You are currently viewing Bőrápolási, kozmetikai inspirációk – Kozmetikai tanácsok futóknak

Bőrápolási, kozmetikai inspirációk – Kozmetikai tanácsok futóknak

Több vendégem nemrég el kezdett futni. Azért ezt a sportolási lehetőséget választották, mert ez nincs időhöz, helyhez, személyhez kötve. Így akkor és ott tudnak mozogni, amikor éppen ráérnek. Páran a téli úszógumit szeretnék ledolgozni, néhányan az ülő munka miatt érzik azt, hogy muszáj valamilyen mozgást elkezdeni. Tőlem kértek tanácsot, hogy mit kell a bőrükkel kezdeniük, ha rendszeresen sportolnak.

A futásnak rengeteg pozitív hatása van a szervezetünkre. Például endorfin hormonok szabadulnak fel sportolás közben, ami boldoggá tesz, depresszió ellen kiváló. Fittebbé tesz és a szívre is jótékony hatása van. Javul a vér- és nyirokkeringés ez által a méregtelenítés is beindul.

De mi a helyzet a bőrrel? A szabadban töltött idő sok pozitívuma mellett több káros hatása lehet a bőrünkre, ha nem vigyázunk.

Folyadékpótlás

Amire érdemes odafigyelnünk elsősorban, az a megfelelő folyadékpótlás. Ahogy a szervezet szomjazik, úgy a bőrünk is dehidratált, száraz, érdes lesz. 1 órás edzés során egy átlagember kb. 1 liter folyadékveszteségre számíthat, melegebb időben többre.

A jelentős folyadékvesztés negatív hatással van mind a teljesítményre, mind az egészségre. Vízhiányra a szervezet védekezéssel reagál, átrendeződik a véreloszlás, a (vér)keringésben változás áll be: csökken a vér mennyisége, csökken az izomzat és a bőr keringése, melyek rontják a teljesítményt és a hőleadást, valamint terhelik a szívet, a keringési rendszert és a tüdőt.

 

Napsütés negatív hatásai

Az emberi szervezetnek és a léleknek is szüksége van napfényre. Energetizálja a testet és javítja a közérzetünket.

A napfény hatására D3-vitamin képződik a bőrben, miután azt UV sugarak érik. Szabályozza a kalcium és a foszfát koncentrációját a véráramban, hogy erős, és egészséges csontokat eredményezzen illetve egyéb vitaminok felszívódását is segíti.
Megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődéséhez a legtöbb embernek elegendő csupán, ha heti 3 alkalommal 15 perc erejéig az arcát és a kezét éri a nap! Ebből is látszik, hogy a D-vitamin termelés miatt nem szükséges napozni mennünk, de ha mégis napfürdőzni támad kedvünk, mindenképp tartsuk be a napozás szabályait!

Az ásványi eredetű filterek, amik teljesen ártalmatlanok a bőrre, védelmet nyújtanak a nap káros hatásai ellen és felvitel után nem hagynak fehér nyomot a bőrön.

Lehetséges, hogy egyes vegyi anyagok, amik a bőr védelmére hivatottak, valójában hozzájárulnak más bőrproblémák kialakulásához?
Bizonyos jelentések szerint egyes kémiai összetevők a fényvédő termékekben segítik a szabadgyökök kialakulását, ezért fokozzák a rosszindulatú sejtek osztódását és a bőr öregedését. A fogyasztóknak ismerniük kell a kémiai fényvédők veszélyeit és azt, hogy milyen egyéb biztonságos fényvédők állnak rendelkezésünkre.

 

Szárazabb, vékonyabb bőr

„Ahogy az ösztrogén szintje csökken a szervezetben, kevesebb kollagén termelődik, melynek hatására elvékonyodik és szárazabbá válik a bőr.”– mondja Goesel Anson, bőrgyógyász.

Ahhoz, hogy a bőr idő előtti öregedését megakadályozzuk, fiatalságát meghosszabbítsuk vagy a kor jeleit enyhítsük, belülről is táplálnunk, építenünk kell bőrünket. Mivel a megereszkedés legnagyobb részt az évek során bekövetkező kollagén-vesztéssel magyarázható (25 éves kortól fokozatosan csökken a termelése majd 50 éves korra megszűnik), ezért vendégeimnek kollagén-peptid fogyasztását szoktam javasolni, ami a szervezet egészében kifejti a jótékony hatását. Mind az ízületekben, bőrben rugalmasító hatással bír.

Emellett a bőrünket is muszáj ápolni, hidratálni. Egy jól megválasztott krém csodákra képes!  Nagyon jó hidratáló, antioxidáns hatóanyagok: a hiarulonsav, kollagén, növényi glicerin, vörös szőlő kivonat, ázsiai gázló, más néven centella asiatica, ligetszépe olaj.

Zsírégetés

Ha a zsír lebomlik és izom alakul ki helyette (szálkásodik). Ez elsősorban az alsó végtagon látszik először, de az egész testre kihat. Az arcunkon is csökken a „tartó” zsírpárna. Így ráncosabbnak, nyúzottabbnak nézünk ki.

Egy teltebb vendégem mondta: „Nézzük a pozitív oldalát, hogy kövér vagyok, nem kell ránctalanító kezelésekre költenem”.

Érdemes havonta egyszer egy kozmetikai feltöltő kezelésre eljárni. Nagy kedvencem a mezo-lézerkezelés.

A bőr legmélyebb rétegébe kizárólag mezoterápiával tudjuk bejuttatni az orvosi tisztaságú hatóanyagokat. Ennek egyik módja a tű nélküli mezoterápia.

Az elektroporátorral váltakozó elektromos hullámokat juttat a bőrre, így megváltozik a sejtek polaritása. Ez a változás arra készteti a sejteket, hogy szemmel nem látható csatornákat nyissanak magukon, így a felvitt hatóanyagok mélyen, a dermis sejtjeihez tudnak jutni. A hatóanyagok így nem a felszín átmeneti hidratálását oldják meg, hanem stratégiai eredményeket érnek el a mélyebben fekvő rétegekben.

Amit tanácsolni tudok a futó olvasóinknak, hogy védjék a bőrüket fizikai naptejjel és hidratáló krémmel télen-nyáron egyaránt. Így boldogabbak, egészségesebbek lesznek és a bőrükön sem hagy nyomot az aktív sportolás!

Szívesen válaszolok a kérdéseitekre, keressetek bátran!

Oláh Szilvi
mesterkozmetikus
Az én időm szépségszalon

(képek: Unsplash, Pixabay)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?