You are currently viewing Hogyan öltözködjünk a home office-ban?

Hogyan öltözködjünk a home office-ban?

Lassan egy éve már, hogy az ország egy része home office-ban dolgozik. Bevallom, mielőtt eszembe jutott, hogy írok erről a témáról, körülnéztem, milyen írások születtek már ezzel kapcsolatban az interneten.

Az esetek többségében a kényelmes ruhákról szóltak ezek a cikkek, mint kiderült, sokan melegítőben töltik otthon a napjaikat, de van aki még át sem öltözik és pizsamában ül a gép előtt. Őszintén szólva, meglepett egy kicsit a dolog, egyrészt azért, mert én magam nem rendelkezem egy darab melegítővel sem. Valahogy így alakult, valószínűleg ezt is otthonról hozom, nálunk nem volt szokás átöltözni, amikor hazaértünk (szüleim a munkából, én az iskolából, aztán később szintén a munkából).

Régebben még sportoláshoz felvettem esetleg melegítőt, de a leggingsek és egyéb fitness ruházat ma már átvette ezeknek a helyét. Nálam a kényelmes ruházat is minimum egy farmerből áll hűvösebb időben, nyáron nyilván egyszerűbb egy pamutruhát felkapni.

Vannak viszont, akik olyan munkahelyen dolgoznak, ahol még otthonról sem ildomos melegítőben bejelentkezni a videóhívásokba, de kutatások bizonyítják, hogy ha professzionálisan vagyunk felöltözve, akkor a hangunk teljesen másképp cseng egy telefonbeszélgetésben is, még ha nem is látnak minket, ezért szerintem érdemes átgondolni a ruházatunkat azokon a napokon, amikor nem csak írásban kommunikálunk a kollégákkal és ügyfelekkel, hanem telefonon keresztül is tárgyalnunk kell.

Természetesen, aki eddig ropogósra vasalt ingben és kosztümben járt dolgozni, attól sem elvárható, hogy otthon is így verje a billentyűzetet. Általános szabályként azt tudnám megfogalmazni, hogy ha nem is pizsamában, de azért egy fokkal lazábban megjelenhetünk az online térben, mint ami a munkahelyi követelmény lenne egyébként. Összegyűjtöttem néhány tippet, amivel könnyen és gyorsan elérhetjük, hogy professzionális legyen a hatás:

  • Ha csak egy póló felvétele mellett döntünk, érdemes valamivel feldobni egy kicsit: egy statement nyaklánctól vagy egy szép álgallérral, esetleg selyemsállal máris stílusosabbnak látszik.

  • Egy fehér ing minden helyzetben jól jöhet. Minél egyszerűbb, letisztultabb formavilágú, annál jobban kihasználható.
  • Ha az inget betűrjük a nadrágba, még ha csak egy farmer is van rajtunk, akkor is csinosabbnak hat.

  • Ha hosszú hajunk van, fogjuk össze egy hajgumival, ez is rendezettebb összképet mutat.
  • Sokan nem szeretnek sminkelni, de mint minden képernyő, a laptop kamerája is fakóbbnak mutatja az arcunkat, mint amilyen valójában. Ha mást nem is, de egy rúzst mindenképpen érdemes feltenni.
  • A hívások előtt érdemes a laptopunkat megemelni, akár néhány vastagabb könyv segítségével is, hogy a kamera szemből mutasson minket, ne alulról, mert úgy kevésbé előnyösen mutatja az arcunkat.
  • Hosszú ujjú blézer, ing ujját érdemes egy kicsit felhúzni, így frissebbnek hat a szettünk és általában a kezünk is látszani szokott egy videóhívásban.

  • Ne feledkezzünk meg arról, hogy alul is vegyünk magunkra valamit nehogy abba a hibába essünk, hogy a hívás közepén felállunk bármilyen okból és esetleg alsóneműben ücsörgünk az asztalnál vagy mondjuk pizsamában, ami felé csak felrántottunk egy inget, amiről ezután már a fél cég értesülni fog.

Tóth Eszter
személyi stylist, szín- és stílustanácsadó

(kezdőkép: Pexels, további képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?