You are currently viewing 5+1 lépés ahhoz, hogy bátran meg merj szólalni angolul

5+1 lépés ahhoz, hogy bátran meg merj szólalni angolul

  • Olvasási idő:olvasási idő: 5 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Hogy állsz az angollal? Neki kéne állni? Lassan megyeget? Izzadsz vele? Még pár év és készen állsz majd megszólalni?

Sajnos nagyon sokan így vannak ezzel Magyarországon. Gondoltál már arra, hogy talán nem is a nyelvérzéken múlik a dolog? Hogy poroszos iskolarendszerünk talán elfeledtette velünk azt is, hogyan tanuljunk hatékonyan nyelveket?

Pont így van! A tankönyvi angol tanulás, a nyelvtani szabályok tudatos memorizálása, az angol szavak kilóra történő magolása a legkevésbé hatékony módszer, amit választhatsz.

Hogy mi az alternatíva? Rengeteg poliglott, azaz sok nyelven beszélő embert hallgattam vagy olvastam, akik mind ugyanarról mesélnek. Mind úgy érezték, nekik nincs nyelvérzékük. Izzadtak éveken át a nyelvtanulással. Aztán rájöttek A Módszerre.

A Módszer lényege, hogy az első naptól kezdve megpróbálod használni a nyelvet – kifejezetten abban a témában és olyan módon, ami ami érdekel, ami izgalmas, amiben otthon érzed magad.

Lássuk, mit jelent ez.

1.Nézd a kedvenc sorozatod, tévécsatornád angolul!

Igen, lehet, hogy az elején semmit sem fogsz érteni belőle! Lydia Machova, aki már 9 nyelven beszél, azt mondja: a Jóbarátok 3. évada körül már jól értette a beszélgetéseket. Luca Lamparielli, aki 13 nyelven beszél, a főzésre fordított 30-40 percében szokott oroszul híreket hallgatni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell odafigyelned. De a hírekhez képek is tartoznak, s az alap szókincs hamar összeáll a fejedben – pont úgy, ahogy a kisgyerekek is tanulják a nyelvet. Nincs ez máshogy kedvenc sorozatainkkal vagy filmjeinkkel sem.

2.Hallgasd és énekeld is el a kedvenc angol nyelvű slágereidet!

Nem baj, ha egyáltalán nem érted a szöveget. Először mondjuk csak a refrént utánozd – figyelj oda, próbáld pontosan énekelni. Aztán ha már megy fejből, a gyakoribb szavakat vagy a téged leginkább érdeklő mondatot kiszótározhatod. Én például Britney Spears-től tanultam meg, hogy a „one more time” azt jelenti, „még egyszer” 🙂

3.Olvasd el a kedvenc könyvedet angolul.

Lydia Machova meséli TEDx előadásában, hogy amikor elővette a Harry Pottert spanyolul, először egy kukkot sem értett belőle – csak szerette a Harry Potter történeteket. Pár száz oldal után már volt egy alap szókincse, és követni tudta az eseményeket.

4.Töltsd le a legnépszerűbb appokat,

amelyek játszva, színesen-szagosan tanítják az angolt. A világ legkedveltebb appjai a Duolingo, a busuu, a Vocab Victor, a Babbel, a Rosetta Stone

5.Készíts egy bemutatkozó videót magadról!

Mondd el angolul, ki vagy, mit szeretsz csinálni, mit szeretsz enni, hol nyaraltál. Pár rövid mondat elég lesz. Ne sablon szövegeket keress, tényleg rólad szóljon. Fogalmazd meg papíron, mit szeretnél mondani, majd gyakorold hangosan – végül vedd magad videóra! Indítsd el saját YouTube csatornád és töltsd fel a videód! Ez Benny Lewis módszere, amivel ráveszi az idegen nyelvet tanulókat, hogy merjenek megszólalni.

+1 Keress magadnak egy anyanyelvi ismerőst, aki szívesen beszélget veled.

Ha a közeledben nem megy, online az Italki oldala vagy a Polyglot Club Hungary facebook oldalán találhatsz beszélgetőtársakat. Jeff Brown is így kezdett arabul tanulni: néhány arab diákot megkért, hogy színes magazinokban levő képekről meséljenek neki arabul. Magolás nélkül, szórakozva tett szert az alapszókincsre.

Hihetetlen, igaz? Szórakozva angolul?! Adj magadnak egy esélyt, és próbálj ki a fenti módszerek közül legalább egyet. Azt, amelyik a legszimpatikusabb.

A Fluentu nyelvi oldal becslései szerint 500 szó már elég a boldoguláshoz, 1000-2000 szóval pedig érdemibb beszélgetést is folytathatunk bármely nyelven. Így már nem is hangzik olyan vészesen, igaz?

Élvezetes angolozást kívánok!

Gudics Ági

(kezdőkép: pixabay)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?