You are currently viewing 5 meglepő tény, amit nem tudtál a teáról

5 meglepő tény, amit nem tudtál a teáról

  • Olvasási idő:olvasási idő: 4 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A tea a világ második leggyakrabban fogyasztott itala – a víz után. Vajon mennyit tudsz erről a népszerű italról? Teszteld magad az alábbi öt pont segítségével!

1.Főzetek és igazi tea

A főzetek a gyógynövények levelének, gyökerének, szárának, virágának vagy termésének a forrázatai. Ide tartozik a kamillától és csalántól elkezdve a rooiboson át a matéig minden.

És létezik az “igazi tea”, amely a teacserje (Camellia sinensis) leveleiből készül. A cserje leveleinek feldolgozási módja szerint szoktunk beszélni fekete, fehér, oolong, zöld, sárga és puerh teákról.

2.A valódi zöld tea

Itthon egyértelműen a zöld tea a favorit, leginkább a neki tulajdonított egészségügyi hatások és nem az íze miatt – hiszen nagyon sokan rosszul tárolják és rosszul is készítik el.

A zöld teák csak frissen jók, a legjobb minőséget akkor kapjuk, ha olyan helyről vásárolunk, ahol hűtőben tárolják az az évi szüretből származó zöld teákat. A készítésekor pedig tilos lobogó vizet használni, mert ezzel tökéletesen ihatatlanra fogjuk forrázni a teánkat, attól függetlenül, milyen hosszú ideig áztatjuk a tealeveleket!

3.A bubble tea

A legnagyobb tea őrület a világban jelenleg a bubble tea, vagy gyöngyös tea.

Tajvani találmány: egy teaárus a tápióka puding iránt érzett nosztalgiából tápióka gyöngyöket dobott nyáron a hideg, gyümölcsös teába. Hamarosan mindenki rákattant a környéken (1991 környékén járunk), de ma már világszerte óriási léptékben nő a népszerűsége.

Sokszor tejjel is felöntik: ez a tea így már egész kalória bomba, önmagában is elmegy egy bőséges uzsonnának!

(Sajnos műanyag pohárba teszik, ezt nem szeretjük benne…)

4. Az eredeti jeges tea

Itthon a nyár egyik tea slágere a cold brew tea volt, ami egyre népszerűbb. Nyáron sokan nem isznak egyáltalán teát, mert nem kívánják a meleget. Azonban a teafüvet éjszakára beáztatva a hűtőben könnyen friss, házi jeges teához juthatunk.

Mivel azonban a jeges tea elnevezést itthon (is) “elviszik” az előrecsomagolt, műanyag palackos teák, ezért az angol cold brew, azaz hidegen főzött elnevezés ragadt rájuk.

5.Kézműves teák

Az igazi teák között egyre népszerűbbek világszinten az egyedi termőterületről származó, kézműves teák.

Ízviláguk a borokéhoz hasonlóan komplex: mindenféle ízesítés nélkül fogyasztandó. A virágostól kezdve a krémes és gyümölcsös ízjegyeken keresztül az ásványos és földes ízekig sokfélével találkozhatunk, ha ízutazásra adjuk a fejünket az igazi teák világában. Budapesten és az országban is számos teaház kínálja fantasztikus minőségben őket!

 

Gudics Ági, szeretlekTEA

 

(Képek: Gudics Ági, kezdőkép Unsplash. Források: World Tea News, Google Trends, World Tea News, ICSC, Australian Tea Masters)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?