You are currently viewing Ha pici, ha nagy – melltartó gondok

Ha pici, ha nagy – melltartó gondok

Több év tapasztalatával a hátam mögött, melyet mások “öltöztetése” kapcsán szereztem, bátran ki merem jelenteni, hogy a nők kb. 90%-a nem megfelelő méretű melltartót hord. Ebből kifolyólag már régóta érett bennem ennek a cikknek a gondolata, úgyhogy vágjunk is rögtön a közepébe!

Mielőtt rátérnék arra, hogy hogyan kell meghatározni a helyes melltartó méretünket (ami sajnos még mindig csak iránymutatásnak lesz jó, tekintve, hogy nagyon eltérőek egyes márkák méretezései), vegyük végig, hogy mik lehetnek annak jelei, ha nem jó méretet hordasz:

 • A melltartó hátpántja hátul felcsúszik – ez a leggyakoribb probléma, amivel találkozom, azt mutatja, hogy nagy a melltartó körmérete. Hogy hogyan kell jó méretre váltani, arra még visszatérek később.
 • A vállpánt nagyon bevág, ezzel két kis dombocskát épít a vállunkra – túl szoros vagy rövid a melltartó pántja. Előbbi esetben lazítani kell rajta, amennyiben ez már nem lehetséges, rossz méretű melltartót hordasz.
 • A vállpánt annyira laza, hogy simán elemeled a válladtól, esetleg le is csúszik – túl laza vagy hosszú a melltartó pántja, szűkíteni szükséges vagy méretet váltani.

 • A melltartó elől a két mell között nem fekszik fel a mellkasunkra, hanem előrébb jön (általában nagyobb kosárnál jellemző) – kicsi a melltartó kosara.
 • A kosár alsó része nem fekszik fel a testünkre, hanem a mell alsó részén felcsúszik egy kicsit – kicsi a melltartó kosara.
 • Kibuggyan a mell a kosárból oldalt a hónaljnál vagy a kosár tetejénél – kicsi a melltartó kosara.
 • A kosárban a mellünk mellett légüres tér van, vagy gyűrődik a melltartó anyaga – nagy a melltartó kosara.

Nézzük tehát, mik a helyes méretű melltartó ismérvei:

 • A jó melltartó hozzád simul, miközben támaszt nyújt a melleknek, megemeli és formázza azokat. Bőrbarát anyagból készül, és mindemellett nem árt, ha jól is néz ki, mert senki sem akar öregasszonyos melltartót viselni, hiszen ha nem érezzük jól magunkat a fehérneműnkben, az kihathat az egész közérzetünkre és megjelenésünkre.
 • A helyes méretű melltartó megfelelően szoros kell, hogy legyen, a hátpántot a legtágabb kapocsba csatolva maximum 2 ujjnyi hely lehet a pánt és a testünk között. Később, a hordás és mosás során kicsit tágulhat az anyag, akkor még tudjuk beljebb csatolni a többi kapocsba. Fontos, hogy a pánt vízszintesen fusson körbe a hátunkon és ne csússzon fel, hiszen így biztosítja a legnagyobb támasztást.
 • A vállpántokat is úgy kell beállítani, hogy maximum 2 ujjunk férjen a testünk és a pántok közé.
 • A melltartónak elöl, a mellek között a mellkasunkhoz kell simulnia, az alja és a testünk között nem lehet semmilyen rés, ott is szépen illeszkednie kell.
 • A kosaraknak megfelelő nagyságúnak kell lennie, hogy teljesen beleférjen a mellünk, ne buggyanjon ki belőle se oldalt se felül semmi, de szépen kifeszüljön az anyag, mert a gyűrődés már arra utal, hogy nagy a kosárméret.

Melltartó vásárláshoz érdemes magunkkal vinnünk egy egyszerű pólót, melyet a fülkében felvehetünk a próbadarab fölé – így tudjuk ellenőrizni a fent felsorolt hibák egy részét, hiszen világosan látszik, ha valahol kibuggyan egy kis felesleg, vagy épp ellenkezőleg, ha összeráncolódik a fehérnemű anyaga. Egy jól választott darab csodákra képes, ami a formázást illeti, de nem csak optikailag varázsol előnyös külsőt, a helyes beállítással a hátunk és vállunk között is megfelelően oszlik el a terhelés.

Most, hogy már tudjuk, mire kell figyelni, neki állhatunk meghatározni a méretünket. Ehhez két helyen kell magunkról méretet vennünk: első körben a mellek alatt, szorosan illeszkedő mérőszalaggal mérjük meg a körméretünket.

Ez a szám fogja megmutatni a melltartónk számmal jelölt méretét, mely 5 cm-ként növekszik, aki tehát nem 0-ra vagy 5-re végződő számot mért, a kerekítés általános szabályai alapján tudja meghatározni a helyes méretet (pl. ha 82 cm a mért körméret, 80-as melltartó kell, ha 83 cm, akkor már 85-ös).

 

Melltartó méret

 

Mell alatti körméret

(cm-ben)

65 63-67
70 68-72
75 73-77
80 78-82
85 83-87
90 88-92
95 93-97
100 98-102
105 103-107
110 108-112
115 113-117
120 118-122

A második méretet a mellcsúcsoknál kell lemérni, ekkor foghatjuk kicsit finomabban is a mérőszalagot.

