You are currently viewing Készíts csokrot anyák napjára!

Készíts csokrot anyák napjára!

  • Olvasási idő:olvasási idő: 6 perc
  • Bejegyzés kategória:#diy / #egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Gyere, és lepd meg velünk szeretteidet! Vukmirovits Nóra, a SZEZON, Fenntartható Virág megálmodója és a Bonami segít, miként készíts egyszerű, de meseszép tavaszi csokrot a hozzád legközelebb állóknak.

Ezekre lesz szükséged:

  • A csokor megkötéséhez válogass friss vágott virágokat, ezeket érdemes különböző zöld levelekkel összepárosítani, amelyek nemcsak friss látványt nyújtanak, de a csokor kitöltésére is szolgálnak.
  • Egy éles késre vagy metszőollóra is szükséged lesz a szárak visszavágásához és pucolásához.

Így készítheted el a csokrot!

  1. Távolíts el minden felesleges levelet és tüskét a szárakról. Ez nemcsak azért fontos, mert így sokkal egyszerűbb lesz megkötnöd a csokrot, hanem a felszívott tápanyagok a virágok felső, dekoratív részébe koncentrálódnak majd, és a vázánkba sem indul erjedésnek a száron maradt növényi rész. A szárakat érdemes ferdén visszavágnod, hogy a nagyobb felületen minél több vizet tudjon felvenni majd a növény.
  2. A csokor összekötéséhez használd a spiráltechnikát, ami egy kis gyakorlást ugyan igényel, de valójában nem bonyolult. A tartó kezünk hüvelyk és mutatóujjával megfogjuk az első szál virágot, majd a másik (általában az ügyesebb) kezünkkel kicsit elforgatva mellé tesszük a következőt és mindig egy irányba haladva, ugyanazon ponton fogva és a többi ujjunkkal támasztva, egymás után, spirálformát alkotva beletesszük az összes csokorba szánt virágot.
  3. Ezután már nincs más dolgunk, mint összekötni a kompozíciót, lehetőség szerint valamilyen természetes kötözővel, legyen az natúr raffia, vagy kenderzsineg.

Nóra csokra

„A csokorban látható összes virág hazai. Mostanra már szerencsére rengeteg hazai szezonális virág elérhető, melyek megvásárlásával nemcsak a magyar kiskereskedelmet, a magyar termelőket támogathatjuk, de az ökológia lábnyomunk sem lesz akkora, mintha nagyon messziről utaztatnánk ide őket. – meséli Nóra.

A csokor egyik legkülönlegesebb eleme a mágikus, Houdini nevet viselő rózsa Szegedről. A rózsa a szeretetet szimbolizálja, így semmiképp nem maradhatott ki az Anyák napi válogatásból. A virágok szimbolikája felől folytatva a sort, a hunyor jelentése, hogy szép évünk következik, a boglárka pedig a sugárzó bájt és vonzerőt képviseli. A szellőrózsa (Anemone) az összetört remény jelképe, amit emiatt talán sosem választanánk egy csokorba, pedig nagyon gyönyörű. Aszparágusz levelet és virágzó Viburnumot használtam még, illetve az igazán különleges és nagyon tartós korallvirágot és nagyvirágú préritárnicsot, avagy ahogy mindenki ismeri, Lisiathust.”

Ismerd meg Nórát!

Miként kerültek a virágok az életedbe?

A virágkötészet iránti lelkesedésem, egyfajta újrakezdésként jött. Hátrahagyva a bölcsészetet és a rendezvényszervezői-karriert, virágkötőnek tanultam. E szakma nyugalmat, szépséget és kreativitást hozott magával, egy csapásra világossá vált, hogy innentől csak ezzel szeretnék foglalkozni. Misszióm, a fenntarthatóság iránti törekvés és az edukáció, legyen szó a csokrok hazai alapanyagiról; a városi komposztálásról; a természetes és újrahasznosítható csomagolóanyagokról vagy az elektromos car sharing kiszállításról.

Mit gondolsz, miért olyan népszerűek a vágott virágok?

A vágott virág érdek nélküli, örömöt, kedvességet és szépséget hoz a mindennapokba. Virágot szeretünk adni, kapni, készíteni és nézni is, minden évszakban megtaláljuk a funkcióját. Egy csokor virágtól megváltozik a tér hangulata és illata, kiegészíti az adott enteriőrt, ezáltal a közérzetünkre is jótékony hatással van. A városi ember kezd újra közeledni a természet felé, mert zsigereiben érzi, hogy a jelenlegi életteréből egyre jobban hiányoznak a színek, illatok, levelek, virágok, így nem véletlen, hogy egyre többen próbálnak városi dzsungeleket varázsolni lakásaikból minél több szobanövény és virágcsokor beszerzésével.

További hasznos lakberendezési tippekért, dekorációs megoldásokért és inspirációért

látogass el a Bonami.hu oldalára!

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?