítik a ruhákat: alulfizetett munkaerő, gyermekmunka, rossz körülmények – nem kell sokáig kutatni, hogy negatív példákat találjunk.

Válassz inkább jobb minőségű, időtálló ruhákat, kiegészítőket, ha lehetséges magyar tervezőtől. Így a helyi kisvállalkozásokat támogathatod, nem egy multi főnökének a negyedik nyaralóját. Ha a ruhatárad nagy része klasszikusabb darabokból áll, akkor könnyebben tudsz megfelelő szetteket összeállítani, és színesíteni tudod néhány extrém ruhával vagy kiegészítővel. Egy különleges kendő, ékszer vagy egy nem mindennapi táska csodákat tesz a megjelenéseddel.

Ha csak a fast fashion árkategóriában tudsz mozogni, akkor pedig részesíts előnyben a természetes anyagokat, a fenntartható termelésből származó vagy organikus alapanyagokat. Szerencsére egyre több hasonló termék jelenik meg.

5. Hidd el, hogy van jobb hangulatjavító, mint a negyvenkettedik pulóver

Amikor úgy érzed, ezt a napot már nem mentheti meg semmi, csak egy alapos vásárlás, akkor gondolkodj el, mit tehetsz, ami szintén örömet okoz, de nem lesz belőle egy újabb porosodó lom a szekrény alján. Ülj be egy sütire a barátokkal, sétálj egy nagyot a természetben, menj el moziba, ülj be a kádba valami jó zenével, vagy hívj fel valakit. Helyezd át a fókuszodat a tárgyi örömökről az élményekre. Biztos vagyok benne, hogy ebben is megtalálod majd, amit keresel.

Tekintsd ezt az egészet egy kalandnak, változtass apró lépésekkel a ruhatáradon – és a hozzáállásodon. Találd meg azt az utat és módszert, ami passzol hozzád, és a bolygó jövőjéhez is.

Hidd el, nem bonyolult: élvezd az utazást a tudatos és környezetbarát döntések felé. Sok sikert!

Pék Anikó
www.creartconsulting.com

(Fotó: Pixabay)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?