You are currently viewing Télen szerzett súlyfelesleg orvosi szemmel: a böjt segítheti a fogyást is

Télen szerzett súlyfelesleg orvosi szemmel: a böjt segítheti a fogyást is

A böjtnek számos pozitív élettani hatása van, szakszerűen végezve az egész testet megújítja, a sejteket regenerálja, a szervezetünkben elindult esetleges rossz folyamatokat képes kikapcsolni.

A kúraszerű böjt mellett ezt a sok fantasztikus hatást a mindennapi táplálkozásunkkal is elérhetjük az időszakos böjtöléssel, mely kalóriamegvonással párosítva elősegítheti a fogyást is. Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa és Dr. Bajnok Éva, az Alakorvoslás Program szakorvosa összegyűjtötték, hogy mire érdemes ügyelni, ha a közelgő nyár előtt egészségesen szeretnénk formába hozni magunkat.

Mi is az az időszakos böjtölés?

Az időszakos böjt nem fogyókúra, hanem egy olyan táplálkozási rendszer, amelynek egészségvédő hatása van. Mivel az egészségvédő hatás összekapcsolható a fogyással is, annak is megfelelő választás lehet, aki jelentős súlyfelesleggel rendelkezik, és annak is, akinek a számos sikertelen fogyókúra és kudarcból fakadó jojó-hatás miatt nagyon nehezen megy vagy megállt a fogyása. És azoknak is, akik megunták az eddigi diétát és azoknak, akik akár csak egészséges testsúlymegtartásra törekednek. Ahhoz azonban, hogy a böjt előnyein kívül fogyni is tudjunk, fontos, hogy elérjük a tartós kalóriadeficitet. A módszernek több változata létezik, ezekben közös, hogy az étkezést meghatározott időablakokra korlátozzuk és közéjük meghatározott ideig tartó tápanyagmegvonást iktatunk be. Komolyabb böjt előtt érdemes szakorvos véleményét is kikérni.

Milyen előnyökkel jár az időszakos böjtölés?

A böjtnek számos előnye létezik. Az első 12–24 órájában kifogynak a glikogén raktárak, és a test elkezdi saját zsírraktárából fedezni energiaszükségleteit. Ettől kezdve a zsírsavak és fehérjék lesznek a vörösvértestek és az agy fő cukorforrásai. Amíg hozzászokunk ahhoz, hogy a test – beleértve az agyat és az izmokat is – döntően a zsírból származó energiát használja fel, előfordulhat fejfájás, fáradtság, dekoncentráció, ám ez átmeneti. E szakaszt egyszer csak felváltja valami könnyed, éberséggel, jókedvvel társuló energia.

A relatív rövid ideig tartó tápanyaghiány aktiválja az életben maradásért fontos géneket, önmegsemmisítésre készteti a torz sejteket és sejtalkotókat, megsokszorozza az antioxidánsok védelmi rendszerét és az energiatermelő mitokondriumok aktivitását. Sőt, daganatok egyes vizsgált típusaiban hatékonyabbá válik a kemoterápiás kezelés és a mellékhatások csökkennek. „Az időszakos böjt, a megfelelő életmód, a rendszeres mozgás és a fizikai aktivitáshoz illő kalóriabevitel is aktiválja az autofágiát, mely a sejtek felépülésének és lebomlásának dinamikus egyensúlyát jelenti. Ha ez a folyamat jól működik, sejtjeink tovább élnek és a káros folyamatok beindulásának esélye is csökken” – hangsúlyozza Dr. Farkas Kitti.

Milyen időszakos böjtöt válasszunk?

Alapvetően három időszakos böjt típus ajánlható nyugodt szívvel, ezek közül mindenki azt válassza ki, amit úgy érez, hogy szívesen végezne. Az 5:2-es módszernél két, nem egymást követő napon 500 kalóriára csökkentjük a napi energiabevitelt, a többi napon normálisan kell étkezni. Ezzel a módszerrel 12 hét alatt átlagosan 5 kilót fogyhatunk, az izomszövet érintettsége és különösebb erőfeszítés nélkül. Mozgással ráadásul ez az eredmény még növelhető is” – emeli ki Dr. Bajnok Éva.

A 16:8-as módszer szintén mindenkinek javasolható, és a hétköznapokba talán ez a legegyszerűbben beilleszthető. Ennek a módszernek a lényege, hogy 16 órán keresztül nincs kalóriabevitel egyáltalán. Értelemszerűen érdemes ezt úgy időzíteni, hogy ebbe az időszakba az alvás is beleessen. Ez a cirkadián ritmus miatt is jó. Ha éjszaka böjtölünk, az anyagcserénk amúgy is lassú, sem fizikai sem mentális terhelésnek nem vagyunk kitéve. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy fogyás csak akkor következik be, ha a 8 órás időablakban csökkentjük a kalóriabevitelünket is” – ismerteti Dr. Farkas Kitti.

Az 5:2-es módszernek az intenzívebb verziója az úgynevezett alternáló diéta. A módszer lényege, hogy a megvonási és a visszatáplálási periódusokat 24 órás egységenként váltogatja a fogyni vágyófejti ki Dr. Bajnok Éva. – Ennél a módszernél az egyik napon a szokásos energiamennyiséget kell bevinni, azonban minden második napra, az 5:2-es módszerhez hasonlóan, csupán 500 kalóriával kell tervezni.”

Mindhárom böjtvariáció esetén a böjti napokat vagy periódust válasszuk meg úgy, hogy napi teendőinket a lehető legkevésbé befolyásolja. Tehát a táplálkozási szünet ne pont edzésnapra, nagyobb szellemi megmérettetésre vagy ünnepnapra essen. Ha a családdal történő közös vacsora fontos számunkra, akkor inkább 12-20 óra közöttre tegyük az étkezési periódust, ha reggeli nélkül nem bírjuk, válasszuk a 8-16 óra közötti étkezést. Legalább napi 2-3 liter kalóriamentes folyadékot vigyünk be a böjti időszakban, és rosszullét esetén kis mennyiségű hígított zöldséglé, zöldségleves fogyasztása, pihenés ajánlott.

(kezdőképen: Dr. Farkas Kitti és Dr. Bajnok Éva)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?