You are currently viewing 5 tény, amit nem tudtál a PCOS-ről

5 tény, amit nem tudtál a PCOS-ről

  • Olvasási idő:olvasási idő: 4 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a leggyakoribb, nőket érintő hormonális megbetegedés. Ennek megfelelően sokat lehet az interneten olvasni róla, néha a valóságnak megfelelő, néha attól teljesen elrugaszkodott írásokat is.

Ebben cikkben pár fontos, de sokszor kevéssé hangoztatott és ismert dologra szeretném felhívni a figyelmet.

A „policisztás” megfogalmazás téves

Bár a petefészkek megjelenése valóban emlékeztetheti az ember egy policisztás elváltozásra, a valóságban itt szó sincs cisztákról. Az ultrahangos képen látott sok apró fekete elváltozás egyike sem ciszta. Ezek tüszők, amelyek a fejlődésük egy korai stádiumában megrekedtek.

A petefészkek „policisztás” mivolta mellesleg leginkább serdülőkorban fontos a diagnózis felállítása szempontjából. Felnőttkorban „policisztás” petefészkek nélkül is kimondható a PCOS diagnózisa, de még tovább menve az is igaz, hogy önmagában a „policisztás” ultrahang kép egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott hölgynek PCOS-e lenne.

 

10-ből 1 nő szenved PCOS-ben

A mai adataink alapján minden tizedik hölgy szenved PCOS-ben és ez a szám könnyen lehet, hogy még ennél is nagyobb, hiszen sok a későn, vagy egyáltalán nem diagnosztizált eset.

A szomorú helyzet az, hogy sokan évekig nem kapnak megfelelő választ azon problémáikra, hogy miért nem tudnak lefogyni, miért nem esnek teherbe, illetve miért szabálytalan a ciklusuk. Sajnos 3-ból 1 betegnél legalább 2 évbe telik, mire megszületik a PCOS diagnózisa, és ezekben az években átlagosan legalább 3 orvost kerestek fel.

A diagnózis felállításához a legelfogadottabb kritériumrendszer az úgynevezett Rotterdami kritériumok, ahol a 3 kritérium közül 2 teljesülése esetén állítható fel a diagnózis.

A legelterjedtebb diagnosztikai rendszerek az alábbiak:

Kritériumrendszer Diagnosztikai kritériumok
National Institutes of Health (USA) -anovuláció (károsodott tüszőérés)
-férfi nemi hormon túlsúlyMindkettő szükséges
Rotterdami kritériumok -anovuláció (károsodott tüszőérés)
-férfi nemi hormon túlsúly
-policisztás petefészkekA háromból kettő szükséges
PCOS Társaság (USA) -anovuláció (károsodott tüszőérés)
-férfi nemi hormon túlsúly
-policisztás petefészkekA férfi nemi hormon túlsúly és még legalább egy szükséges

 

A PCOS-ben szenvedő páciensek döntő többségének (85-90%) nincsen szabályos menstruációs ciklusa. Az androgén túlsúly biokémiai (laboratóriumi eltérések, emelkedett tesztoszteron, DHEA, FAI) vagy klinikai (tünetek: pattanásos bőr, hajhullás, fokozott szőrösödés, stb) jelei a PCOS-ben szenvedő páciensek 80%-ában vannak jelen.

Fontos megemlíteni, hogy serdülőkorban mindhárom Rotterdami kritériumnak teljesülnie kell a diagnózis felállításához! Sajnos elég sok serdülőt diagnosztizálnak mind a mai napig tévesen PCOS-el, mert a felnőtt kritériumrendszer alapján születik meg a diagnózis.

A teljes cikk itt olvasható >>

Dr. Kelemen Csaba
szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Köszönjük az Intima.hu -nak az együttműködést!

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?