You are currently viewing Bőrápolási, kozmetikai inspirációk – A bennünk élő istennők

Bőrápolási, kozmetikai inspirációk – A bennünk élő istennők

Nemrég járt mesterkozmetikus szakértőnk, Oláh Szilvia egy olyan szuper tanfolyamon, aminek elvégzését minden lánynak/nőnek kötelezővé tenné.

Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istennők című könyve ihlette a kurzus megalkotóit. Alapvetően egy aromaterápia tanfolyamról volt szó, de ez annál sokkal több! A nőiességünk önmagunk megismeréséről éppúgy, mint a férfiakhoz, gyerekünkhöz, munkánkhoz fűződő kapcsolatunkról szól.

Jean Shinoda Bolen Jung őstípusaiból kiindulva és, a görög-római mitológiához visszanyúlva alakította ki azt a hét női alaptípust. Az istennőket Bolen három csoportra osztja.

Az első csoportba a „szűz istennők”, Artemisz, Athéné és Hesztia tartoznak. Közös jellemzőjük hogy megállnak a saját lábukon, önbecsülésük nem függ párkapcsolattól, külső elismeréstől.

A második csoportot melyben Héra, Déméter és Perszephoné tartoznak Bolen „sebezhető istennőknek” nevezi. Számukra a kapcsolat (párhoz, gyerekhez, anyához fűződő kapcsolat) a legfontosabb. Közös bennük a függőség az, hogy önbecsülésük, identitásuk külső kapcsolataiktól.

A harmadik csoportba egyetlen istennő, Aphrodité tartozik. Nem szűz, de nem is sebezhető, egyedülálló, de mindkét csoporttal mutat rokon vonásokat.

Mire jó ez a tipológia?

Megérhetjük belőle, hogy mindegyik típusnak vannak csapdái, melyekbe akaratlanul is beleesnek az ide tartozó emberek. Ha felismertük saját istennőinket, az segít meglátni a hibáinkat, és így szembenézhetünk velük, sőt túlléphetünk rajtuk. Megérthetjük vívódásainkat, belső ellentmondásainkat is, hiszen a legtöbb nőben nem egy, hanem legalább 2-3 istennő lakik, akik különböző helyzetekben, életszakaszokban előtérbe kerülnek.

Nemcsak magunkat ismerhetjük meg, hanem barátnőnket, nővérünket, anyánkat, lányunkat is. Megérthetjük, hogy a másik nem azért csinálja azt, ami minket idegesít, hogy bosszantson, hanem azért, mert más Istennő mozgatja.

És itt jön képbe az illóolaj, amit minden istennő típushoz alkottak. Amivel erősíthetjük azt az archetípust, amit ki szeretnénk hozni magunkból.

 

Artemisz a vadászat és a hold istennője, a független, önálló női lélek megtestesítője; lehetőséget kínál a nő számára, hogy saját céljait kövesse, és kibontakoztassa tehetségét a maga választotta területen. Ez az archetípus lehetővé teszi a nő számára, hogy férfi nélkül is egész embernek érezhesse magát. Céltudatossága semmilyen eltérítésnek nem enged, jellemző rá a szolidaritás és a gyengébbek támogatása, szívesen lép szövetségre nőtársasaival, és alakít ki testvéries viszonyt.

Ha szükségünk van céltudatosságra, lendületre, fókuszra, akkor az Artemisz illóolaj keveréket érdemes használnunk, ami többek között atlaszcédrust, citromhéjat, erdeifenyőt, kakukkfüvet, orvosi zsályát, illatos ibolyát tartalmaz.

