You are currently viewing Koronavírus terhesség alatt és újszülött korban

Koronavírus terhesség alatt és újszülött korban

Mivel manapság a csapból is a koronavírus folyik, szakértők és önjelölt szakértők hada (ez utóbbiból van több) nyilatkozik, fontos, hogy egy ilyen érzékeny témában is próbáljunk meg a tényeknél maradni.

Ez persze egy eddig ismeretlen kórokozó esetében nem feltétlenül könnyű, hiszen kevés valódi adat áll a rendelkezésünkre. De lássuk, hogy mit is tudunk ma, 2020 március elején, az új koronavírusnak (COVID-19) a terhességre, a méhen belüli magzatokra és a gyermekágyas időszakra vonatkozó hatásairól.

Mit kell tudni a terhesség alatti koronavírus fertőzésről?

Egyelőre szerencsére nagyon kevés olyan esetet ismerünk, ahol várandós nők fertőződtek meg a vírussal. Eddig mindösszesen 18 olyan esetet publikáltak, ahol bizonyítottan, vagy egyelőre gyanú alapján megállapítható volt a terhesség alatti COVID-19 fertőzés. Jó hír, hogy ezen esetek egyikében sem volt laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható az újszülött fertőzése, tehát jelen ismereteink alapján a méhen belül nem fertőződik meg a magzat. Természetesen egy ilyen esetszám közel sem elég ahhoz, hogy ezt tényszerűen kijelenthessük, de amit tudunk, az biztató. A szakmai ajánlások alapján, amennyiben egy terhes nőnél merül fel a COVID-19 fertőzés gyanúja, ugyanolyan óvintézkedéseket, elkülönítést és terápiát kell kapjon, mint nem terhes állapotban.

Koronavírus fertőzés újszülött korban

Ezidáig kettő újszülöttkori fertőzésről tudunk. Az egyik esetben 17 napos korban diagnosztizálták a vírusfertőzést, itt minden bizonnyal a fertőzött anyától vagy az egyik fertőzött ápolótól kaphatta el az újszülött a vírusfertőzést, akikkel közvetlen kapcsolatban volt. A másik esetben 36 órás korban született meg a diagnózis, itt sajnos sem a fertőzés forrása, sem a mikéntje nem tisztázott.

Az Amerika Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság (ACOG) ajánlása alapján egy COVID-19 fertőzésben szenvedő anya újszülöttjét potenciálisan fertőzöttnek kell tekintenie az egészségügyi személyzetnek és ennek megfelelően el kell különítenie a laboratóriumi vizsgálatok elkészültéig.

A cikk folytatását itt olvashatod! >>>

Dr. Kelemen Csaba
szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Forrás: Intima.hu

(kezdőkép: Unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?