You are currently viewing Természetközeliség, Romantika, Fenntarthatóság, Multifunkcionalitás és Luxus

Természetközeliség, Romantika, Fenntarthatóság, Multifunkcionalitás és Luxus

  • Olvasási idő:olvasási idő: 5 perc
  • Bejegyzés kategória:#diy / #egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Saját otthonunkról való elképzeléseink, igényeink és vágyaink eltérőek, hiszen mi magunk is sokfélék vagyunk.

Számos impulzus, inspiráció ér minket nap mint nap, amelyek befolyásolhatják ízlésünket, rengeteg lakberendezési stílus áll rendelkezésünkre, amelyek közül válogathatunk. Ennek ellenére, mégis minden évnek megvan a saját kialakítása. Minden évben vannak trendek, felkapott stílusok és ötletek, amelyeket előszeretettel használunk saját lakásunkban is.

Ezek természetesen jó alapot nyújthatnak, de semmiképp ne felejtsük el beletenni önmagunkat, hiszen ki érezné otthonosan magát egy üres “Ikea házban”? Legfőképp most, a járvány kellős közepén, amikor az otthon töltött idő a sokszorosára nőtt, otthon dolgozunk, otthon tanulunk, manapság már nem csak aludni járunk haza. Ettől függetlenül mindig lesznek olyan lakberendezési irányok, amelyek az adott évben térhódításba kezdenek.

A 2022-es évben, az előzőhöz hasonlóan a világjárvány hatásai azok, amelyek befolyásolják ezt. Felértékelődött az otthon fogalma és kialakítása, az otthonosság, nem elég a praktikum és a kényelem.

Az idei évben öt kulcs fogalom köré épül a lakberendezés:

  • Természetközeliség: A bezártság és korlátozások idejében a társadalom egészében felértékelődött a természetben eltöltött idő, hiszen ez egyfajta megnyugvást és biztonságot nyújt. Ennek köszönhetően újra éledt a country, azaz vidékies stílus elemeinek népszerűsége. Emellett az organikus anyagok, természetes textúrák váltak kelendő alapanyaggá, így például az idei évben gyakran kerül parafa padló, bársony kárpit, vagy márvány munkalap az otthonokba. Emellett a szobanövények is felkapottá válhatnak, amelyek közül bárki találhat (kezdő és profi kertész egyaránt) szimpatikus fajtát.

  • Fenntarthatóság: A biofil tervezés trendektől függetlenül is egyre felkapottabb, azonban ebben az évben különösen nagy hangsúly kerül rá. A megfelelő világítás, szellőzés kialakítása, az élő növények, akár növényfalak telepítése is ebbe a kategóriába tartozik, melyet tovább bővíthetünk számos eszközzel és kreatív ötlettel a fenntarthatóság jegyében
  • Romantika: Meghitt, otthonos, hívogató, modern és elegáns. Jelzők, amelyek egyaránt jellemzőek a romantikus, nőies vintage stílushoz. Ezt a stílust legkönnyebben a konyhában érhetjük el, de pasztell színekkel, virág mintás textilekkel, kopottas bútorokkal, újrahasznosított berendezési tárgyakkal, nem csupán becsempészhetjük otthonunkba ezt a lelket, de a fenntarthatóságot is elősegíthetjük.

  • Multifunkcionalitás: Az otthoni munkával és tanulással eltöltött órák nem csupán a természet iránti vágyat keltették fel bennünk, hanem az igényt is a többfunkciós terekre és bútorokra. A lakás alapterülete véges, vagy legalábbis egy viszonylag fix tulajdonság. A benne található terek funkcióját módosítani kellett, hogy legyen hol dolgoznunk és tanulnunk. Ennek köszönhetően örvendenek az olyan terek és bútorok idén népszerűségnek, amelyek néhány mozdulattal egyik funkcióból a másikba alakíthatóak.
  • Luxus: A jómódú rétegben evidens az otthon luxus felszerelése, azonban a hétköznapi ember számára is kellenek olyan kiegészítők, bútorok vagy terek, amelyek az extra kényelmet és esetleg kikapcsolódást szolgálják. A hétköznapi luxus leginkább a fürdőszobában érvényesül, egyfajta házi wellness környezet kialakításának képében, azonban a lakás többi részén is használhatunk extra kiegészítőket, az átlagnál komfortosabb textileket, formabontóbb és egyedibb bútorokat.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?