You are currently viewing A fogamzásgátlók a D-vitamin hasznosulását erősen ronthatják!

A fogamzásgátlók a D-vitamin hasznosulását erősen ronthatják!

A D-vitamin hiánya az utóbbi időben egyre többet boncolgatott téma. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen egyrészt tél van, ilyenkor jóval kevesebb D-vitamint képes előállítani a szervezet, másrészt az anyag hiánya erősen hozzájárul a felső légúti fertőzések terjedéséhez – így sajnos a koronavírus fertőzéséhez is.

Ezen felül pedig mindenképpen számolni kell a fogamzásgátló tabletták hatásával. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász mondja el véleményét.

Fogamzásgátlók és D-vitamin

Ma már modern tablettákat használ az orvoslás, olyanokat, melyek hormontartalma minimális. Ennek ellenére ezek a szerek erősen képesek rontani a D-vitamin hasznosulását, ami igencsak rossz hír, tekintve a helyzetet. Ma a világon a legelterjedtebb fogamzásgátlási módszer ugyanis a tabletta szedés.

A D-vitamin pótlása még annak ellenére sem képezi a mindennapi rutin részét, hogy igen rég tudjuk, mekkora jelentősége is van. A pandémia kiteljesedése egyre több embernél hozza meg a D-vitamin pótlás igényét, de azoknál, akik fogamzásgátló tablettát szednek, ennek szükségessége megkérdőjelezhetetlen!

Nem “gyártunk” eleget

A D-vitamin igazából nem vitamin, hanem egy hormonszerű anyag, melyet a test a napsugárzás hatására képes előállítani. Az erős napvédő krémek és a hosszú ruházat elfedik a bőrt, aminek hatására sokszor még nyáron sem tud a testünk elegendő D-vitamin előállítani. Ez pedig fokozottan igaz abban az esetben, ha még tél is van, ráadásul az idő is felhős, és a fertőzésveszély miatt nem szívesen vagyunk más emberek közelében, még nyílt területen sem.

A D-vitamin pótlása jól megoldható, ha olyan készítményt választunk, melyben ez az anyag D3-vitamin formájában van jelen. Ez ugyanis biológiailag aktív, szerves vegyület, melyet a test kevés energiabefektetéssel képes hasznosítani. Tovább szűkíti az ideális D-vitamin pótlás eszköztárát az is, hogy ez az anyag is (ahogyan szinte mindegyik) jobban hasznosul más anyagok jelenlétében. Vagyis az ideális D-vitamin pótlás komplex készítménnyel történik.

Kinek kell?

Röviden: mindenkinek. Azoknak a nőknek, akik szedik a fogamzásgátlót, és azoknak is, akik nem (sőt, a férfiaknak is kell a D-vitamin pótlás!). Ugyan furán hangozhat, de a babát tervező nők esetében is kiemelt fontosságú a pótlás. A furcsaság abban rejlik, hogy aki babát tervez, az nyilván nem szed fogamzásgátlót. De amíg az elhatározás meg nem érett, addig szedhetett, aminek több hátulütője is van. Az egyik éppen a D-vitamin hiány kialakulása, de sajnos az úgynevezett megvonásos vérzés is sok esetben okoz nagyon nehéz helyzeteket. A nők ugyanis normálisnak gondolják menzeszüket – mely szükséges a családalapításhoz is), holott a fogamzásgátló mellett megvonásos vérzésről igen, menzeszről azonban nem beszélhetünk. A várandósság alatt, illetve az arra való felkészülésnél ráadásul a vitamin, nyomelem és tápanyagpótlás a trimeszterek eltérő igényrendszerének figyelembevételével kell történjen.

A D-vitamin pótlása nem csak szakaszosan történik, azaz nem a télhez vagy a járványhelyzethez kötődik. Azok, akik rendszeresen szedik a fogamzásgátló tablettát folyamatosan szembesülnek az anyag hiányával, még akkor is, ha egyébként sokat napoznak. Ebben pedig nem csak a tabletta, hanem a napvédők és sok más tényező is közre játszik.

További információk elérhetőek a ratkotunde.hu oldalon.

(kezdőkép: Pixabay)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?