A felnőttek csaknem fele tapasztal meg élete során mentális problémákat

Május a mentális egészség hónapja volt, amely a mentális és viselkedési zavarokkal élők megfelelő kezelésére hívja fel a figyelmet, valamint segít csökkenteni az ezzel kapcsolatos stigmatizációs problémákat. 

Tudtad, hogy a felnőttek csaknem fele tapasztal meg élete során mentális betegségeket? Ez derül ki az Atlantában működő Betegségellenőrzési Központ (Centers for Disease Control) adataiból.

Ez azt jelenti, hogy a rokonaid, kollégáid és barátaid jelentős részét érinti vagy érinteni fogják ezek a betegségek. Ez lehet veszteségből fakadó érzelmi fájdalom, depresszió, szorongás, vagy tanulási zavar, ADHD, magasan működő autizmus, demencia, stroke vagy kemoterápia utáni állapot.

A jó hír az, hogy van remény. A mentális betegség nemcsak valós és általános, de kezelhető is. De egyedül senki nem lesz jobban! Az alábbiakban öt javaslattal igyekszünk segíteni azoknak, akik szenvednek:

1.Iktasd ki a megbélyegzést!

Az emberek nem szívesen beszélnek a mentális betegségükről, ennek az igazi oka pedig a félelem. A csonttörés például nem jár együtt stigmatizálással, akkor nem lehet ez másként a mentális betegséggel sem.

A mentális betegséggel kapcsolatos megbélyegzés kiiktatása annak az igazságnak a felismerésével kezdődik, hogy „mindannyian törékenyek vagyunk” – Te is, én is. Minden ember, akivel a nap folyamán találkozunk, törékeny – bármennyire is egészségesnek látszik kívülről. Folyamatosan beszélnünk kell erről. Be kell vallanunk, még vezetőként is, amikor mentális betegségekkel, például depresszióval küzdünk, így az emberek nem érzik magukat egyedül a saját küzdelmeikben.

Tehát az első dolog az, hogy segítséget kell kérni egy kollégától vagy egy mentálhigiénés szakembertől. Ne felejtsd el: „amire a mentális egészségnek szüksége van, az több napfény, több őszinteség és több szégyen mentes beszélgetés!” – Glenn Close-tól származik ez a bölcsesség.

2.Képezd magad a mentális jóléttel kapcsolatban!

Nem csak a szakembereknek kell megérteniük és készen állniuk a mentális betegségben szenvedőkre. Mindenkinek készen kell állnia. Gyakran a recepciót hívják telefonon, akit e fontos igények kielégítésére hívnak fel. Tehát neked is ki kell képezned magad a mentális egészséggel és a boldogsággal kapcsolatban.

Egy nagyon fontos dolgot tudni kell: „A betegséged nem az identitásod, és a kémia nem a jellemed része.” Minden embernek van célja és terve az életben – függetlenül attól, milyen küzdelmekkel kell szembenéznie.

Minden ember, akivel kapcsolatba kerülünk, méltó a szeretetre. Te is!!

Nagyon sok mindent tudunk a diétáról, a testmozgásról és így tovább, de mi a helyzet a mentális egészséggel kapcsolatban? Tehát a második dolog az, hogy utána kell járnunk annak, hogy hogy tudunk lelkileg egészségesek lenni.

A mentális egészség az alábbiak szerint írható le:

  • Irányítani tudod az érzéseidet
  • Magabiztosság jellemez
  • Jól érzed magad a bőrödben
  • Rugalmas vagy, és képes megküzdeni adott helyzetekben
  • Jól kezeled az érzéseidet, és ki is tudod fejezni azokat
  • Képes vagy jó kapcsolatok kiépítésére és fenntartására

Ne felejtsd el azt sem, hogy a legmélyebb fájdalmaink és traumáink átélése után PONTOSAN képesek leszünk szolgálni más embereket azon a területen, ahol korábban elakadtunk.

3.Maradj természetközelben

Az emberek kétharmada beismeri: megkönnyebbülést érez, amikor kimehet a természetbe. A természet nem tudja megoldani a problémáinkat, de segít perspektívába helyezni a dolgokat. Engedd el a nyomást, nyugodj meg, örülj és gyönyörködj! Tehát segíthet, ha prioritása van a természet közelségének az életedben.

Találj időt arra, hogy kimenj egy parkba, egy tóhoz vagy egy folyóhoz, hogy lásd, halld és megérezd a természetet. De növényt is nevelhetsz az otthonodban. Figyeld meg az illatukat és színüket! Vagy tölts el egy napot a tengerparton vagy vidéken! A legfontosabb, hogy megpróbálj kapcsolatba kerülni a természettel, és észrevenni annak szépségét.

A covid  járvány mentális egészségre való hatását vizsgáló kutatások szerint a szabadban tett séták a legfontosabb megküzdési stratégiáink egyike volt az elmúlt időszakban. A megkérdezettek 45%-a számolt be arról, hogy a zöldben eltöltött idők létfontosságúak voltak mentális egészségük szempontjából. Azon weboldalak látogatottsága, amelyek vadon élő állatokról készítettek webkamerás felvételeket, több mint 2000%-kal növekedett.

4.Néha a kevesebb több

Nem „jól érzem magam”, „meggyógyultam”, „új ember vagyok”, „már nincs fájdalmam” – nem ezt kell érezni.

Csak egyszerűen annyi is elég, hogy: „Valójában jól érzem magam”.

Azok számára, akik többszörösen káros gyermekkori tapasztalatokat (Adverse Childhood Experiences, ACE) szenvedtek el és szorongással, depresszióval, poszttraumás stressz zavarral (Post Traumatic Stress Disorder, PTSD), agysérüléssel és krónikus egészségi problémákkal küzdenek egész életükben, a „valójában jól érzem magam” egy csodálatos hely.

És mindezt biztonságos, hatékony és gyógyszermentes agytréning terápiákkal valósították meg!

5.Mindannyiunknak van mentális egészsége

Csakúgy, mint fizikai egészsége, mindannyiunknak van mentális egészsége is. De a mentális egészség egy folytonosság – nem úgy van, hogy léteznek „mentálisan betegek” és „mentálisan egészségesek”. A kontinuum egyik végén szorongás, depresszió vagy tanulási problémák vannak, míg a másik végén kiteljesedés, elégedettség és virágzás. Bárki tud mozogni ezen a folytonosságon élete során.

A GEM Tanulási Központ célja, hogy az embereket folyamatosan felemelje ezen a lépcsőn, hogy elérjék teljes potenciáljukat a tanulásban, és életük boldog és kiteljesedett legyen.

(kezdőkép: Unsplash)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük