You are currently viewing Frizura és hajápolási inspirációk – A helyes hajápolás 4 pillére

Frizura és hajápolási inspirációk – A helyes hajápolás 4 pillére

Nagyon sok tévhit kering az egészséges hajápolással kapcsolatban, vegyünk sorra párat és cáfoljuk meg őket.

Nézzük:

1.A jó minőségű és fejbőrünk típusának megfelelő sampont válasszunk!

Higítsuk fele arányban használat előtt vízzel, így nem szükséges nagy mennyiséget felvinnünk. Heti két alkalommal bőven elég hajat mosni! A túl gyakori hajmosástól kiszáradhat a haj, elveszti a természetes nedvességtartalmát és töredezetté válik.

Olyan sampont válasszunk, ami nem tartalmaz szulfátokat és parabént, azaz SLS-mentes. Mindkét anyag használata káros a szervezetre és a környezetre is, itt is részesítsük előnyben a természetes anyagokat.

Csak idő kérdése, és mindenki megtalálja a haja számára ideális sampont (és balzsamot/ pakolást), de kérhetjük szakember segítségét is.

Tudnunk kell például, hogy gyorsan zsírosodó, vékony szálú hajra kiváló az agyag tartalmú termék, a göndör haj viszont olajokat, keratint, extra ápolást igényel. (Ahogy egy szőkített is, itt kombinálhatjuk hamvasító hatással, de legyen magas aminosav tartalmú a termék.)

A száraz hajra a glicerin- és kollagén, keratin, és gazdag bio-olajok verzióit válasszuk, pár hetente váltogatva.

 

2.Mosás után használjunk a hajtípusnak megfelelő balzsamot, vagy pakolást, és hosszú vagy sérült haj esetén hajvégápoló olajat.

Bánjunk óvatosan a túl sok proteint tartalmazó hajápolókkal, mert hosszú távon szárítja és töredezetté is teheti a hajunkat.

3-4 havonta egyszer öblítsük le a hajat ecettel (az almaecet a legmegfelelőbb). Ez fényessé és selymes tapintásúvá varázsolja, valamint kiváló a korpás fejbőrre.  (2 dl almaecethez 6 dl vizet tegyünk, és mosás előtt öblítsük át vele a hajat.)

Extra száraz hajra olajkeverékes pakolást is készíthetünk, amit 3 havonta 1 órára mosás után kenjünk fel a végekre, majd a hatóidő után öblítsük jól ki. Mandula, olíva, levendula, kókusz- és ricinusolaj legyen benne, egyenlő arányban.

 

3.A tévhittel ellentétben, a túl sok fésülés ártalmas a hajra!

Átlagosan a haj naponta 0,3-0,5 millimétert nő. Aki festeti a haját, az jól tudja, hogy kb. egy hónap alatt egy-másfél centis a lenövés,  ami már nagyon feltűnő. Egy közepesen dús frizura 12 000 – 14 000 hajszálból áll. A hajszálak életkora 5-6 év, szakaszosan veszítjük el őket, így folyamatosan megújul a hajkorona.

A hajvégekből érdemes egy keveset 3 havonta vágatni, így mindig egészséges marad.

Természetesen óvakodjunk a hajsütők, a hajegyenesítők, hullámosítók, lakkok és alkohol tartalmú hajformázók mindennapi használatától.

 

4.És nem utolsó sorban nagy hangsúlyt kell fektetnünk a táplálkozásra.

Hajunk egyértelműen megsínyli, ha nem visszük be megfelelő összetételben a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, és nem fogyasztunk kellő mennyiségű, jó minőségű fehérjét! Hiszen hajunk is nagyrészt fehérjékből áll.

 

Szóval, ha ezt a 4 pontot már figyelembe veszitek és megfogadjátok a tanácsaimat,

sokat tettetek hajatok egészségéért!

Lattmann Eszter
mesterfodrász-szakoktató

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?