You are currently viewing „Napjaink talán legégetőbb problémája a gyulladás” – a könyv, ami segít változtatni az életmódunkon

„Napjaink talán legégetőbb problémája a gyulladás” – a könyv, ami segít változtatni az életmódunkon

Rubin Eszter író, gasztronómus és Farkas-Boross Zita funkcionális táplálkozási tanácsadó új életmódkönyve a változtatás lehetőségét kínálja nekünk.

A kötet részletesen áttekinti a „néma betegség”, azaz a krónikus gyulladás kialakulásának körülményeit, emésztőrendszerünk működését, valamint azokat a környezeti tényezőket is, amelyek befolyással lehetnek az egészségünkre. Mindez elvezet minket egy olyan étkezési irányzathoz, amely Magyarországon még kevéssé elterjedt, ám a külföldi gyakorlatban kifejezetten eredményesnek számít. Ez a gyulladáscsökkentő étrend, amelynek alapja a nehezen emészthető, a belekben könnyen fermentálódó szénhidrátok kiküszöbölése. A könyv újszerű megközelítése segít eligazodni a helyes alapanyagválasztásban, amely nagymértékben javíthatja az új népbetegségek: a SIBO-hoz, az IBS-hez és a refluxhoz kapcsolódó emésztési problémákat is.

Az elméleti összefoglalót 65 gondosan összeállított és ínycsiklandó recept követi, amelyeket a szerzők a különböző szénhidrátok – különösen a keményítők – bélrendszerre gyakorolt hatásainak figyelembevételével válogatták össze, emellett természetesen nem tartalmaznak gyulladáskeltő hatású alapanyagokat: glutént, tejet és tejterméket, tojásfehérjét, élesztőt, szóját, kukoricát, napraforgóolajat és hozzáadott cukrot, így a könyv az összetett táplálékallergiában/-intoleranciában érintetteknek is óriási segítséget nyújt.

„Napjaink talán legfőbb – vagy mondhatnánk: legégetőbb – problémája a gyulladás: milliók küzdenek gyulladásos állapotokkal, tünetekkel, ám megoldás csak ritkán érkezik. A táplálkozás útvesztőiben ez a mű hiánypótló, a benne lévő receptek nagy segítséget nyújtanak a mindennapokban, a leírások pedig válaszokat adnak a miértekre.”

Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász

Rubin Eszter

Rubin Eszter író, gasztronómus az ELTE Társadalomtudományi Karán diplomázott, majd művészeti iskolát végzett és enteriőrtervezőként dolgozott, később cukrászképesítést szerzett. A Jaffa Kiadónál 2019-ben jelent meg a nagy sikerű Árnyékkert című regénye, ezt követte 2020-ban a Hisztaminintolerancia szakácskönyv első és második kötete. www.rubineszter.com

Farkas-Boross Zita holisztikus és funkcionális táplálkozási tanácsadó, közgazdász. Közel húsz éve foglalkozik természetgyógyászati módszerekkel, sikeres nemzetközi karrierjét hátrahagyva hivatásként választotta az integratív szemléletű életmódtanácsadást. Fő profilja a speciális egészségmegőrző protokollok, különös tekintettel az autoimmun és emésztőrendszeri betegségekre. www.anandazen.hu

Rubin Eszter – Farkas-Boross Zita:
Gyulladáscsökkentő étrend és életmód (IBS, SIBO)

Részlet a könyvből:

Az étel, amelyet mindennapjainkban elfogyasztunk, komoly hatást gyakorol egészségünkre és közérzetünkre. Csupán azzal, ha étkezéseink során odafigyelünk arra, mit eszünk, ha figyelembe vesszük, hogy a szervezetünknek éppen mire van szüksége, sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. De nemcsak az egészség megőrzésében, hanem az egészségesebbé válásban és a betegségek gyógyításában, a tünetek csökkentésében és megszüntetésében is nagy szerepe van a táplálkozásnak.

Az emésztési folyamat megismerésétől eljuthatunk egy olyan étkezési irányzathoz, amely még kevéssé elterjedt Magyarországon, ám a külföldi gyakorlatban és a szakirodalomban igen jó eredményekről találhatunk beszámolókat.

Az étrendi javaslat lényege, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyeket az emésztőrendszer könnyebben lebont, és a bennük található szénhidrátok jobban felszívódnak. Minél jobb ez a folyamat, annál kevesebb emésztetlen szénhidrát marad a vékonybélben, vagyis kevesebb tápanyag jut az ott élő baktériumoknak.

Életmód-tanácsadóként az elmúlt években rengeteg, emésztési panasszal küzdő ügyfélnél sikeres és fenntartható állapotjavulást kísértem végig ennek az integratív módszernek a segítségével. Az élelmiszerek emésztőrendszerünkre gyakorolt hatása szerint kiválogattuk azokat az alapanyagokat, melyek megfelelnek egy modern, szakmailag bizonyított kritériumrendszernek. Míg számos ismert étrendi javaslat nagyon jó eredménnyel alkalmazható IBS, SIBO és egyéb gyulladásos emésztőrendszeri panaszok esetén, egyik sem vesz figyelembe egy igen fontos területet: a keményítők lebontására vonatkozó gyakorlati tapasztalatokat és vizsgálatokat.

Rubin Eszter 65 gondosan összeállított és ínycsiklandó receptje tökéletes iránytű az étrendi alapok megalkotásához. Ezeket a recepteket a különböző szénhidrátok (mindenekelőtt a keményítők) bélrendszerre gyakorolt hatásainak a figyelembevételével válogattuk össze. A vizsgálatok és tapasztalatok szerint ily módon kezelhetjük és gyógyíthatjuk a leghatékonyabban az IBS és SIBO kapcsolódó tünetegyüttesét.

Emellett természetesen nélkülözhetetlen átvilágítani életmódunkat, és egy teljes reform segítségével megtámogatni gyógyulásunkat.

A könyv a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg.
>>> Ide kattintva megrendelhető.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?