You are currently viewing 5 dolog, amit biztosan nem tudtál a PCOS-ről!

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a PCOS-ről!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a leggyakoribb, nőket érintő hormonális megbetegedés. Ennek megfelelően sokat lehet az interneten olvasni róla, néha a valóságnak megfelelő, néha attól teljesen elrugaszkodott írásokat is. Ebben az írásban pár fontos, de sokszor kevéssé hangoztatott és ismert dologra szeretném felhívni a figyelmet.

1.A „policisztás” megfogalmazás téves

Bár a petefészkek megjelenése valóban emlékeztetheti az ember egy policisztás elváltozásra, a valóságban itt szó sincs cisztákról. Az ultrahangos képen látott sok apró fekete elváltozás egyike sem ciszta. Ezek tüszők, amelyek a fejlődésük egy korai stádiumában megrekedtek.

2.10-ből 1 nő szenved PCOS-ben

A mai adataink alapján minden tizedik hölgy szenved PCOS-ben és ez a szám könnyen lehet, hogy még ennél is nagyobb, hiszen sok a későn, vagy egyáltalán nem diagnosztizált eset.

Sajnos 3-ból 1 betegnél legalább 2 évbe telik, mire megszületik a PCOS diagnózisa, és ezekben az években átlagosan legalább 3 orvost kerestek fel.

3.A PCOS a női meddőség leggyakoribb oka

A rendszertelen ciklussal bíró nők 90%-ánál PCOS áll a tünetek hátterében. Fontos megemlíteni, hogy a PCOS eredetű meddőséget lehet kezelni, a megfelelő tüszőérés az esetek jelentős részében gyógyszeresen előidézhető. Szintén fontos információ, hogy PCOS esetén amennyiben nem lenne kívánatos a teherbeesés, a fogamzásgátlásra gondolni kell, hiszen az, hogy nincs minden ciklusban tüszőérés, korántsem jelenti azt, hogy egyik ciklusban sincs.

4.A PCOS nem csak egy hormonális betegség

PCOS-ben szenvedő pácienseknél a cukorbetegség kialakulásának a veszélye több, mint négyszeresére, az úgynevezett metabolikus szindróma (elhízás, magas vércukorszint, magas vérnyomás, magas vérzsír szintek) majdnem háromszorosára növekszik.

5.A PCOS növeli egyes rákos betegségek kialakulásának a veszélyét

A hosszú ideig fennálló fokozott ösztrogén és inzulin hatás miatt kóros sejtosztódások következhetnek be, emiatt PCOS-ben szenvedő pácienseknél fokozott a méhnyálkahártya és a petefészek eredetű rákos folyamatok kialakulásának a veszélye. A megfelelő kezeléssel ezen hormonszintek normalizálhatóak, így a rákos folyamatok kialakulásának az esélye is jelentősen csökken.

Bővebben a PCOS-ről itt olvashatsz!

Dr. Kelemen Csaba
szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Forrás: www.intima.hu

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?