You are currently viewing A hormonmentes és hormonális fogamzásgátlásról 40 felett

A hormonmentes és hormonális fogamzásgátlásról 40 felett

40 éves kor felett bár a teherbeesés esélye csökken, de mindenképpen gondolni kell rá. Sokáig az volt a hivatalos szakmai ajánlás, hogy 40 éves kor felett nem javasolt hormonális fogamzásgátlási módszert alkalmazni, de ez már régen nincs így.

Emiatt fontos tisztán látni, hogy ebben a korban milyen fogamzásgátlási módszerek használhatóak biztonsággal.

A teherbeesés esélye 40 felett

Első körben tisztázzuk, hogy 40 éves kor felett szükséges-e egyáltalán a fogamzásgátlásra gondolni! Természetesen a teherbeesés esélye csökken ebben a korban, de korántsem nullára, 40 éves kor felett 1000 nőre nagyjából 26 szülés jut. Mivel ebben a korban már kevésbé tart az ember egy nem kívánt terhességtől, a 40 éves kor feletti spontán terhességek egyharmada nem kívánt terhesség.

Szintén fontos megemlíteni, hogy ebben a korban a terhességekkel kapcsolatos szövődmények, legyen szó a vetélésekről, a kromoszóma-rendellenességekről, a terhességi cukorbetegségről, a magas vérnyomásról vagy bármi egyébről, szintén jóval gyakoribbak.

Megállapítható tehát, hogy a fogamzásgátlásra 40 éves kor felett is gondolni kell, lássuk tehát, hogy kinek melyik módszer a legbiztonságosabb!

Egy fogamzásgátlónak két alapvető elvárással szemben kell megfelelnie:

  1. A lehető legkevesebb veszélye legyen
    40 éves kor felett, önmagában az életkor nem ellenjavallata egyetlen fogamzásgátlási módszernek sem, ugyanakkor több faktort is figyelembe kell venni, ha egy valóban biztonságos módszert szeretnénk.
  1. A lehető legjobban védjen a teherbeeséstől.
    Az egyes fogamzásgátlási módszerek természetesen más hatásfokkal védenek a nem kívánt terhességektől. Ezt az alábbi ábra szemlélteti, ahol a bal oldalon a 100, ilyen módszert használó nő közül azok száma látható, akik a módszer ellenére teherbeestek. Így tehát az ábrán felülről lefelé haladva az egyre kevésbé hatékony módszereket találjuk.

Az ajánlott fogamzásgátlás módszerekről 40 felett itt olvashatsz bővebben! >>>

 Dr. Kelemen Csaba
endokrinológus nőgyógyász
Intima.hu

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?