You are currently viewing Tapéta, falmatrica vagy falfesték? Mivel dekoráljuk a gyerekszobát?

Tapéta, falmatrica vagy falfesték? Mivel dekoráljuk a gyerekszobát?

Egy gyerekszoba hangulatát remekül meg lehet alapozni a gyönyörű falfelületekkel. A tapétázás-festés-falmatricázás háromszög pedig rengeteg opciót nyújt ehhez.

Erre mutat nekünk néhány ötletet Katona Eszter, a babyberry tulajdonosa.

Melyik technikának mi az előnye?

A tapétázás egyik legfontosabb szabálya, hogy jó minőségű terméket válasszunk. Hiszen lehet akármennyire gyönyörű egy minta, ha könnyen szakad vagy nehezen felhelyezhető, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem azt a végeredményt kapjuk, amire számítottunk.

A jó minőségű tapéták ára ugyan magasabb lehet, de ez egy olyan dekorációs elem, amire mindig megéri befektetni.

Viszont ha kifejezetten nagy felületet szeretnénk dekorálni, akkor érdemes más díszítő elemekkel kombinálnunk a tapétát. A falfestékek és a falmatricák bevonásával például igazán különleges hangulatot varázsolhatunk a gyerekszobába úgy, hogy közben költséghatékonyak is maradunk.

Miért érdemes ezt a három technikát egy szobán belül együtt alkalmazni?

  • olcsóbb, mintha az egész szobát tapétával borítanánk be
  • kiemelhetünk vele szobarészeket, részleteket
  • nyugodtan szárnyalhat a kreativitásunk
  • egyedibbé tehetjük a szobát
  • ha megunjuk/megunják a gyerekek, könnyebben, gyorsabban és olcsóbban átalakíthatók utólag is.

Pénztárcabarátabb ez a megoldás?

Persze, hiszen nem 4 (vagy akár még több) falat kell teljesen betapétáznunk, hanem csak egyet-kettőt. Ezzel jó pár tekercs tapéta árát megspóroljuk magunknak.

A többi falra felkerülő festéket vagy matricá(ka)t pedig olcsóbban megvásárolhatjuk.

A kevesebb több elve érvényesül itt is?

Igen, a kevesebb tapéta tökéletes arra, hogy a szoba bizonyos részeire nagyobb hangsúlyt fektessünk. Ha minden fal egy halvány színben pompázik, de az ágy mögött vagy a kiugró részen tapétát használunk, akkor rögtön minden szem oda fog szegeződni.

A szoba teljes tapétázása megköti a kezünket, ezzel szemben a különböző technikák vegyítése közben pedig szabadon szárnyalhat a képzelőerőnk. Ha te magad nem is vagy túl kreatív, az interneten rengeteg ötlet között szemezgethetsz és választhatod ki azokat a megoldásokat, amik neked a legjobban tetszenek.

Persze nem biztos, hogy az ott látott gyerekszobát egy az egyben le tudod másolni – de valljuk be, erre nincs is szükség –, viszont így a végeredmény biztos, hogy egy teljesen egyedi kuckó lesz, aminek sehol a világon nincsen párja.

Mire figyeljünk oda a tapétaválasztásnál?

Bár a gyerekszoba dekorációt csak néhány évre tervezzük, mégis nagyon fontos, hogy körültekintően alakítsuk ki. A babaszoba tapéta színe és mintája meghatározza az egész helyiség hangulatát.

A tapéta kiválasztásánál az elsődleges szempont a dizájn. A babaszoba színek – amiket láthatunk itt-ott – gyakran erősek, harsogóak. Sokszor látunk nagy, erőteljes mintákat, különböző mesékből kölcsönzött figurákat is. De vajon ettől lesz a babaszoba olyan meghitt, puha fészek, amiben mind a gyermek, mind az anya pihenni tud?

Mit itt a babyberry-nél azt valljuk, hogy a kevesebb több. Jobban kedveljük a pasztell színeket és a finom megoldásokat, ezért is ajánljuk a kifinomult és dizájnos LILIPINSO gyerekszoba tapétákat.

Egy kellemes alapot bármikor fel tudsz dobni egy színes kiegészítővel vagy babaszoba dekorációval. Míg egy túl erőteljes, túldíszített szobát viszont már nehéz „lecsendesíteni”. Ráadásul kicsit sem biztos, hogy a gyerek szeretni fogja Micimackót…

A következő szempont, hogy a tapéta egészséges, netán még környezetbarát is legyen. Az ún. gyapjúrostos vagy vlies tapéták nem szőtt textil alappal készülnek, így átengedik a nedvességet, ezzel megakadályozzák a fal penészedését. Mivel rugalmasak, új építésű lakásokban és tetőterekben is sokáig szépek maradnak. Sőt, még a kisebb falhibák, repedések is eltüntethetők vele.

Bár erre főként a férfiak gondolnak, az sem mindegy, mennyire bonyolult feltenni az adott tapétát. A vlies tapéták szárazon is felrakhatók, nagy előnyük, hogy nem magát a tapétát kell bekenni ragasztóval, hanem a falat. Így sokkal könnyebb bánni vele, mint egy átlagos tapétával. Főként, ha a tetőtér ferde síkját vagy a plafont kell letapétázni.

 

De vajon találunk egymáshoz passzoló tapétákat és falmatricákat?

Mi pont ezért szeretjük annyira a francia Lilipinso márkát, mert ők a termékeiket úgy tervezik, hogy egy kollekción belül azonos tematikájú és stílusú tapétákat és falmatricákat is találunk. Ráadásul a más-más kollekciók sokszor egymással is keverhetők, így igazán egyedi birodalmat alkothatunk a gyerekeknek.

Átalakítható-e később, a gyerek növekedésével a gyerekszoba vagy teljesen újra kell terveznünk?

Mindannyian tudjuk, amilyen gyorsan felcseperednek a picik, olyan gyorsan változik az ízlésük is. Babaként még a mi döntésünk, milyen szobát tervezünk a kicsiknek, de az idő előrehaladtával egyre több beleszólásuk lesz nekik is.

A régi dizájn már túl babás és nem elég nagyfiús/nagylányos?

Lehet, hogy néhány apróbb változtatással is megússzuk: például csak a falmatricákat kell lecserélnünk, amit pikk-pakk megoldhatunk. Még mindig egyszerűbb az 1-2 falon lévő nyuszis tapétát egy pöttyösre cserélni, mintha az egész szobát kellene újra tapétázni.

(képek forrása: babyberry, a felhasználásuk nem engedélyezett)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?