You are currently viewing Szánjunk havonta 5 percet mellünk egészségére!
Close up photo beautiful funny she her dark skin bright lady stylish trendy hands arms hold coconuts try on new breast size chest look mirror wear swimming orange suit isolated pink background; Shutterstock ID 1435922168; Purchase Order: PO396086; Job: Breast Cancer Awareness; Client/Licensee: Avon Cosmetics

Szánjunk havonta 5 percet mellünk egészségére!

Habár az emlőrák a nők körében az egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, amely kellő odafigyeléssel időben felismerhető és gyógyítható lenne, mégis hazánkban nagyon kevés nő szentel rendszeresen figyelmet és időt ennek ellenőrzésére.

Az AVON 2020-as mellrák témájú kutatásának egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy a magyar nők 10%-a még soha nem hallott az emlőönvizsgálat fontosságáról, holott a megkérdezettek 60%-ának él a környezetében mellrákban érintett személy. A mammográfiai szűrővizsgálatokon való részvétel mellett fontos, hogy a nők otthonukban is havonta egyszer elvégezzék az emlőönvizsgálatot, amelyhez az AVON legújabb animációs filmje nagy segítséget nyújthat.

Az AVON évek óta szívügyének tekinti a nők mellrákról való edukálását, illetve az emlőönvizsgálat és a rákszűréseken való részvétel fontosságára való figyelemfelhívást. A téma aktualitását bizonyítja a legújabb kutatásából származó megdöbbentő adat is, miszerint hazánkban a nők 26%-a egyáltalán nem tudja, milyen jelek utalhatnak emlődaganatra, és hogyan kell az önvizsgálatot elvégezni. Ezért készítette el a vállalat legújabb animációs kisfilmjét, amely lépésről-lépésre mutatja be az emlőönvizsgálat folyamatát és animált ábrákkal szemlélteti elvégzésének módját, így adva útmutatást és segítséget minden korosztály számára.

„Meghökkenve szembesültünk kutatásunk eredményeivel, miszerint a magyar nők nagy része nem tudja, hogyan kell elvégeznie melleinek önvizsgálatát, amely akár az életét is megmentheti. Ezért határoztuk el, hogy készítünk egy mindenki számára elérhető és jól érthető edukációs kisfilmet az önvizsgálatról és annak lépéseiről. Habár az önvizsgálat nem helyettesítheti a rákszűrésen való részvételt, szeretnénk minden nő figyelmét felhívni rendszeres elvégzésének fontosságára és biztosítani ehhez minden szükséges eszközt számukra.” – nyilatkozta a videó kapcsán Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

Az edukációs kisfilm az AVON Magyarország Youtube csatornáján,
a következő linkre kattintva érhető el: https://youtu.be/Gw8oOI1PL04

Amit az animációs videóban is jól láthatunk, az emlőönvizsgálat csupán néhány egyszerű lépésből áll, amit minden nőnek 18-20 éves kortól érdemes elvégeznie a menstruáció utáni héten, minden hónapban lehetőleg ugyanazon időszakban. Aki nem menstruál, az válasszon ki erre egy tetszőleges napot, és minden hónapban akkor végezze el. A lépések a következők:

1. Nézzük meg a melleinket a tükör előtt állva!

 • Az első alkalommal tanulmányozzuk, hogyan néznek ki és milyen érzetet adnak.

 • Rendszeresen vizsgálva keressük az eltéréseket!

 • A látható elváltozások lehetnek a mell méretének, körvonalának, felületének változása, dudorodás, kipirosodás, a mellbimbók elhelyezkedésnek, kontúrjának változása, a mellbimbó váladékozása, mellbimbó behúzódása.

2. Figyeljük meg a melleket különféle pozíciókban is!

 • Leengedett karokkal.

 • Fej fölé emelt karokkal.

 • Csípőre tett kézzel.

 • Kissé előre hajolva.

3. Vizsgáljuk meg a melleket fekvő helyzetben!

 • Jobb oldali mell vizsgálata

  • A jobb váll alá tegyünk egy párnát.

  • A jobb kezünket tegyük a fejünk alá.

  • Bal kéz ujjbegyeivel végezzük el a vizsgálatot.

  • A mellbimbótól indulva körkörösen vizsgáljuk át a mellet.

  • Ugyanígy vizsgáljuk meg a hónaljat is.

  • Nyomjuk össze a mellbimbót, hogy jön-e belőle váladék.

 • A bal oldali mell vizsgálata

  • A jobb oldali mellnél leírt vizsgálatot ismételjük meg, a jobb kezünkkel.

4. Végezzük el a vizsgálatot álló helyzetben is!

 • Ezt akár a zuhany alatt is végezhetjük.

AVON a mellrák ellen

Az AVON kiemelt hangsúlyt fektet az emlőrák elleni küzdelem támogatására, kórházaknak adományoz életmentő műszereket, a Mellünk Egészségéért konferenciasorozatot támogatja az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány közreműködésével és figyelemfelhívó kampányokat szervez. Mindezeket Vásárlói és Tanácsadói közösségének támogatásával tudja megvalósítani, hiszen a katalógusban szereplő adománygyűjtő termékek teljes hasznát, illetve minden eladott terméke után 1 Ft-ot a mellrák elleni küzdelemre és a kapcsolati erőszak elleni harcra fordít.

Az Avon adománygyűjtő termékeiről a következő linken tájékozódhatunk:
https://avononline.avon.hu/539/adomanygyujto-termek

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?