You are currently viewing Nőgyógyászati panaszok orvoslása a koronavírus idején

Nőgyógyászati panaszok orvoslása a koronavírus idején

A koronavírus járvány már önmagában is rengeteg bizonytalanságot, félelmet kelthet bennünk, de mi lesz az egészségügyi ellátással? Milyen szülészeti, nőgyógyászati ellátásra számíthatunk a járvány ideje alatt?

Koronavírus járvány idején lehetőség szerint maradjunk otthon, de bizonyos tünetek jelentkezésekor felmerül a kérdés, hogy indokolt lehet-e egy orvosi vizsgálat. Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos összegyűjtötte és megosztotta velünk is, hogy milyen tünetek esetén szükséges orvoshoz forduljunk, és segített abban is, hogy mit tudunk tenni otthon a gyógyulásunk érdekében.

A koronavírusról (Covid-19) általában

A Covid-19 egy olyan vírus, mely legfőképpen az alsó légutakat támadja meg.
 Legjellemzőbb tünetei a magas láz, száraz köhögés, légszomj, légzési nehézségek, de előfordulhat izomfájdalom, torokfájás, orrdugulás, hasmenés, orrfolyás, fáradtság, gyengeség is a tünetek között.
Fontos még továbbá, hogy a fertőzöttek 80%-a speciális kezelés nélkül is meggyógyul és csak minden 6. embernél alakulnak ki súlyos tünetek.

Milyen tünetekkel forduljunk nőgyógyászhoz a járvány ideje alatt is?

Hüvelyi panaszok esetén nem feltétlenül szükséges a nőgyógyász meglátogatása, hiszen kóros váladék esetén kaphatóak recept nélküli készítmények, valamint van lehetőség e-recept segítségével is kiváltani bizonyos készítményeket.

Rendellenes vérzés esetében mindenképp indokolt orvoshoz fordulni, ha a vérzés nem csillapodik, valamint láz és fájdalom kíséri. Ha elhúzódó menstruációról van szó és egyszeri eset, akkor ezzel a panasszal most érdemesebb várni. Ugyanez vonatkozik a kimaradó menstruációra is, kivéve, ha más tünetek is megjelennek (pl. alhasi fájdalom, láz). Utóbbit okozhatja pl. pszichés terhelés is.
Heves alhasi fájdalom esetében mindenképp javasolt felkeresni a nőgyógyászt, még járvány ideje alatt is.

Milyen tünetekkel forduljunk nőgyógyászhoz várandósság ideje alatt?

Terhesség alatt az alhasban, leginkább két oldalt, szúró érzések jelenhetnek meg, melyek spontán szűnnek. Ezek általában természetes folyamatok eredményei, a méhet rögzítő szalagok és kötőszövetek rongálódása okozza. Ilyen panaszokkal jelenleg nem érdemes orvoshoz fordulnod, otthon pihenj le, a kímélet általában meg is szünteti ezeket. Magnézium tabletta is javasolható lehet, ha ezek a panaszok fokozódnak.

A rendszertelenül jelentkező, nem túl hosszan tartó méhösszehúzódások hátterében minden bizonnyal semmi kóros nincs. Amennyiben ezek fokozódnak, első körben otthon pihenj le egy ingerszegény környezetben, ez remélhetőleg meg fogja oldani a problémát.

Vérzés esetén fontos, hogy a terhesség melyik időszakában jelentkezik. A korai (22. hét előtti) terhesség esetében enyhe vérzés, barnázás egyéb tünetek nélkül nem feltétlenül ad aggodalomra okot. Nyilván egy ilyen esetben is szeretne megnyugodni az ember, hogy minden rendben van, de egy potenciális fertőzés, amit egy rendelőben vagy a kórházban elkaphatsz, nem éri meg a kockázatot. A vizsgálatnak pedig a megnyugtatáson kívül nem feltétlenül van sok értelme, hiszen ebben a terhességi korban érdemi kezelés ezekre a panaszokra nincs.

A várandósság 22. hete után már érdemes komolyabban venni a vérzést, ugyanakkor, ha csak minimális barnázás van, akkor itt is érdemes otthon várni, pihenni. Ha bővebb vérzés, görcsök vagy egyéb tünetek jelentkeznek, javasolt az orvosi vizsgálat.

A teljes tájékoztató itt olvasható >>

Dr. Kelemen Csaba
szülész-nőgyógyász, endokrinológus

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?