You are currently viewing A megfelelő pajzsmirigy működéshez D-vitaminra is nagy szükség van!

A megfelelő pajzsmirigy működéshez D-vitaminra is nagy szükség van!

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez a jódot kell pótolni, és így kiküszöbölhető a szerv által kiváltott meddőség megjelenése. Legalábbis sok esetben.

Azonban a képlet nem ilyen egyszerű, a jód mellett ugyanis sok más anyag is részt vesz a pajzsmirigy hormonjainak képzésében, és azok pótlása is kulcsfontosságú lehet.

A pajzsmirigy szerepe

A pajzsmirigy által termelt hormonok a T3 és a T4. Ezt sokan tudják, de azt már kevesebben, hogy ezek a hormonok valójában egymásból képezhetőek. Egészen pontosan a T4, vagyis tiroxin nevű hormonból a jód segítségével a pajzsmirigy T3, vagyis tirjód-tironin nevű hormont állít elő. Ez az anyag a T4 hormon aktív változata. De a képzés során más is keletkezhet.

A pajzsmirigy panaszok esetén mindkét hormon mennyiségét vizsgálják, de itt nem áll meg a dolog. Fontos adat a TSH hormon szintje, hiszen ez serkenti a pajzsmirigy működését. De nem szabad megfeledkezni az úgynevezett reverz T3 (rT3) szintjéről sem.

Működési gond

Az rT3 is a T4 hormonból jön létre, csak hibásan. Ez az anyag ugyanis nem aktív, ahogyan a T3, de sajnos kötődni ugyanoda képes. A sejtek úgy veszik fel a hormonokat, hogy bizonyos kötési pontokon képesek velük összekapcsolódni. A T3 hormon számára kialakított kapcsolatra képes csatlakozni a reverz T3 is, csakhogy, mivel inaktív anyagról van szó, nem látja el azt a feladatot, amit a hormonnak kellene. Ekkor pedig pajzsmirigy alulműködés lép fel, annak minden velejárójával, tünetével együtt, melyek közt szerepel az elhízás és a meddőség is.

Mik lehetnek az okok?

A pajzsmirigy zavarai sok esetben a jód nem megfelelő mennyiségéből adódnak, hiszen hazánk mérsékelten jódhiányos terület. Ezért azok a nők, akik babát szeretnének,rendszerint gondoskodnak a jód pótlásáról. Csakhogy a képlet – mint az fentebb látható – nem ennyire egyszerű – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos.

Az rT3 alapesetben is képződik a szervezetben, de a mértéke nem mindegy. Ha túl sok van belőle, az utalhat egyes betegségekre, akár IR-re is, de sokszor a szelén a D-vitamin hiánya váltja ki a hibát. A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez ugyanis nem csak a jódra van szükség, hanem számos más anyagra is.

Ennek megfelelően, a családra vágyó párok esetében nem elegendő csak a jód pótlása. Ahogyan ma már a legtöbb szakember javasolja, érdemes várandósvitaminnal támogatni a szervezetet a terhesség alatt, illetve azt megelőző időszakban is, valamint a szoptatás során. Itt azonban mindenképpen komplex készítményről van szó, hiszen így az anyagok széles skáláját vagyunk képesek pótolni.

Itt is fontos azonban az, hogy aktív anyagokról legyen szó. A legtöbb piacon lévő készítmény biológiailag inaktív kötési formákban tartalmazza a szükséges anyagokat. Ezek felszívódása sajnos siralmasan rossz. Olyan vitamint válasszunk, melyben a kötési formák biológiailag aktívak – ilyen a –citrát és -glükonát forma-, így a felszívódási arány akár 80%-kal is jobb lehet.

Forrás: ratkotunde.hu

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?