You are currently viewing 4+1 meddőséget okozó életmódbetegség, ami könnyen kezelhető lenne

4+1 meddőséget okozó életmódbetegség, ami könnyen kezelhető lenne

A termékenység, pontosabban annak sérülése egyre nagyobb problémát jelent a magyar lakosság körében is.

Idehaza is igaz, hogy nagyjából minden negyedik pár meddőséggel kénytelen szembenézni, melynek kiváltó okai között nagyon sok esetben szerepelnek olyan betegségek, amiket a helytelen életmód okoz, vagy minimum erősen hozzájárul létrejöttükhöz.

Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos segítségével a ratkotunde.hu most 4+1 ilyen problémát vesz górcső alá.

PCOS

A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma során a petesejtek a petefészekben ugyan beérnek, de a tüszőrepedés elmarad, vagyis a petesejt képtelen kiszabadulni a petefészekből. A bent rekedt sejt később cisztává alakul, és mikor a folyamat elér egy pontot, vagyis sok kis ciszta van már jelen a petefészekben, onnantól komoly hatással van a termékenységre is.

Sajnos azok a nők sem lélegezhetnek fel, akik a PCOS ellenére sikeresen teherbe esnek, és életet adnak kislányuknak, mivel ez a kór örökölhető, így sajnos gyermekük nagy eséllyel ugyanezekkel a gondokkal néz majd szembe.

A PCOS pontos kiváltó okai ismeretlenek, de előkelő helyen szerepel az életmód, a tápanyaghiányos állapotok, melyek sajnos erősen befolyással vannak az endokrin rendszerre, vagyis a hormonháztartásra is.

IR

Az inzulinrezisztencia napjainkra egy olyan gyakori betegséggé nőtte ki magát, melyet egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. A cukorbetegség előszobájaként is aposztrofált betegség egyik fő kiváltó oka az életmód, az egészségtelen táplálkozás – és így a tápanyagok nem megfelelő mennyisége -, valamint a mozgás hiánya.

A tápanyagok pótlása sajnos nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. Sokszor ugyanis olyan ételek mellett tesszük le a voksunkat, melyek kicsit sem tesznek jót nekünk, így a tápanyagraktáraink szép lassan kiürülnek. Mikor pedig erre rájövünk, és változtatunk, a raktárakat az élelmiszerek beltartalmi csökkenésének köszönhetően már nem tudjuk megfelelően visszatölteni.

Az IR sok esetben kéz a kézben jelentkezik a PCOS-el, de mindkét betegség nagyon jól kezelhető, sőt, gyógyítható a megfelelő életmóddal is. Ebbe beletartozik a megfelelő tápanyagellátottság, ami még fontosabb abban az esetben, ha családot szeretnénk alapítani, ilyenkor ugyanis a szervezet tápanyagfelhasználása jelentősen megnő, amit a raktárakból fedez, illetve fedezne, ha van miből.

Endometriózis

Az endometrium, vagyis a méhnyálkahártya helye alapvetően a méhben van, de ez sajnos nem jelenti azt, hogy egy betegség hatására máshol ne jelenhetne meg. Az endometriózis esetében az endometrium a méhen kívül is megjelenik, és sajnos pontosan ugyan úgy viselkedik, mint a rendeltetési helyén, vagyis ciklikusan megvastagszik, majd leválik.

Ha a szövet a méhen kívül helyezkedik el, akkor a levált mennyiség ürülése nem megoldott. Ennek megfelelően gyulladásos folyamatokat indít el, ami nem csak elképesztő fájdalommal járhat együtt, hanem sajnos meddőséget is okozhat. Az endometriózis kialakulásában is jelentős szerepe van az életmódnak, kezelésében is komoly szerep jut a megfelelő tápanyagpótlásnak, ám a szakorvos segítsége nem hagyható ki az egyenletből!

Elhízás

Elsőre talán fura lehet betegségként gondolni az elhízásra, de mára teljesen egyértelmű, hogy erről van szó. Életmódbeli probléma, ez teljesen egyértelmű, ugyanakkor nagyon érdekes kettősség van benne. Az elhízás hatására felhalmozódó zsírszövet már önmagában is elegendő lenne a meddőség kiváltásához, pusztán tömege miatt is. De sajnos a zsírszövet ösztrogénazonos anyagot is termel, mellyel nagyban hozzájárul az ösztrogéndominancia kialakulásához is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu -nak.

Inverz módon bár az elhízott emberek többet esznek, mint amire a szervezetüknek szüksége van, mégis tápanyaghiánnyal küzdenek. Ennek oka, hogy az ételek, melyeket fogyasztanak nem csak egészségtelenek, hanem relatív elég kevés tápanyaggal rendelkeznek, sok bennük az “üres kalória”. Vagyis hiába hízott el valaki, emellett tökéletesen megfér az, hogy tápanyaghiányos állapot lép fel nála, ez pedig napjainkra bizony nagyon is jellemző. Jelenleg a világ népességének negyede – zömmel a fejlett országok lakói – küzd valamilyen tápanyaghiánnyal.

A tápanyagpótlás sok esetben nem oldható meg kizárólag az étkezéssel, ha pedig a cél a családalapítás, akkor a szakemberek többsége is javasolja a várandósvitamin szedését. Az ilyen készítmény képes lehet arra, hogy a tápanyagraktárak feltöltésével ne csak a fent említett betegsége kezelésében működjön jelentősen közre, hanem a várandósság kialakulásában és a baba kihordásában is segítséget nyújtson.

Ehhez azonban mindenképpen komplex, biológiailag aktív összetevőket tartalmazó készítményre van szükség. A komplexitás és a megfelelő kötési formák (-citrát és -glükonát) azért fontosak, mert jelentősen növelik a bevitt anyagok hasznosulását, akár 80%kal is! Emellett a várandósvitaminnak figyelembe kell vennie az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét is, és a megfelelő tápanyagok kombinációjával kell kiszolgálja az egyes fejlődési szakaszokat!

+1 – a menzesz

A rendszertelen menzesz egy jel, hogy valami nem működik megfelelően a testben. A pubertás alatt a menzesz rendszertelen jelentkezése a kezdeti időszakban még teljesen normális, és persze az sem kritérium, hogy a nagykönyvi, 28 napos ciklusra álljon be a szervezet. Az azonban igen, hogy rendszeres, maximum nagyjából 30-40 napos ciklus produkáljon. Ha ugyanis ez nincsen meg, akkor valami hiba okozza a problémát.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a rendszeres menzeszt nem lehet elérni fogamzásgátló szedésével, hiába hiszik ezt olyan sokan. A fogamzásgátló szedése mellett rendszeresen jelentkező vérzés az úgynevezett megvonásos vérzés, melynek ilyen formán nem sok köze van a tényleges menzeszhez, vagyis a fogamzásgátló mellett jelentkező rendszeres vérzés messze nem azt jelenti, hogy minden rendben folyik a szervezetben.

(Forrás: ratkotunde.hu)

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?