You are currently viewing Napozási kislexikon röviden és érthetően, kicsiknek és nagyoknak

Napozási kislexikon röviden és érthetően, kicsiknek és nagyoknak

A napbarnított bőr egyre divatosabbá vált az utóbbi pár évben, hiszen ki ne szeretne hófehér fogakkal és csillogó szemekkel pihenni egy koktél mellett a tengerparton?

Amellett, hogy egy remek időtöltés a nyári napokban, a kreol bőrszín egyik fontos meghatározója az egészséges és divatos megjelenésnek is.

Azonban nem szabad túlzásokba esni és elhanyagolni a védelmet a napsugarakkal szemben, mert az ártatlan szórakozásból komoly következmények is kialakulhatnak.

A nap egy remek útja a megfelelő D-vitamin szint elérésének és a testünk egészségesen tartásának, viszont figyelnünk kell az egészségkárosító hatásokra – néhány igazán káros szövődményt is beleértve.

Déli napozás

Első és legfontosabb dolgunk a helyes napozási rutin kialakításában, hogy kiválasztjuk a megfelelő időpontot, ugyanis rengeteg káros dologtól megkímélhetjük szervezetünket pár apró szabály betartásával.

Délelőtt 11 óra előtt a UV (ultraviola) és IF (Infravörös) sugarak ugyan jelen vannak, de nem akkora mértékben, így ebben az időszakban biztonságos a napozás.

11 és 15 óra között a legnagyobb az UV sugárzás, ilyenkor a legerősebb és legveszélyesebb a nap. Ha tehetjük ebben az időintervallumban próbáljuk kerülni a napot, vagy a huzamosabb napon tartózkodást.

15 órától napnyugtáig kb. 80%-os a napozásunk hatékonysága, ami a legjobb a barna bőr eléréséhez. Amellett, hogy gyönyörködhetünk a csodás naplemente látványában, egészségesen érjük el a kívánt eredményt.

Krém, olaj használat

A megfelelő napozó készítmények kiválasztása és használata a következő fontos lépés. A piac nagyon nagy választási lehetőséget kínál számunkra, ízlés kérdése, hogy napozó olajat, napozó krémet, fényvédő sprayt vagy fényvédő permetet használunk. A választást nagyban befolyásolja a napon töltött idő célja és a termék használójának korosztálya.

A legnépszerűbb termékcsalád a krémek világa a könnyű és evidens használat miatt. A legmagasabb védelmet nyújtó krémek azonban nem minden esetben a legkézenfekvőbb megoldások. Használatát fehér bőrű napozni vágyóknak, kisgyerekes családoknak és várandós hölgyeknek ajánlott első soron. A krém elkenése ugyan egyszerű, de gyakran kihagyunk bőr felületeket, így nem egyenletes a barnulás fokozata. Könnyen alakulhatnak ki fehér foltok a bőrön napozás után, vagy akár piros, égett testrészek.

A napozó olajak a legjobb választás azok számára, akik a barnulást helyezik előtérbe, akik direkt azért fekszenek ki a napra, hogy a maximális barnulási fokozatukat elérjék. Az olajak a biztonság mellett is segítik a kreol bőr elérését, azonban gyakran az emberek nem szeretik az olajos bőr érzetét, így tesztelgetni kell a termékeket, a tökéletes napozó olaj megtalálása előtt.

Kisgyermekes családokban a szülőknek nincsen egyszerű dolguk gyermekeik biztonságban tudásával, hiszen a csemeték rohangálnak, másznak, sietnének játszani. Erre egy gyors megoldást nyújthat a fényvédő spray használata, hiszen egyszerűen lefújjuk a csöppséget vele már kezdődhet is a móka a strandon. De azok számára is jó megoldás, akik nem szeretik a krém vagy olaj érzetét a kezünkön, ami megmarad a napozószer elkenése után.

A fényvédő permet adja a legrövidebb időre a biztonságot, azonban semmilyen zsíros/ olajos érzést nem hagy a bőr felületén. Azoknak ajánlott a használata, akik ezt az olajos érzetet nem kedvelik és nem töltenek sok időt a napsugaraknak kitéve.

Napozás közben

Sokan nem tudnak róla, de manapság remek készítmények találhatók a napozás közbeni permetek között. Ezek a termékek nem csak jóleső és hűsítő érzést nyújtanak a meleg napon, de tartósabbá teszik a napsugarak hatását, ezzel tartós barna bőrt eredményezve.

Hidratáció

Napozás közben igen fontos a hidratáció, mert a bőrünkön keresztül igen sok folyadékot veszít el szervezetünk párologtatással. A legjobb a vízfogyasztás ebben az esetben, azonban néha megengedett egy-két koktél kipróbálása vagy néhány üdítő felbontása is. A lényeg a folyadékpótláson van ebben az esetben.

Napozás utáni teendők

Sokan elfeledkeznek a napozás utáni rutinról. Először is nagyon fontos a bőr lehűtése és öblítése egy kis langyos vízzel, ezt még viszonylag sokan be is tartják, azonban ennyi nem elég. A nap nagyban megrongálhatja az emberi bőr felszínét, így hatalmas hangsúlyt kell fektetni a napozás utáni krémek használatára. Ezek a készítmények regenerálják a bőrfelszínt, hidratálják a bőr és tartósítják a barnaságot.

Készüljünk fel időben, mert tavasztól őszig fontos a fényvédelem,

ne csak kánikulában gondoljunk rá!

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?