 

Athéné a bölcsesség, a mesterségek és a stratégia istennője, aki arra sarkallja a nőt, hogy szíve helyett az eszére hallgasson, azt kövesse, ezzel bizonyítja, hogy a világos, tiszta gondolkodásra nemcsak a férfiak, hanem a nők is képesek. Az Athéné-típus szereti, ha zajlik körülötte az élet, gyakorlatias, a hagyományos normákban hisz. Athéné szívesen forog férfiak között, s bár szűz mivolta gyakran távol tartja a férfiakkal folytatott romantikus kalandoktól, barátként, munkatársként bensőséges, meleg kapcsolatot ápol az ellenkező nemmel. A nyugati kultúrákban felfedezhetjük a megbízható, intelligens, nyugodt, befelé forduló nőtípust, akinek célja, hogy elérjen valamit az életben. Athéné minősége a társadalmi színtereken való érvényesülésben nyújt támaszt a nők számára. Előszeretettel választ hatalommal rendelkező, tekintélyes férfit, és számára az elköteleződés nem tréfa: ha egyszer igent mondott, tűzön-vízen át kitart párja mellett.

Ha bölcsességre, higgadtságra, határozottságra, az érzelmek kontroll alatt tartására van szükségünk, mikor döntést kell hoznunk, akkor az Athéné illóolaj keverékét masszírozzuk magunkra. Főbb összetevői a következők: babér, kanadai feketefenyő, kanadai csapfenyő, eukaliptusz, római kamilla.

 

Hesztia a házi tűzhely istennője, a bölcs nő. Ez az archetípus a két másik szűzzel ellentétben nem külső, hanem belső célra összpontosítja figyelmét, befelé, önmagába néz, valódi introvertált típus, magának való alkat, aki belső hangjaira hagyatkozik, intuícióját követi. A Hesztia-nők számára a házimunka nem lealacsonyító időfecsérlés, épp ellenkezőleg: értelmes és kielégítő elfoglaltságnak érzik, kiteljesednek benne. Az otthon valódi melegét ez a minőség teremti meg, emellett a vallási közösségekben is számtalan ilyen típusú nőt találunk.

Ha a Hesztia-minőséget szeretnénk magunkban erősíteni vagy tisztánlátásra van szükségünk, akkor szagoljunk az üvegcséből aminek főbb összetevője a szegfűszeg illóolaj, édesnarancs illóolaj, nárd illóolaj, mirha illóolaj, kardamom illóolaj, szerecsendió illóolaj, tömjén illóolaj, szent bazsalikom illóolaj.

A sebezhető istennők Héra, Démétér és Perszephoné. Közös vonásuk, hogy mindhárman valamilyen sérelmet szenvedtek el a férfi istenektől: elrabolták, megcsalták, megalázták vagy megerőszakolták őket. Ezekre a fájdalmakra eltérően válaszoltak: Hérában dühöt és bosszúvágyat szült a bántás, Démétér és Perszephoné pedig depresszióba esett. Az ilyen karakterű nőkre szintén jellemző a sérülékenység.

 

Héra a házasság istennője, az elkötelezett nő, a feleség, akit tiszteltek és szidalmaztak, hódoltak neki, és porba tiporták. A kétarcúság felfedezhető a Héra-nőben is: a párkapcsolat boldogságát és a fájdalmat egyaránt rendkívül intenzíven éli meg.

Ez az archetípus főleg a nő házasság utáni vágyát testesíti meg. A Héra-nő hűséges, kitartó és állhatatos, és minden nehézség ellenére kitart partnere mellett. Férjét helyezi élete középpontjába, a tanulás, munka vagy sport nem jut igazi jelentőséghez világában. Az esküvőjének napja Héra életének legfontosabb pillanata, ekkor teljesedik ki igazán. Boldogsága azon áll, hogy a párja mennyire tartja becsben házasságukat, mennyire méltányolja neje odaadását, és nem utolsósorban mennyire hűséges természetű. A Héra-nő féltékenységre, bosszúállásra is hajlamos.

Ha nehezen köteleződünk el, ha a feleség szerepét idegennek érezzük magunktól, ha a hűség távol áll tőlünk, akkor a Héra illóolaj keveréket ajánlom, amiben édesnarancs, feketebors, ylang-ylang, izsóp, muskotályzsálya található.

