You are currently viewing Mikor, milyen fogamzásgátlót válasszunk?

Mikor, milyen fogamzásgátlót válasszunk?

A hormonális fogamzásgátlók szedése a nem kívánt terhességek megelőzésének egy széles körben elterjedt, jól bevált módszere, mely a fogamzásgátló hatáson túl más előnyökkel is rendelkezik.

Ahhoz, hogy a legkevesebb mellékhatással és potenciális veszéllyel kelljen számolnunk, illetve a legtöbb előnyt élvezhessük, fontos a páciens számára legmegfelelőbb készítmény kiválasztása.

A fogamzásgátlók típusai

A hormonális fogamzásgátlók közt a legelterjedtebb a tabletta, azonban emellett léteznek még hormontartalmú tapaszok, hüvelygyűrű, injekció, bőr alatti implantátum, vagy méhen belüli eszközök is. Az egyes készítményeket a nőgyászok több szempont szerint javasolják, melyek közül az egyik legfőbb a páciens életkora.

Fogamzásgátlás 25 év alatt

 • Ebben a korosztályban minden esetben a legalacsonyabb hormontartalmú készítménnyel javasolt a hormonális fogamzásgátlást elkezdeni.
 • Az egyik leggyakoribb probléma a fiataloknál, hogy kevésbé vannak hozzászokva a rendszerességhez, így gyakrabban felejtenek el bevenni egy-egy szem gyógyszert. A “feledékenyebb” pácienseknek ezért a 28 tablettás kivitelű készítmények javasolhatóak, hiszen itt a 21 hormontartalmú gyógyszert követően nem 7 nap szünet következik, hanem 7, hormontartalom nélküli, úgynevezett placebó tabletta.
 • Szempont lehet még a pattanásos bőr kezelése is, ebben az esetben a nőgyógyász ezt is figyelembe veszi a készítmény kiválasztásánál.

Fogamzásgátlás 25 és 35 év között

Ebben a korosztályban már gyakoribb a PMS (premenstruációs szindróma), valamint az endometriózis gyanúja, így az előbbi esetében drospirenon tartalmú fogamzásgátlót ajánlanak az utóbbi esetében pedig kombinált készítményt.

35 és 40 év közötti fogamzásgátlás

Ebben az időszakban már sokkal magasabb a vénás tromboembólia kockázata, melyet a hormonális fogamzásgátló eszközökben található ösztrogén még inkább fokozhat. Régebben 35 éves kor felett már nem-hormonális fogamzásgátlást ajánlottak, azonban ma már csak progeszteron tartalmú eszközöket is használhatnak a hölgyek, melyek akkor javasoltak, ha az alábbi feltételek közül valamelyik teljesül:

 • Migrén
 • 35 évesnél idősebb, dohányzó páciens
 • 35 évesnél idősebb, túlsúlyos páciens
 • Tromboembóliás esemény az előzményben
 • Szívbetegség
 • Érelváltozással járó magasvérnyomás betegség
 • 35 éves kor feletti magasvérnyomás betegség
 • SLE
 • Emelkedett triglicerid szint

35 éves kor felett a menstruációs cikluszavart és a gyakrabban előforduló fokozott hajhullást is figyelembe veszi a nőgyógyász.

Fogamzásgátlás 40 felett

Egészséges, nem dohányzó nők esetében nincs ellenjavallat a kombinált fogamzásgátlók használatára, azonban ebben a életkorban már magas a kockázata a vérrög képződésnek, szívinfarktusnak valamint a különböző rákos megbetegedéseknek, így ebben az életkorban már érdemes megfontolni a hormont nem tartalmazó eszközök használatát.

Ha a témáról bővebben olvasnál, akkor itt megteheted >>

Dr. Kelemen Csaba,
szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Forrás: Intima.hu

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?