You are currently viewing Szülés után csurran-cseppen neked is, csak nem mersz róla beszélni?

Szülés után csurran-cseppen neked is, csak nem mersz róla beszélni?

Amikor megfogan egy kis élet, mindenki örül. A várandós anyuka elkezd készülni élete legnagyobb kalandjára.

A szülők megtervezik a gyerekszobát, kiválasztják a baba nevét és elintéznek sok-sok mindent a kicsi születéséig.

A kismama pedig, ahogy közeledik a kiírt időpont, egyre többet gondol a szülésre.

Ez nálam sem volt másképp. Mindvégig természetes szülésre készültünk az orvosommal. Nem volt semmilyen kizáró ok, a 40 feletti életkorom sem! Ezt jobb, ha tudják a hasonlóan 40 felett szülő nők, mert hajlamosak sajnos azonnal császárra predestinálni ilyenkor az anyukát…

A kislányom is befordult annak rendje és módja szerint és úgy is maradt!

Jártam kismama tornára és elvégeztem egy online szülésfelkészítőt is (a pandémia idején voltam várandós). Igyekeztem lelkileg is felkészülni a nagy megmérettetésre.

A szülés viszonylag gyorsan lezajlott, bő 7 óra alatt kint volt Janka, a magzatvíz otthoni elfolyása után.

Egy icipicit kellett vágnia a szülésznek, mindössze 1 öltésnyit, amit később meg sem éreztem.

Janka 3450 gramm és 54 cm volt, szóval se nem túl kicsi, se nem túl nagy. De persze én úgy éreztem, hogy a világ legnagyobb gyerekét kell kipréselnem azon a kis lyukon… A 38. héten született (az ő számításuk szerint) és fel is tettem a kérdést: ha még bent maradt volna 2 hétig akkor ki szülte volna meg? Mert én biztos nem tudtam volna egy óriásbébit…

Minden oké volt a szülés után is. Persze az inkontinencia-bugyi nagy segítségemre volt a kórházban is és otthon is, az első pár hétben.

Csak sajnos hiába telt az idő, a tüsszentések és a köhögések mind-mind „balesetet” okoztak.

Ráadásul felfedeztem egy „dudort” is, aminek nem kellett volna ott lent lennie.

Kétségbeesve mentem a dokimhoz a 6 hetes szülészeti kontrollra, de ő megnyugtatott: ez a hüvelyboltosulás nem ritka, intimtornázzak és javulni fog a helyzet. Persze műteni is lehet, de egyelőre erről ne beszéljünk.

Kaptam egy erre specializálódott gyógytornász-elérhetőséget, akihez el is mentem. Javasolta egy kockapesszárium használatát, ami megtartja a dolgokat, illetve az intimtornát mondta ő is.

De úgy éreztem, hogy otthon nem biztos, hogy jól csinálom. Ráadásul a panaszaim sem múltak el.

Ezért felkerestem egy erre szakosodott nőgyógyászt, aki teljes átfogó vizsgálatot végzett, bemérte géppel az izommunkát és még sok szempont alapján diagnosztizált: hólyagsérv, izommunka gyakorlatilag nulla (nem csoda, ha szinte semmit nem éreztem a tornából).

Egy világ omlott össze bennem… Hiszen nem is volt semmi komplikáció a szülésnél! Jó, persze, kinyomtam magamból egy gyereket…

Na, azért ez nem ilyen egyszerű… A doktornő szerint valószínűleg már a várandósság előtt is fennállhatott némi kötőszöveti gyengeség, amin a nagy súly cipelése csak rontott. Az intimtornát pedig sokkal intenzívebben kellett volna csinálnom a terhességem alatt is, de ha tudtam volna, hogy ez vár rám, akkor már sokkal korábban elkezdem!

De a rossz hírben a jó, hogy mindenre van megoldás, erre is! A speciális kismedencei gyógytorna marad, plusz egy biofeedback módszerrel, eszköz segítségével tornáztathatók a medencefenék izmai.

Ez már jobban hangzott, főleg hogy létezik otthonra is készülék, amivel bármikor el tudom végezni a feladatot. Vagyis a gép végzi helyettem… De itt nyomatékosan felhívnám minden érintett figyelmét, hogy orvosi konzultáció nélkül NE kezdjen bele semmilyen terápiába, mert többet árthat, mint használ, ha nem jól végzi azt!

Megmondom őszintén, kisgyerek mellett macerás (és drága) lett volna eljárnom valahova ilyen gépi kezelésre, ezért más megoldást kerestem.

Így akadtam rá az Intimegészség csapatára, akik segítettek abban, hogy melyik típusú készülékre lenne szükségem. A gép pedig mindent beállít egy érzékenységi teszt után, majd a megfelelő program rendszeres, napi használatával várható a javulás.

És ezeket mind tudja a kis csodakütyüm:

  • Medencefenék erősítő programok, a medencefenék általános erősítésére és ápolására, hogy azok mindig erősek legyenek.
  • Intim érzékiség fejlesztő programterv – javítja a szexuális érzékiséget és segít visszanyerni a magabiztosságot.
  • Az inkontinencia különböző típusaira (stressz, kevert, késztetéses, bél) kifejlesztett, klinikailag tesztelt programok az egyéni, specifikus problémákra.
  • Süllyedéses problémák kezelésére kifejlesztett, klinikailag tesztelt programok.
  • Fájdalomcsillapítás – relaxációs programok, amelyek könnyítik az izomgörcsök, a fájdalom és a szorító érzés csillapítását.
  • Észrevehető eredményeket biztosít néhány héten belül a menopauza időszakában, süllyedés esetén, illetve méheltávolítás után.

Jól hangzik, ugye?

Bevallom őszintén, nem mindig sikerül minden nap használnom, de igyekszem a lehető legtöbbször.

Kényelmesen, az ágyban vagy a kanapén fekve a kb. fél órás programok megoldhatók, a tapasztalatom pedig már pár hét használat után nagyon jó volt! Sokkal kevesebbszer kellett rohannom a wc-re, hogy majd’ bepisilek, illetve a vizeletcsordogálás is jócskán javult. Persze egy köhögős, tüsszentős betegség nem a barátom most sem, sőt trambulinon sem ugrálok, de legalább nem azt érzem, hogy nem merek itthonról kimozdulni nagyobb távolságra, mint amennyire egy mosdó van.

Elgondolkoztam azon, hogyha császárral szültem volna, az jobb lett volna? Nem hiszem… akkor más jöhetett volna.

Így utólag visszagondolva, mindegyik szülésnek van előnye és hátránya, de a legfontosabb, hogy készüljünk fel rá nagyon fizikailag!

Hihetetlen erőpróba a várandósság és a szülés is. És nyilván maga a csoda is egyben, de azt fontos szem előtt tartani, hogy egy maraton lefutása sem megy felkészülés nélkül! Mert komoly sérüléseket szerezhet, aki felkészületlenül áll a rajtkőhöz!

Természetesen tudom, hogy a gépet használnom kell rendszeresen (meg persze tolni a kollagént magamba), csak akkor lesz a változás nagyon nagy és leszek akár tünetmentes is, de azt már most tudom, hogy nem leszek pelenkás öreg néni! Legalábbis emiatt nem.

És ha nem is trambulinon, de ugrabugrálni és futkározni szeretnék a kislányommal még jó sokáig!

Hogy a minőségi szexuális életet már ne is említsem…

Tomkó Bori
főszerkesztő

(kezdőkép: Pexels, többi fotó saját)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?