You are currently viewing Célzott hatású italok, azaz funkcionális italok

Célzott hatású italok, azaz funkcionális italok

A funkcionális italok innovatív ágazatot jelentenek az italiparban, mivel számos egészségügyi előnyt kínálnak a fogyasztóknak, amelyeket saját igényeiknek megfelelően választhatnak ki.

Ezek az előnyök lehetnek energiabevitel, bizonyos betegségek elleni célzott megelőzés, stressz elleni küzdelem vagy szépségápolási célok. Népszerűségük nő, mivel gyorsan érzi a fogyasztó a hatásukat – nem kell napokat, heteket, vagy hónapokat várni. Nem mindegy mit iszunk. Egyre trendibbek az egészséges italok, amelyek célzott szerepet töltenek be mindennapjainkban.

Mivel számottevő a különböző értékes, célzott hatások betöltése, a funkcionális italok a funkcionális élelmiszer-ágazat nagy szegmensét foglalják el. Külföldön egyre trendibbek, főleg az egészségtudatos vásárlók körében. Ez a cikk betekintést nyújt a funkcionális italok világába, és magyarázatot ad a népszerűségükre.

Mi az a funkcionális ital?

A funkcionális italok olyan alkoholmentes italok, amelyek a tápértékükön túlmenően egészségügyi előnyöket nyújtanak, pozitívan befolyásolják és hatnak a testre, elmére és lélekre. Holisztikusabb szemlélettel készülnek, így segítenek előteremteni a megfelelő egészséges és jólét állapotát a fogyasztónak.

A funkcionális italok gyakran tartalmaznak nem hagyományos összetevőket, például nyers gyümölcsöket, ásványi anyagokat, vitaminokat, gyógynövényeket, fehérjéket, aminosavakat, probiotikumokat és néhány mesterséges adalékanyagot.

4 gyakori funkcionális italtípus és azok egészségügyi előnyei

Energia italok

Az energiaitalokat olyan funkcionális italok, amelyek olyan jellemző összetevők kombinációit tartalmazzák, mint a taurin, koffein, vitaminok, szénhidrátok és egyéb táplálkozási vagy fokozott élettani hatású anyagok. Az energiaitalok a funkcionális italok piacának központi részét teszik ki, hazánkban is a legismertebb kategória. F

ogyasztóik főként serdülők és fiatal felnőttek, akik naponta fogyasztanak energiaitalokat az energia növelésére a koncentráció fenntartására vagy a fáradtság leküzdésére. Nem tartozik az egészséges funkcionális italok közé, mivel árthat a szívnek. Egyre több alternatívája születik, amik ugyan ezen problémákon segítenek, egészségesebb összetevőkkel.

Funkcionális víz

A funkcionális víz egyszerűen H2O, amelyhez olyan módosított vegyi anyagokat adnak hozzá, mint az oxigén, a hidrogén, a koffein vagy a gyógynövények, amelyek célzott egészségügyi előnyökkel járhatnak. A hozzáadott elektrolitok segítik a nátrium utánpótlását, egy erőteljes edzés után, amikor a szervezet hirtelen sok elektrolitot veszít.

A hidrogén hozzáadásával növelhetjük az energiaszintet, és gyorsabb a regenerálódás edzés után. Koffeintartalma segíti a memóriát és a koncentrációt rövidtávon. Népszerű a trendkövető fiatalok és a felnőttek körében.

Sportitalok

A sportitalok hozzáadott B-vitaminokat, és szénhidrátokat tartalmaznak cukor formájában az energia növelésére és fenntartására. A sportitalok elsődleges célja a glükóz, az elektrolitok, a hidratáció, a nátrium és más, megerőltető fizikai gyakorlatok során gyorsan elveszett anyagok pótlása. Felnőtt sportolóknak ajánlott, akik jelentős fizikai tevékenységet végeznek.

Tápitalok

A tápitalok gyümölcsökből, zöldségekből és növényekből, például teából, ginsengből, aswagandából, kakaóból, valamint probiotikumból és hozzáadott vitaminokból és nyomelemekből származó összetevőket tartalmaznak. A tápitalok változatos összetevőkből készülnek, és számos kedvező ízzel és egészséges tulajdonsággal rendelkeznek.

A fogyasztói trendnél megfigyelhető – főleg a Covid 19 pandémia óta, hogy a vásárlók keresik az angol szóhasználatban már elterjedt „better-for-you drinks -et”, magyarra lefordítva „egészségesebb számodra” italokat. Ezek olyan italok, amelyek célzottan hatnak egy-egy problémára. Általában koncentrációban, relaxációban, energiában, immunitásban és a szépség belülről kifelé történő ápolásában nyújtanak segítséget.

BasicLab funkcionális italok

Ebbe a kategóriába tartoznak a magyar Basic Lab termékei is. A termékek a mindennapi testi, lelki és szellemi gondokra kínálnak valódi megoldásokat. A termékeket több éves kutatómunka előzte meg, és a kutató fejlesztők visszanyúltak a tradicionális ayurvédikus és kínai gyógyászatban megtalálható és bizonyítottan hatásos gyógynövény hatóanyagaihoz, amelyeket nélkülözhetetlen vitaminokkal és nyomelemekkel kombináltak.

Az italokban megtalálhatóak többek között a süngomba, a rhodiola rosea, a panax ginseng, az L theanin standarizált növényi kivonatai. Az egyik legjobban felszívódó magnézium – a magnézium L-treonát, az egyetlen magnéziumfajta, amely átlépi az agy-ér gátat – is megtalálható több italban. Az italok nem tartalmaznak cukrot, koffeint és adalékanyagot. Gyerekek is fogyaszthatják.

A cikk folytatásáért kattints ide >>>

Szerző: Blahó Ágnes

 

 

 

 

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?