You are currently viewing Frizura és hajápolási inspirációk – (Nem csak) nyári problémák

Frizura és hajápolási inspirációk – (Nem csak) nyári problémák

Sajnos a fejbőrt érintő problémák egy része a nyári meleg, napsütés, sapka/ kendő alatt befülledő hajnál jelentkeznek. Különösen azoknál akik érzékenyek a klíma változásra, a párára, gyorsan megjelenhet a korpásodó, viszkető, irritált fejbőr. Ezekre ad most otthon használható kipróbált praktikákat mesterfodrász szakértőnk, Lattmann Eszter.

A probléma bosszantó, de nem kell feltétlenül egyből patikai szerekhez, szteroidos samponokhoz nyúlnunk. Persze sokszor nem tudjuk eldönteni megfázott- e a fejbőr, vagy épp pont eltömődött és zsíros a korpa, esetleg fejbőrgomba vagy demodex áll a háttérben.

Amennyiben a probléma 1-2 hét alatt nem rendeződik magától (mert allergia vagy fejbőr megfázás esetén ilyen is van) akkor próbáljuk ki a következőt, készítsünk olajpakolást :

1 rész ricinus olajat, 1 rész étolajat keverjünk össze egy tálkában, és frissen alaposan dörzsöljük be a fejbőrbe.

 

1-2 órára tekerjük törölközőbe, vagy tegyünk rá egy sapkát. Majd a fellazult  korpát, szennyeződéseket mossuk le alaposan kímélő samponnal (soha ne dolgozzunk tömény samponnal, 1:5 arányban kb. hígítsuk vízzel egy másik flakonban/tálban, és a vizes hajra öntsük!) mossuk kétszer, majd ápoljuk a szokásos módon, de a balzsamot/pakolást ne masszírozzuk a fejbőrbe!

Az akkor lehet megoldás, ha egyértelműen viszkető, kiszáradt fejbőrrel állunk szemben.

Ne felejtsük el, hogy a sampont mindig a fejbőr állapotához válasszuk,

a balzsamot/hajpakolást pedig a hajvégek állapotához.

Ha ezek után hajunk újra hamar zsíros, korpás lesz, akkor valószínűleg gomba okozta korpával állunk szemben. Ilyenkor segítségünkre lehet, ha a felhígított samponunkba feloldott aszpirint keverünk (a szalicilsav tartalom segít megszabadulni a gombától).

Természetesen nagyon súlyos, makacs, esetleg arcra is átterjedő probléma esetén mindig keressünk fel bőrgyógyászt!

Érdemes óvnunk hajunkat a napsugárzástól, pl. selyem kendővel (UV szűrő hatású, viszont „lélegzik”) mert a fejbőr leégése is hasonló problémákat okozhat.

Vigyázzunk nyáron is fokozottan a hajunkra és a fejbőrünkre,

kerüljük el a kellemetlen problémákat!

(képek: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?