Démétér a termékenység, a gabonaföldek istennője, táplálékadó, anya.
Ez az archetípusparancsoló erejű a biológiai szinten is: vágyainak és törekvéseinek középpontjában a foganás, szülés és szoptatás, táplálás áll. Démétér másik előszeretettel végzett tevékenysége a táplálékadás: akkor boldog, ha etethet másokat. Állhatatossággal, kitartással és csökönyösséggel bőven rendelkezik, anyaként minden nehézséggel dacolva óvja és képviseli gyermeke érdekét.

Nagylelkű, adakozó természet. Ha még nincsen gyermeke, sajátos ürességérzés kerítheti hatalmába, destruktivitása pedig passzvitásban ölthet testet. A Démétér-nő anyáskodó, segít, megetet, mindenkiről gondoskodik, erős, szilárd, megbízható, gyakorlatias és empatikus. A munka terén a segítő foglalkozásúak, alapítványok, jótékonysági szervezetek munkatársai közt találhatunk gyakran Démétér-nőket.

Ha az anyaság, gondoskodás minőségét szeretnénk megidézni magunkban, akkor orvosi zsálya, mirha, pacsuli, geránium, borsmenta, tubarózsa abszolútum, illóolaj keverékkel masszírozzuk be a pulzus pontunkat.

 

Perszephoné az alvilág királynéja, fogékony és alkalmazkodó nő, „anyja lánya”.
Inkább passzív, mint aktív szerepet vállal, a dolgok többnyire megtörténnek vele, az irányítás nem az ő kezében van. Másokkal szemben engedékeny, inkább tartózkodó alkat. Mindenekelőtt fiatalos, személyiségében pedig van valami kislányos. Hajlékony, könnyen idomul másokhoz, de visszatalál a saját útjára, ha nem hatnak rá tovább az erők. A társadalmi szabályok és elvárások nem annyira hatnak rá, megeshet, hogy csapong, vagy nem mindig van jelen abban a munkában, amelyet éppen végez.

A Perszephoné minőséget segít erősíteni az illóolaja, ha átalakulásban vagyunk, ha saját magunk belső világát szeretnénk felfedezni.

Az illóolajkeverék  főbb összetevői: bergamott, rozmaring, ciprus, gyömbér, balzsamos szuhar, vetiverfű, keserűnarancs virág.

Aphrodité a szerelem és a szépség istennője, kreatív nő és szerető.
Ez az archetípus összegzi magában mindazt az örömet, amelyet a szerelemben, a szépségben és a szexualitásban élünk át. Aphrodité a nőben munkálva arra sarkallja, hogy teljesítse ki magában az alkotó és a teremtő minőségeket egyaránt, az ő hatása tehát, ha megfogan bennünk valami vagy valaki. A fajfenntartás fontos számára, alkotóerő, kreativitás jellemzi. Akiben ez az archetípus dominál, könnyen lesz szerelmes, és könnyen bele is lehet bolondulni, mert belső, mély vonzerő sugárzik belőle.

Az aphroditéi minőséget segít erősíteni az illóolaja. Ha a női vonzerőnket szeretnénk erősíteni, ha úgy érezzük, hogy a szépséget és nőiességet mélyebben akarjuk megélni. Főbb összetevők: édesnarancs illóolaj, bársonyvirág illóolaj, rózsafa illóolaj, damaszkuszi rózsa illóolaj.

Te melyik archetípusba tartozol?

Ha ezt az összefoglalót kevésnek találod, hogy eldöntsd, akkor olvasd el a könyvet vagy találsz az interneten olyan tesztet is, amiből megtudhatod, melyik istennő dominál benned! Ha szeretnéd, valamelyik istennő minőségét magadénak tudni, használd az illóolaj keverékét! Tényleg csodákat tesz! Bár nem azonnal hat, időt kell adni az illóolajoknak, hogy működjön, minimum 21 napig érdemes használni őket. Egyszerre csak egy fajta istennő-olajat használjunk.

Szeretettel,
Szilvi

(képek: Unsplash, Pixabay)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?