You are currently viewing Ne vásároljunk esztelenül kozmetikumot!

Ne vásároljunk esztelenül kozmetikumot!

Valószínűleg a legtöbb nő életében van egy olyan időszak, amikor is nagyon lelkesen, talán éppen túl lelkesen fordul a szépségápolási termékek felé.

Ekkor fordulhat elő, hogy egy utazásnál szinte több a kozmetikum, mint a ruhadarab. Kell egy krém reggelre, egy éjszakára, egy a smink alá, egy a szem környékére, nem is beszélve a további testrészek ápolásáról. Aztán eljön az az idő, amikor a családi élet háttérbe szorítja az arcápolásra fordítható időt. Kevesebbet tudunk erre a célra áldozni. A jelenlegi gazdasági helyzetben pedig aktuálisabb a kérdés, mint valaha: mire is valóban szükségünk?

Szakonyi Eszter, kozmetikus mester, a 35 magyar és nemzetközi díjjal elismert Vintage Beauty brand tulajdonosa gyűjtötte össze a legfontosabb szempontokat. Most megtudhatod, miként tudunk gazdaságosan kozmetikumot választani magunknak.

„Szűkebb anyagi lehetőségek esetén rövid távon biztonságos megoldás lehet egy patikai előállítású, egyszerű magisztrális hidratáló krém választása is” – kezdi Eszter. – „Ha többre vágyunk, akkor a bio-, vagy natúr jelzéssel ellátott termékek polcain érdemes kutakodni. Ha a termék címkéjén több „oil”, „extract”, vagy „water” szóval végződő kifejezést találunk, mint egyebet, akkor bizakodhatunk, hogy a termék viszonylag kevés adalékanyagot tartalmaz.

Elsősorban a „vízhiányos bőrre”, vagy „hidratáló” kifejezések azok, amelyeket bármely bőrtípusra is kenjünk, nagy eséllyel nem zsírozza túl az arcbőrt. Ha mégis melléfognánk és bőrünk igényeihez képest magas olajtartalmú krémre esne a választásunk, ne dobjuk ki! Kissé nedves-vizes bőrfelületre kenve, bármely krém lelágyítható, „megszelídíthető.”

Sokan ott próbálnak esetleg spórolni, hogy megpróbálnak egyetlen krémet választani. Ezzel nincs is gond, bár értelemszerűen van különbség a nappali és az éjszakai krémek között. Nappalra magasabb víztartalmú, éjszakára magasabb olajtartalmú termékeket érdemes használni.

Ha csupán egy krémet szeretnénk használni, akkor törekedjünk egy minél semlegesebb, átlagos krém kiválasztására, a nedvességmegkötőkben gazdag, hyaluronsav vagy kollagén tartalmú szérumokkal egészen biztosan kis kockázatot vállalunk. Egy jó krémnek, amely tiszta, értelmezhető alapanyagokat tartalmaz, napi kétszeri kenéssel megfelelő hidratálást kell nyújtania.

Viszont semmiképp ne használjunk fényvédő faktorral ellátott nappali krémet éjszakára, erre ügyeljünk!

„Gyakran kérdezik tőlem, mire kell figyelni, ha csak egy krémre van pénzünk” – folytatja Szakonyi Eszter. „A bio- és natúr minősítések, továbbá a különböző termékdíjak jelzései igazolják, hogy a megvásárolt termék magas tiszta és szakmailag is elismert. Ezek a jelzések garanciát nyújthatnak arra, hogy a termék választásával nagy csalódás már nem érhet bennünket. De sose tájékozódjunk kizárólagosan a közösségi médiában, vagy egyes erre a célra létrehozott oldalakon található vásárlói véleményekből.

Fogadjuk fenntartással azokat, akár jó, akár rossz véleményt olvasunk egy termékről. Simán előfordulhat az is, hogy valakinek éppen egy nagyszerű termék nem válik be, másnak pedig az is segít, ami nekünk semmit sem érne.”

Gyakori kérdés az is, hogy vajon kell-e, érdemes-e külön szemránckrémet használnunk?

Eszter tanácsa szerint, ha csak egy szemránckrém áll rendelkezésünkre, azt nyugodtan kenhetjük az arcunkra is, nem hibázhatunk vele túl nagyot. De visszafelé ez a reláció nem feltétlenül igaz. Tehát normál arcápoló krémmel ne kenjük automatikusan a szem környékét is, mert e terület érzékeny, vékony bőre reagálhat váratlan hevességgel. Mindenképpen ajánlott először csak egy pici területen próbát végezni, ha szeretnénk elkerülni egy esetleges irritációt.

A másik visszatérő téma a szérumok használata. A jó szérum hatóanyagtartalma általában magasabb, mint egy átlagos krémé, ezek esszenciális termékek. A piacon azonban sok kevésbé tartalmas termék is található „szérum” megjelöléssel. Eszter tanácsa, hogy ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy felkenés után kicsit megdörzsöljük a bőrt. Ha azt tapasztaljuk, hogy szinte lepereg, akkor a hatóanyagot bizony kispórolták ebből a szérumból.

Kidobni azért nem kell, egy kis növényi olajat hozzáadva akár egy remek lábápoló terméket alkothatunk belőle. Ez egyébként bármely félresikerült krémválasztásnál működhet, amely nem okozott allergiát.

De ha körültekintően járunk el, egészen biztosan megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő arckrémet is.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?