You are currently viewing Az illatos és gyönyörű bazsarózsa, más néven pünkösdi rózsa

Az illatos és gyönyörű bazsarózsa, más néven pünkösdi rózsa

  • Olvasási idő:olvasási idő: 4 perc
  • Bejegyzés kategória:#diy / #egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Illatos és gyönyörű, ráadásul alig várjuk minden évben, hogy virágozzon. Hogy melyik ez a gyönyörűség? Persze, hogy a bazsarózsa!

A bazsarózsát azért hívják pünkösdi rózsának, mert májustól júniusig virágzik és virágzási időszaka általában Pünkösd ünnepére esik.

Viszont tisztáznunk kell, hogy a babarózsa (Prunus Triloba) és a pünkösdi rózsa-bazsarózsa (Paeonia) viszont teljesen különböző növények.

Babarózsa – Prunus Triloba

De a bazsarózsának is több fajtája létezik. A Kínából származó növényből hazánkban általában lágyszárú évelők, egyes elfásodó fajták, sőt lombhullató cserjét is találunk.

Az igazi eredeti növényről úgy tartják, hogy a virágai ehetők. A Ming-dinasztia “Zunsheng nyolc jegyzete” szerint a pünkösdi rózsa friss, lehullott szirmait sütni is lehet. A kínai gyógyászat szerint pedig gyökerének vérhűtő hatása van.

Vannak azonban, akik igen szigorúan veszik

a bazsarózsa és a pünkösdi rózsa nevek közti különbséget.

Eszerint a pünkösdi rózsa Pünkösd napján nyílik, ha az időjárás is úgy akarja. A bazsarózsa viszont akár jóval korábban, április végén is szirmot bonthat.

Az igazi Kínából származó ősfajták, a keleti bazsarózsa pedig még korábban is nyílhat.

A két rózsát az is megkülönbözteti egymástól, hogy a bazsarózsák színvilága a rózsaszín mellett nem annyira változatos, míg a pünkösdi rózsák amellett, hogy nagyon illatosak, színeikben is sokkal gazdagabbak. Legtöbbször a piros, vörös szirmú pünkösdi rózsa fordul elő a kertekben.

Jellemző rá, hogy jól viseli a félárnyékot, bírja a hideget, az aszályt és a gyengén lúgos talajt is. De nem szereti a pangó állóvizet és a déli magas hőmérsékletet, illetve a magas páratartalmat.

Azt viszont mindenképp fontos tudni, hogy a bazsarózsa állítólag az ültetéstől számított egy éven belül virágzik.

De semmi esetre se szakítsuk le a virágot első virágzás után,

mert akkor nem fog többé virágozni!

És a rossz hír, hogy sajnos mindkét virág 2-3 hét alatt elnyílik.

Szóval addig gyönyörködjünk benne, amíg tudunk.

(képek: Pixabay, Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?