You are currently viewing 5+1 tuti tipp nőknek, hogy rávegyék párjukat a nyílt kommunikációra

5+1 tuti tipp nőknek, hogy rávegyék párjukat a nyílt kommunikációra

  • Olvasási idő:olvasási idő: 5 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A férfi és a női agy működésében való eltérését ma már senki sem kérdőjelezheti meg, mégis a párkapcsolati kommunikáció és az érzelmek kifejezése sok kapcsolatban problémákba ütközik. Érdemes a különbségekre építve kihasználnunk a lehetőségeinket arra, hogy hogyan vegyük rá párunkat a nyílt érzelmi kommunikációra.

Kutatások szerint a nők naponta 6-8 ezer szót mondanak ki míg a férfiak csupán 2-4 ezret. A párkapcsolatokban sem egyszerű ezen az ellentéten felülkerekedni, különösen a nőknek, hiszen míg ők csacsognának egész este, párjuk már aznapra teljesen belefáradt a kötelező beszélgetésekbe. Amennyiben párunkat mégis szeretnénk szóra bírni, tudatosítsuk kommunikációnkat és érzelmi intelligenciánkat felhasználva vessük be az 5 tuti tipp egyikét!

1.Engedd beszélni!

A férfiak teljesen máshogy fognak bele és más gondolatmenet mentén fogják végigvezetni történetüket, de hagyd őket kibontakozni! Csak hallgass és figyelj! Ha párunk érzi, hogy megbízhat bennünk és egyenrangú beszélgetőpartnerként viselkedünk, többet és összetettebb érzéseket is megtudhatunk, felfedezhetünk.

2.Figyelj kérdéseid hátsó tartalmára!

A „Miért vagy ilyen csöndes?” helyett tegyük fel máshogy a kérdést és fordítsuk meg az egészet, mondjuk inkább azt, hogy „Ha gondolod, figyelek rád.” Éreztessük párunkkal, hogy nem ellene, hanem vele vagyunk, mert ez hatékonyabb kommunikációt fog eredményezni, hiszen az offenzíva érzése helyett együttérzést fejezünk ki.

3.Kérdezz rá kedvenc dolgaira konkrétan!

Ne tegyél fel általános kérdéseket, hogy „Milyen volt a mai edzés?”, fogalmazz inkább konkrétabban, például, hogy „Meggyógyult Pista lába?”. A konkrét kérdések bedobása a beszélgetés közben arról az tökéletes visszajelzést párunknak, hogy figyelsz arra, amit korábban mesélt és tökéletesen észben is tartod a részleteket. Ennek köszönhetően máskor is szívesebben mesél majd.

4.Ne szakítsd félbe!

A nők legtöbbször szeretnek egymás szavába vágva csacsogni, a férfiak viszont sokkal inkább szeretik egyvégtében elmondani gondolataikat. Tudatosítsuk ezt és ne szakítsuk félbe párunkat, éreztessük partnerünkkel, hogy még mindig figyelünk rá.

5.Legyünk óvatosak a vitákkal!

Ha a beszélgetés indulatokat ébreszt bennünk, akkor is tartsuk kordában érzelmeinket és fókuszáljunk arra, hogy megértsük párunk motivációit, igyekezzünk megérteni, miért gondolja és mondja az adott dolgokat. Sokszor a háttérben csak az áll, hogy nehezebben fejezi ki magát és nem találja a megfelelő szavakat, de megértéssel, türelemmel és puhatolózó kérdésekkel könnyen felfedezhetjük, mi mondanivalójának valódi célja.

 

+1. Folyamatosan fejlesszük érzelmi intelligenciánkat!

Az EQ, azaz az érzelmi intelligencia az a képességünk, hogy képesek vagyunk felismerni és kezelni saját és mások érzelmeit is. Ez segít abban, hogy kommunikációnk jobb és hatékonyabb legyen, mely nagy kihatással van minden emberi kapcsolatunkra. Az EQ (szemben az IQ-val) fejleszthető, ezért érdemes minél többet foglalkozni vele és beszélni róla.

A Kósa Erika Akadémia minden évben október 13-án tartja az EQ napját, melynek idei témája az, hogy hogyan maradhatunk igazán emberek a digitalizáció világában. Az idei Embernek maradni nevet viselő EQ napon olyan neves előadók beszélgetnek a témáról, mint Dr. Dinnyés András, genetikus, Kánai András jövőkutató és Bereczki Enikő generációs szakértő. Vendég lesz többek között Benkő Vilmos, a Speak Akadémia alapítója, Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere és Angyal András táncművész. Az egész napos programot Dr. Várkonyi Andrea vezeti.

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?