You are currently viewing Korai menopauza? – Mutatjuk, hogyan hozd ki belőle a legtöbbet!

Korai menopauza? – Mutatjuk, hogyan hozd ki belőle a legtöbbet!

Bár a menopauza kifejezés hallatán valószínűleg mindannyiunk szeme előtt egy középkorú nő képe dereng fel, aki már megvalósította a családalapításról szőtt álmait, szép számmal vannak olyanok is, akiknek ajtaján akár a reméltnél évtizedekkel korábban kopogtatnak a klimax tünetei.

Az elsődleges petefészek-elégtelenség olyan állapot, amelyben a petefészkek hormontermelése 40 éves kor előtt megszűnik. A petefészkek korai kimerülésre számos tünet utalhat. Ha nem szeretnél értékes időt veszíteni és örökre megfosztani magad a gyermekvállalás lehetőségétől, ne húzd az időt, ne a Google-tól vagy „csodaszerektől” várj megoldást, hanem bízd szakorvosra magad!

„Még ma is pontosan emlékszem, ahogyan ott ültem az orvossal szemben és próbáltam felfogni, amit mond. Nem sokkal a 31. születésnapom előtt jártunk, alig pár telt el az esküvőnk óta, és azt tervezgettük, hogy hamarosan sok gyermek vesz majd körül bennünket. Igazság szerint már két évvel korábban, karácsony környékén éreztem először, hogy valami nagyon nem stimmel: időről-időre hőhullámok törtek rám, hirtelen melankóliába süppedtem, amikor látszólag semmi okom nem volt rá, és szörnyűek voltak az éjszakáim is, csak álmatlanul hánykolódtam órákon keresztül.

Amikor rákerestem a neten, mi okozhatja a tüneteimet, egyre csak ugyanaz a kifejezés bukkant fel a szemem előtt: menopauza, azaz változókor. De elhessegettem a gondolatot, az nem lehet, hiszen még alig múltam harminc. Őszintén szólva először nem is tulajdonítottam neki különös jelentőséget, hiszen éppen egy kemény évet zártunk, de végül rászántam magam, hogy orvoshoz menjek. Korai menopauza – hangzott a diagnózis, aminek először fel sem fogtam az értelmét és próbáltam követi, amit az orvosom mindenféle hormonokról és petesejtekről magyarázott.

„De lombikkezeléssel lehetnek gyermekeink?” – kérdeztem. „Sajnos nem, hiszen a petefészkei kimerültek, így bár a méhe még mindig alkalmas lenne egy gyermek kihordására, ám nincsenek olyan petesejtek, melyek alkalmasak lennének a kezelésre. Bár elviekben nem teljesen lehetetlen, de minimális, alig néhány százalék az esély arra, hogy teherbe essen” – válaszolta az orvos. Csak ültem ott, és kergették a fejemben egymást a gondolatok: lekéstem az anyaságról” – mondja a 31 éves Harriet. (The Guardian, 2021. június 19.)

A korai menopauza okairól röviden

Bizonyos esetekben genetikai rendellenességek, toxikus anyagok károsító hatása vagy autoimmun rendellenességek állnak az elsődleges petefészek elégtelenség (POI, primary ovarian insufficiency) hátterében. Ám a legtöbb eset „idiopátiás”, ami azt jelenti, hogy a legalaposabb és legaprólékosabb kivizsgálás sem tár fel okot a rendellenesség hátterében.

Melyek lehetnek a POI tünetei?

A legjellemzőbb tünet a menstruációs ciklus felborulása (a menstruáció el-elmaradozik vagy teljesen megszűnik). A korai petefészek-elégtelenség egyéb jellegzetes tünetei kísértetiesen hasonlítanak a menopauza (változókor, klimax) tüneteire: például hőhullámok vagy hüvelyszárazság jelentkezhet. Ez nem véletlen, hiszen a „rendes” időben jelentkező menopauza és a POI oka alapvetően azonos: a szervezet egyre kevesebb női hormont, azaz ösztrogént termel, végül a hormontermelés teljesen megszűnik.

Hová forduljak, ha azt gyanítom, hogy nálam is ez a probléma áll fenn?

A korai petefészek kimerülés tüneteivel nőgyógyászok, illetve a nőgyógyász endokrinológusok foglalkoznak. Korai menopauza gyanújakor rendkívül fontos az időfaktor, különösen akkor, ha még gyermeket szeretnétek. Ezért ne halogasd a dolgot, ne számíts arra, hogy „magától elmúlik”, ne bízd magad magukat csodatévőknek hirdető sarlatánokra és étrendkiegészítőkre, hanem fordulj szakorvoshoz! Korai petefészek-elégtelenség gyanújakor nincs helyük a „csináld magad” módszereknek, ismerősök és barátok jóindulatú tanácsainak, hiszen az időveszteséggel azt kockáztatod, hogy a lombikkezelés lehetőségét is örökre elveszíted!

Mi történik a korai petefészek-kimerülés kivizsgálása során?

Az állapot kivizsgálása orvosi feladat, melynek célja egyrészt a gyanú megerősítése, másrészt a háttérben esetlegesen fennálló okok felkutatása.

Létezik megoldás a problémámra?

A teendőket és a kilátásokat alapvetően az határozza meg, hogy tervezel-e még babát.

Ha nem, az orvos hormonkezelést (ösztrogénpótlást) fog javasolni, mivel ez a hormon rendkívül fontos, többek között a csontok és a szív egészségének megőrzése céljából.

Ha szeretnél még babát, akkor a legjobb döntés a meddőségi kezelés (IVF, in vitro fertilizáció), hiszen a korai petefészek-kimerülésben szenvedő nők csupán 5–10%-a képes spontán teherbe esni. Az IVF megadhatja a gyermekvállalás lehetőségét, de ne feledd, hogy minél korábban vágsz bele a kezelésbe, annál jobb esélyekkel indulsz a gyermekszülés felé vezető úton!

Nem állítja senki, hogy ne léteznének a petefészek működését támogató természetes módszerek, ám a petesejtek száma véges, és csak annyiból „gazdálkodhatsz”, amennyit a megszületésedkor kaptál a természettől. Könnyen lehet, hogy az időhúzás, tétovázás árát te magad fizeted meg, amikor eljutnál a lombikkezelésig, de már egyetlen olyan petesejted sincs, ami alkalmas lenne a megtermékenyítésre.

Tehát amennyiben babát szeretnél, sokkal inkább javasolt egy IVF centrum felkeresése, mintsem a bizonytalan kimenetelű természetes gyógymódokkal való kísérletezés.

Részletesebben ITT olvashatsz arról, hogy mit mond a nőgyógyász korai petefészek kimerülésről!

Szerző: Dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász, endokrinológus
Forrás: Intima.hu

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?