You are currently viewing Kisszériás étrendkiegészítő bérgyártás professzionális módon

Kisszériás étrendkiegészítő bérgyártás professzionális módon

Sárkány Ferenc gyógyszerésszel, a Csodapatika megálmodójával beszélgettünk arról, hogy mit jelent a kisszériás étrendkiegészítő bérgyártás. Milyen a jó laboratórium, minek kritériumoknak kell megfelelnie és hogy miért fontos a bérgyártásban a megfelelő szakértelem és hozzáállás.

Hogyan került kapcsolatba a gyógyszerészet-fitoterápia és az étrendkiegészítő bérgyártás technológiai részével?

Sárkány Ferenc: Jogi értelemben az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, ugyan úgy, mint a burgonya, kenyér, húsok, édességek.

Formájukat tekintve úgy néznek ki, mint a gyógyszerek, tehát vizes, alkoholos, glicerines, olajos kivonatok, főzetek, forrázatok, macerátumok, oldatok, szuszpenziók, emulziók „liposzómás” készítmények, tabletták, kapszulák, porok, pelletek, granulátumok, krémek kenőcsök.

Ezeket gyógyszerformák-nak nevezzük. Gyógyszerformák tervezésével, előállításával, vizsgálatával, fejlesztésével a gyógyszer-technológia tudománya foglalkozik.

Élettani értelemben az étrendkiegészítők biológiailag aktív anyagok, az élő, egészséges és beteg szervezetre fiziológiás, vagy esetenként, farmakológiai hatást gyakorolnak!

Dr. Sárkány Ferenc

A jogszabályok értelmében étrendkiegészítő készítményekben alkalmazhatóak bizonyos gyógynövények és különböző kivonataik. Ez utóbbi szempontból szemlélve az étrendkiegészítő készítményeket már egyáltalán nem tűnnek élelmiszereknek! Nézzünk egy egyszerű példát: Vajon mennyi citrus-félét, zöldséget kell elfogyasztani ahhoz, hogy napi 1,5g-10g C-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe?

Visszatérve az eredeti kérdéshez szakmai pályafutásomat elektronikai műszerészként kezdtem, rádió és lokátortechnikával foglalkoztam egy hadiipari vállalatnál. Családi elvárás volt, hogy szerezzek egy szakmát, de nem igazán éreztem magaménak ezt a szakterületet. Tulajdonképpen már egészen ifjú koromban eldöntöttem, hogy olyan foglalkozást szeretnék űzni, ahol segíthetek az embereken. Néhány év elektronikai műszerészi gyakorlat után jelentkeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész Tudományi Karára, ahol gyógyszerész doktori diplomát szereztem.

Itt kerültem szigorú kapcsolatba a gyógyszer-technológia, valamint a farmakognózia, azaz a gyógynövény-tudománnyal. Mindkettő nagyon hangsúlyos szigorú és magas követelmény szintű szigorlati és államvizsgás tantárgy volt.

Volt-e lehetősége arra, hogy saját termék gyártási-technológiai fejlesztésével a gyártói oldalról is tapasztalatokat szerezzen? Miért fontos a gyógyszerészi szemlélet a bérgyártás során?

Sárkány Ferenc: Már az egyetemi tanulmányok alatt, a nyári kötelező gyakorlatokon volt szerencsém megtapasztalni a kórházi és az ún. galenusi azaz félüzemi gyógyszer-gyártás gyakorlatát. Ezeken a helyeken (Egyetemi gyógyszertár, Országos Baleseti Intézet, Nyírő Gyula Kórház, Honvéd Kórház) gyakorlatilag kisszériás gyógyszer és infúzió gyártás volt, s hallgatóként igen intenzíven kivettem a részem a termelésből.

A galenusi üzemekben a gyógyszergyári méretekhez képest kis tételben készülnek a gyógyszerek, legyenek azok infúziók, fertőtlenítő szerek, tabletták, kapszulák, kenőcsök, krémek. Saját laboratóriumomban rendszeresen gyártunk különböző étrend-kiegészítő és kozmetikai készítményeket immár tíz éve, ezt megelőzően pedig saját gyógyszertáramban készítettem patikai léptékben számtalan magisztrális készítményt. Tapasztalatból hál’Istennek bőven jutott!

Étrend-kiegészítő és gyógynövény tartalmú készítményeket ma szinte mindenki gyárthat, mindenféle előképzettség nélkül! Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem veszélytelen. Mint a fentiekben szó volt róla az étrend-kiegészítőknek lehetnek fiziológiás, azaz élettani vagy akár farmakológiás (gyógyszertani) hatásuk is!

A biztonságos és megbízható étrend-kiegészítők készítéséhez szakértelem és felelősség szükséges.

Elengedhetetlen az alapanyagok, segédanyagok, hatóanyagok fizikai, kémiai, élettani, farmakológiai hatásának ismerete mellett, az emberi szervezet anatómiai, élettani, biokémia, patológiai folyamatainak ismerete is. Végül, de nem utolsó sorban ismerni kell a gyógyszerek kölcsönhatásait az étrend-kiegészítőkben használt molekulákkal.

Elérhetőség: info@drsarkany.hu, info@byorigin.eu, info@csodapatika.com

Tel.: +36 70 77 38 100

A cikk folytatásáért kattints ide >>>

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?