You are currently viewing Egészséges életmód télen is

Egészséges életmód télen is

Tavasszal és nyáron teljesen természetes, hogy sokat vagyunk a szabadban, sokat mozgunk, friss gyümölcsöt eszünk, és a létfontosságú D-vitamint is könnyen megkapjuk a napsugaraktól.

Télen egészen más a helyzet, viszont ebben az évszakban is épp ugyanolyan fontos figyelni az egészségünkre, mint máskor. Sőt, még jobban, mert a természetes vitaminforrásokból kevesebb ál rendelkezésünkre, és a mozgásra is nehezebb rávenni magunkat. Mi most adunk pár tippet, mire figyelj, hogy megőrizd egészséget és fittségedet a téli hónapokban is.

1.Étkezz változatosan!

Ez egy olyan alapvető dolog, amit elméletben már mindenki tud, de hányan tartjuk be a mindennapokban? Érdemes egy picit elgondolkodni ezen, és megvizsgálni, mit csinálhatnál még jobban. Gondold át, mit eszel egy átlagos téli héten. Tartalmazza az étrended a szükséges tápanyagokat és vitaminokat?

Ha igen, akkor máris ugorhatsz a következő bekezdésre, de ha nem, akkor tudatosan építs be több vitamint a napi menübe. Ha minden nap (és tényleg minden egyes nap) eszel friss gyümölcsöt vagy zöldséget, máris sokat tettél az egészségedért. Szerencsére nagyon finom gyümölcsök állnak rendelkezésünkre télen is, jöhet a sok narancs, mandarin, citrom és kiwi!

2.Mozogj sokat!

Tudjuk, ezt sem lehet eléggé hangsúlyozni. És azt is tudjuk, hogy megtalálni azt a mozgásformát, amit szívesen végzel, nem is olyan könnyű télen. Amikor arra csalogat az időjárás, hogy sokat legyél a természetben, akkor ez sokkal könnyebb. Viszont nagyon sok sport télen is kiválóan végezhető! Keress egy olyan tornát, ami illik hozzád, próbáld ki a jógát vagy a piláteszt is! Az uszodák is nyitva vannak.

Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor lehet korcsolyázni és a téli túrázásnak is egészen varázslatos hangulata van a téli tájban. Nézz körül a női télikabát kollekciókban, és válassz egy olyan meleg és praktikus kabátot, amiben szívesen vagy kint a szabadban akár órákat is.

Ha más nem fér bele az idődbe, akkor sétálj minden nap! Ha csak 1-2 megálló helyett is sétát választasz, már az is sokat számít.

3.Aludd ki magad!

Természetesen ez is egész évben fontos, de nyáron könnyebben és gyorsabban regenerálódunk kevesebb alvás mellett is, hiszen több a vitamin a szervezetünkben, és a napos órák száma is segít ebben. Télen viszont különös figyelmet kell fordítani rá, hogy meglegyen a szükséges pihenőidő. És most nemcsak a napi 8 óra alvásra gondolunk, ami egészséges lenne minden nap, hanem arra is, hogy pihend ki magad rendesen az év végi hajtásban. A minőségi pihenést semmi nem pótolja.

4.Fordíts figyelmet a téli bőrápolásra!

Ahogy a szervezetednek, úgy a bőrödnek is extra adag vitaminra és hidratálásra van szüksége télen. Különösen látványos nyoma tud lenni, ha nem kapja meg a bőröd a szükséges ápolást, ezért ezt semmiképp se hanyagold el. Válassz a bőrtípusodnak megfelelő bőrápoló készítményeket, és ne feledkezz meg az éjszakai krémekről sem!

5.Hidratálj, hidratálj, hidratálj!

Ugye tudod, hogy nemcsak a meleg hónapokban, de télen is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása? Neked megvan a napi minimum, a 3 liter? Ha nem vagy biztos benne, akkor írd össze már holnap, hogy mennyi vizet iszol egy nap, és akkor tudni fogod, hogy mennyivel kell esetleg növelni a mennyiséget. 1-2 pohár vizet helyettesíthetsz gyógyteával vagy ízesítetlen, 100%-os gyümölcslével is.

6.Legyen naprakész a téli ruhatárad!

Gardróbrendezésre egy szürke, hideg, esős nap tökéletes lehet. Szánd rá az időt, nézd át meglévő ruhatáradat, szelektáld ki azokat, amiket már nem tudsz használni, és írd össze, hogy milyen téli ruhadarabokra és kiegészítőkre van szükséged, mi az, ami hiányzik!

A tél a nagy leárazások ideje is a webáruházaknál, tehát ez a tökéletes alkalom az új darabok beszerzésére, nézz körül például a Fashion Days kínálatában!

(kezdőkép: Pexels)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?