Ez a méret értelemszerűen nagyobb lesz, mint az előző (ha nem az, akkor nincs szükség melltartóra). A mellcsúcsnál mért számból vonjuk ki a mell alatti körméretet, ez a különbség fogja megadni a betűvel jelzett kosár méretünket az alábbi táblázat szerint:

 

Kosár méret

 

Különbség

(cm-ben)

A 12-13
B 14-15
C 16-17
D 18-19
E 20-21
F 22-23
G 24-25
H 26-27
I 28-29
J 30-31

Ha tehát valakinek a mell alatti körmérete 82 cm, a mellcsúcsnál mért méret pedig 105 cm, a különbség 23 cm lesz, mely alapján F kosaras melltartót kell viselnie, a körméret alapján pedig a pontos méret 80F lesz.

Ennek az információnak a birtokában elvándorolhatunk fehérneműboltokba, ahol próbálni kell különböző fazonokat és lehet, hogy méreteket is, mert sajnos nagyon eltérőek az egyes márkák méretezései.

Tapasztalataim alapján A, B, C kosaras melltartót szinte bárhol lehet kapni, ennél nagyobb kosárméretnél már komoly gondot okozhat a megfelelő darab megtalálása. Ezért az a javaslatom, hogy ha találtatok egy márkát, ami minden tekintetben megfelel, akkor maradjatok meg nála, hiszen ha már egyszer bizonyított, onnantól kezdve webshopból bármikor, egyszerűen tudtok rendelni másik színt vagy fazont (bár a fazonokkal óvatosabb vagyok, mert egy másik fazonból könnyen előfordulhat, hogy másik (kosár)méret kell majd).

Fontos még szót ejteni a nemzetközi méretezésről is, mert némileg eltérhet a Magyarországon használt jelzésektől. Az alábbi táblázatban láthatjátok, hogy hogyan változik a kosárméret az USA-ban illetve UK-ban, ha onnan szeretnétek rendelni:

EU (HU) USA UK
A A A
B B B
C C C
D D D
E DD vagy E DD
F DDD vagy F E
G DDDD vagy G F
H H FF
I I G
J J GG

 

Mit kell tenni, ha valaki úgy érzi, a választott melltartó kosara tökéletesen áll,

de hátul a pánt bizony nem vízszintes, hanem felszalad a háta közepén?

Ebben az esetben kisebb körméret kell, de ha a kosár tökéletes volt, akkor nem maradhatunk ugyanakkora kosárnál, hiszen a kisebb körméret ugyanazzal a kosárjelzéssel kisebb mellekre lesz jó. Ezért a kosárméretet növelni kell! Nézzünk egy példát: ha a hordott melltartó 80C-s méretű volt, de hátul nagynak bizonyult, akkor kisebb körméret kell – így lesz a melltartónk 75-ös, viszont a C kosár helyett nagyobb kosár kell, tehát a jó választás a 75D lesz, de az is előfordulhat, hogy 70E!

Pánt nélküli melltartónál lehet, hogy a megszokottnál egy körmérettel kisebb melltartó lesz a befutó, mert így nem lesz az az érzésed, hogy mindjárt leesik rólad. Ekkor se feledkezz meg a kosárméret igazításáról!

Ha most már örülsz, mert azt hiszed, biztos tudás birtokában vagy, még mindig nem lélegezhetsz fel!

A kebelméretünkre ugyanis több “esemény” is hatással van: fogyás, hízás esetén szinte minden esetben változik, de akár több számmal nagyobb fehérneműre is szükségünk lehet terhesség és szoptatás esetén. Vannak nők, akiknek a normál ciklusa során is tud változni 1 kosárméretet a melltartója (illetve elsődlegesen a melle).

Ahogy a testünk egyéb részei, úgy a kebleink sem feltétlenül szimmetrikusak vagy azonos méretűek. Ilyen esetben azt tanácsolom, hogy a nagyobb kosármérethez igazítsuk a melltartót, hiszen egyrészt a nagyobb mellnek fontosabb a megfelelő támasztás, valamint a kisebb oldali kosarat különböző betétekkel ki tudjuk egészíteni, hogy ne gyűrődjön az anyag.

A helyes melltartóméret befolyásolja öltözködésünket, komfortérzetünket, egészségünket, de vannak még egyéb szabályok is, melyek a stílusunkat alakítják:

 • Az alap melltartó testszínű, nem fehér. Ezt hordjuk fehér blúzok és felsők alá is. Lehetőség szerint varrás nélküli komfort melltartót válasszunk mindennapi viseletnek.
 • A szilikon pántos melltartó tiltólistás! Soha, semmilyen körülmények között ne viseljed!
 • Váll nélküli ruhát, felsőt, csőtopot vagy melltartó nélkül (önkritikát kéretik erősen gyakorolni bizonyos méret és/vagy forma felett), vagy pánt nélküli melltartóval hordj! Spagetti pántos felsőknél is érdemes arra figyelni, hogy a pántok ne látszódjanak.
 • Kivágott hátú ruhát vagy melltartó nélkül, vagy olyan, kimondottan mélyen kivágott ruhákhoz gyártott melltartóval hordj, mely nem lóg ki hátul a ruha alól. Több helyen kapható már melltartópánt toldó, mellyel a hát közepén futó pántot a derekad köré tudod csatolni, így nem fog kivillanni a ruhából.

Ha még a fenti információk birtokában sem sikerült tökéletes darabra lelned, kérj professzionális segítséget!

Megnyugtatlak: sokan mások is lehetetlen küldetésnek érzik az álom melltartó megtalálását. De ha egyszer sikerül, onnantól le sem akarod majd venni, annyira más érzés viselni!

Tóth Eszter
személyi stylist, szín- és stílustanácsadó

(képek: Pixabay)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?