You are currently viewing 2050-re több műanyag lesz a vizeinkben, mint hal – légy környezettudatos!

2050-re több műanyag lesz a vizeinkben, mint hal – légy környezettudatos!

Világszerte július a műanyagmentes hónap. Te tudtad? Én sokáig nem.

Szégyen, nem szégyen, pár éve hallottam róla én is. Bár igyekszem környezet kímélően élni, mégsem vagyok azért az a nagy, tudatos Föld-óvó.

Egyszer viszont kiposztoltam az instámra egy képet a reggelimről, amin a tejeskávém mellett a kiflim volt látható, műanyag zacskóban.

Így vettem a boltban, így tettem ki, mert nem akartam plusz egy tányért pazarolni, amit ugye el kell mosni =vizet és mosogatószert is kell hozzá használni. Nem pazarlunk…

A képemre viszont érkezett hamarosan egy komment is  BogBag-től:

„Olyan ronda ez a nejlonzacsit a kiflid alatt, szívesen felajánlok neked ajándékba egy BogPackot hozzá, ha már műanyagmentes hónap van.”

Na és ekkor tényleg elgondolkoztam, és picit el is szégyelltem magam…

Végigpörgettem, mit is csinálunk nap, mint nap és mit csinálhatnánk helyette:

– A pékárut nejlonzacsi helyett papírba tesszük, általában ez is van a nagyobb boltokban. Utána pedig otthon vászonba, majd úgy a kenyértartóba.

– Vásárláskor a boltban nem veszünk zacskót, hanem viszünk magunkkal. Lehetőség szerint vászonból, vagy kosarat használunk. Én sokszor elfelejtettem, de fejlődőképes vagyok, 10-ből 9-szer már tuti eszembe jut! Ráadásul ezekből tök jó dizájnosok vannak már, összecsukhatóak, kis helyen elférnek.

– Nem veszünk palackos vizet, helyette van saját kulacsunk, és azt töltjük meg. Nekünk otthon, és most már a munkahelyemen is ballonos vizünk van, abból gazdálkodunk és azt cseréljük.

– Amiből csak lehet, válasszuk a kimérős verziót vagy azt, ami a legnagyobb kiszerelésben van csomagolva, nem egyesével. Sok műanyagot spórolunk meg ezzel is!

– Műanyag helyett válasszuk az üveges vagy a papíros csomagolást!

– Felesleges „repi” ajándékokat és műanyag kütyüket ne vigyél/vegyél haza, mert tuti, hogy a nagy részét nem fogod használni!


És ezek még csak a kezdeti lépések!

Haladóknak már lehet ezeket is bevezetni, ha az alapok jól mennek:

– Munkahelyre, kirándulásra, suliba ne fóliába csomagolj, hanem elmosható műanyag dobozba és kulacsba!

– Ne használj szívószálat, műanyag poharat, eldobható műanyag evőeszközöket! Cseréld le az egyszer használatos vattakorongot pamutra, amit ki tudsz mosni.

– Használj természetes alapú kozmetikumokat, tisztítószereket, akár úgy is, hogy magadnak készíted! Vagy biztos forrásból vásárolj, ahol nem tesznek bele mű-dolgokat és vegyi tartósítószereket!

Mondjuk nekem van pár bizarr dolog, amire még nem vagyok kész (pl. mosható intimbetét és intimtölcsér)…

De a csomagolásmentes boltokat abszolút díjazom, az újrahasznosított papírt is, a szelektív hulladékgyűjtést és a komposztálást is jónak tartom. Bár -állítólag- a legtöbb műanyagot alacsony minőségű termékekként hasznosítják újra, ami egy idő után így is, úgy is a szemétbe kerül.

Muszáj azonban odafigyelnünk, mert ha tetszik, ha nem,

a tudósok szerint 2050-re több műanyag lesz a vizeinkben,

mint hal.

Tomkó Bori

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?