Károsanyag mentes dohányzás? Igen, íme az egészséges alternatíva!

Az elmúlt évtizedekben keresték a lehetőségét és a technológiáját az egészségesebb dohányzásnak. Több elgondolás is született erre, például az elektromos cigaretta (ez volt korábban) vagy a hevítő technológiás dohányzás (hevítőkészülék, hnb (heat-not-burn) készülék néven ismert).

A dohányhevítő készülékek képviselik a füstmentes dohányzási technológiák legújabb típusát. Ezek a készülékek valódi dohányt tartalmazó dohánytölteteket hevítenek fel (égés nélkül) mintegy 250 – 350°C közötti hőmérsékletre. (Szemben az elektromos cigarettákkal, amelyben egy folyadék kerül felhevítésre, ami tartalmazhat nikotint is). Ez a hőmérséklet elegendő a nikotin és a dohányíz felszabadulásához, ugyanakkor égés hiányában számos káros anyag belégzése elkerülhető. A hevítőkészülék használata sokkal inkább hasonlít a dohányzás élményéhez, mint pl. az e-cigaretta, így a leszokáshoz vezető út első lépése lehet.

Miután a dohányzás szempontjából főbb piacokon, Észak-Amerikában és Japánban, eléggé elterjedtté vált a hevítő technológiás dohányzás, felmerült egy új, nikotinmentes technológia megvalósítása, mely a leszokni vágyókat, a társasági dohányosokat és a magasabb egészségügyi kockázatot viselőket célozta meg. Ezeknek a nikotinmentes változatoknak az alapja többnyire valamilyen teaféle vagy egyéb gyógynövények.

Európában elsőként a Healcier illetve a Ccobato márkájú nikotinmentes termékek jelentek meg, amelyek Magyarországon is elérhetőek. Ezek teljesen dohánymentesek, és nikotinmentesek.

De mi a különbség a korábban már sokat kritizált és erősen bekorlátozott e-cigaretta

és a Ccobato között?

Az elektromos cigaretták folyadékaival kapcsolatos problémák hátterében az állt, hogy a rendszer maga nyitott volt, tehát lehetőséget adott az akár ész nélküli pancsolásra is, és sokan visszaéltek ezzel. A hevítőkészülékekben használt töltetek úgymond egyben vannak, nem lehet módosítani, így a vizsgálati eredmények a való életben is érvényesek lesznek, hiszen ugyanazt az összetételt vizsgálták be, mint ami végül felhasználásra kerül.

„Erről van laboratóriumi vizsgálati eredmény nemcsak külföldről, hanem itthon a NAV szakértői intézetéből is. Mivel nem tartalmaz dohányt, ezért azok az anyagok sem tudnak felszabadulni, amik a dohányban jelen vannak, pl. formaldehid, nehézfémek, de ezekről szintén van laboratóriumi vizsgálati eredmény, amelyben megvizsgálják, hogy vannak-e ilyen anyagok a szíváskor keletkező párában- a japán piacra lépés előtt a japán élelmiszerbiztonság és engedélyeztetési hivatal tesztjén is átment- a termék összetétele a biztonsági adatlapok alapján: tea, menta, növényi glicerin, illetve természetes ízanyagok. Tehát a józan ész is azt diktálja, hogy a Ccobato-nak egészségesebbnek kell lennie.” – mondja Magyari Krisztina, a Ccobato magyarországi képviselője.

A termék célja elsősorban a dohányzásról való leszokás elősegítése. De a csak társasági dohányosok is előszeretettel használják.

A Ccobato alapja a zöldtea az oolong tea és a menta. Ezenkívül van benne növényi glicerin, ami a párát biztosítja. Illetve a gyümölcsös és kávés ízekben van egy pici kis aromakapszula, amit el kell pattintani, és akkor szabadul fel az íz.

A Ccobato jelenleg hatféle ízben kapható: fekete menta, kávé, áfonya, sárgadinnye, őszibarack, levendula.

Használni úgy kell, hogy a fent említett dohányhevítő készülékek valamelyikébe (a Magyarországon kapható készülékek mindegyikével kompatibilis) be kell helyezni, a készüléket be kell kapcsolni, 20-25 mp múlva a készülék felhevíti a megfelelő hőmérsékletre, és lehet „dohányozni” teljesen dohány és nikotinmentesen.

A sok visszajelzés arról számol be, hogy akit megkínálnak, és nem tudja, hogy nikotinmentes, fel sem tűnik neki.

De vajon tényleg egészséges alternatívája ez a „dohányzásnak”?

A hevítőtechnológiás dohányzás szempontjából mérföldkő volt, amikor az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) engedélyezte a Philip Morris IQOS dohányhevítő rendszerének úgynevezett módosított kockázatú dohánytermék minősítéssel történő forgalmazását. Tehát már a dohánytartalmú töltetekre is kimondták, hogy használatuk a dohányzáshoz képest kevésbé kockázatos alternatíva. A Ccobato töltete pedig a kockázatot jelentő dohányt helyettesíti teával és mentával.

„Szerintem érdemes erre úgy tekinteni, hogy van egy kontinuum, aminek az egyik végén van a szivar, cigaretta és egyéb dohánytermékek, tehát a hagyományos dohányzás, a másik végén pedig az abszolút dohánymentesség, ami a legjobb. És akkor a Ccobato ennek valahol a közelében van, de azért ennek a végső célja is egyértelműen az, hogy eljusson az ember a teljes leszokáshoz.

Tehát ez nem arra van, hogy akkor hú de jó, eddig nem dohányoztam, de most fogok, mert akkor ez teljesen kockázatmentes.

Nagyon fiatal maga a technológia, tehát szerintem majd csak hosszú évek múlva lehet azt mondani esetleg, hogy ebben semmi kockázat nincs, vagy akár azt, hogy még pozitív hozadéka is van.

Ugyanakkor a teszteredmények, a benne lévő anyagok és a keletkező párában lévő anyagok alapján egyértelműen sokkal egészségesebb, mintha dohányt használna az illető bármilyen formában is. Plusz ugye a függőséget okozó nikotin is hiányzik belőle. Én úgy mondanám, hogy az egészségessége abban áll, hogy az egészségtelen életmódtól mutat utat egy teljesen dohánymentes élet felé, illetve a már leszokottakat meg tudja gátolni abban, hogy mondjuk a társaság miatt rágyújtsanak.” – magyarázza Krisztina.

A termék nem számít dohányterméknek, szabadon forgalmazható: a weboldalukon lehet megrendelni, illetve az ott feltüntetett értékesítési helyeken lehet megvásárolni. Trafikokban nem kapható, mivel ott jogszabályok által kötött, hogy mit lehet árusítani, és ez a termék egyik kategóriába sem fér bele. A hozzá tartozó készülék viszont elsősorban a trafikokból szerezhető be, mert azt viszont oda rendeli a törvény.

Szóval ha valaki szeretné kipróbálni, akkor a készüléket a trafikban tudja beszerezni,

a töltetet pedig a Ccobato webshopjában.

(A képek felhasználása nem engedélyezett.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.