You are currently viewing Harmadik, emlékeztető oltás terhesség alatt

Harmadik, emlékeztető oltás terhesség alatt

A COVID-19 oltások eddig is javasoltak voltak terhesség alatt, mivel ez a legjobb módja annak, hogy a kismama megvédje magát és a magzatot egy lehetséges fertőzés kockázataitól. De mi a helyzet a harmadik, emlékeztető oltással terhesség alatt?

Bár hazai ajánlás még nincs, nemrég megjelent a hivatalos angol és amerikai ajánlás is a témában.

Mit mond az amerikai ajánlás?

Az Amerikai szülészeti és Nőgyógyászati Társaság (ACOG) 2021 októberében megjelent új protokollja szerint javasolt a várandós nők harmadik, emlékeztető oltása a COVID-19 fertőzés által okozott súlyos lefutású betegség és a csökkenő immunitás miatt. Az emlékeztető oltást azon várandósoknak javasolják, akik több, mint 6 hónapja kapták meg a második oltásukat. Szintén fontos, hogy ez az ajánlás csak azon terhesekre vonatkozik, akiknek mindkét első oltásuk Pfizer volt és a harmadik oltás tekintetében is Pfizert javasolnak. Annak, hogy a második oltást még terhesség előtt, vagy már az alatt kapták meg, nincs jelentősége.

Mit mond az angol ajánlás?

Az Oltási és Immunizációs bizottság (JCVI) 2021. szeptember 14-én közölte, hogy milyen esetekben javasolja várandós nők számára a harmadik, emlékeztető oltást:

  • a terhes egészségügyi vagy szociális dolgozó
  • akik egyéb egészségügyi állapotuk miatt fokozott rizikócsoportba tartoznak (légzőszervi, máj, lép, vese vagy idegrendszeri krónikus betegségben szenvednek, cukorbetegek vagy súlyosan elhízottak)
  • immunszuprimáltak

Arra kérdésre, hogy a JCVI miért nem javasolja a terhes nők rutinszerű, harmadik oltását, ezt a választ adták:

Angliában a legtöbb fiatal felnőtt csak nyár végén vagy kora ősszel kapta meg a második COVID-19 vakcina adagját, az emlékeztető oltás előnyeit ebben a csoportban egy későbbi időpontban mérlegelik, amikor több információ áll rendelkezésre. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb, egészséges egyének erősebb, a vakcina által kiváltott immunválaszt generálnak az elsődleges oltás során, mint az idősebbek. Amíg más bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, előfordulhat, hogy az emlékeztető oltásra ebben a populációban a közeljövőben nincs szükség.

Bővebben a terhesség alatti oltásról ide kattintva lehet olvasni!

 Dr. Kelemen Csaba
szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?