Stílustippek a mindennapokra – Ellentmondások a nadrág kérdésben

Mivel nagyon szeretem a szakmámat, ezért folyamatosan olvasgatok, tanulok a témában, igyekszem felkutatni elsősorban külföldi szakirodalmat a folyamatos fejlődésem érdekében.

És bizony sokszor ütközöm ellentmondásba, egyik oldalon ezt írják, a másikon épp az ellenkezőjét, amit aztán a saját tapasztalataim alapján mérlegelek és eldöntöm, melyik irányvonalat fogom használni a munkám során.

A mai stílustipp is egy ilyen ellentmondásból született.
Egy dologban szinte minden stylist egyetért:

minél nagyobb méretű ruhát veszünk magunkra,

annál nagyobbnak tűnünk benne mi magunk is.

Ez egyébként egy valós tapasztalat az én munkám során is, különösen a kicsit nagyobb súlyú emberekkel kapcsolatban, ők hajlamosak azt hinni, hogy ha nagy leplekbe burkolják magukat, akkor majd nem látszik, hogy hol is van az eleje meg a vége.

Na és akkor itt jön a kérdés, hogy milyen nadrágot kellene viselnie annak, akinek kicsit vastagabb a lába – akár fent, a comb vagy csípő körül, akár lent a vádlinál. Az elmúlt évtized a slim fit nadrágok jegyében telt el, amire ráfogták, hogy mindenkinek jól áll: aki vékony, annak azért, hogy azt kihangsúlyozza, aki kevésbé karcsú, annak azért, hogy ne tűnjön még nagyobbnak. Szerintem már annyira megszoktuk a látványát, hogy fel sem merül bennünk, hogy van, akinek inkább valami más fazonra lenne szüksége.

Létezik azonban olyan szakmai vélemény, hogy akinek vastagabb alsó végtagok jutottak osztályrészül, azoknak inkább szélesebb, egyenes szárú nadrágot kéne viselniük, így a láb pontos körvonala rejtve marad a nadrág sziluettje alatt – magyarra lefordítva nem fog kötözött sonkaként kinézni egy szűk nadrágban, hanem csak sejteti a bővebb szár, hogy ott van valahol egy láb benne. Néha a villamoson elnézve egy-két szettet, igazat adok azoknak a szakembereknek, akik ezt kitalálták.

Szóval sokszor van olyan helyzet, amikor egy szabályt felülír egy másik szabály. Nekem pl. kimondottan tetszenek a bő szárú nadrágok bizonyos testalkatokon, így a fordított háromszög alkatúakon is nagyon jól mutat, mert kiegyenlíti a testi aránytalanságaikat, de a képen látható körtéknek is jól állhat, ha a bő szárban csak sejtetik, hogy a valós körvonalaik hol is lehetnek, nem pedig alakkövető nadrágot vesznek fel.

Tóth Eszter
személyi stylist, szín- és stílustanácsadó

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük