A házassági boom-ot nem tudta megtörni a koronavírus

Több mint 30 éve nem kötöttek még ennyi házasságot Magyarországon, mint 2020-ban.

A lendületet ugyan megtörte, elvenni azonban nem tudta a magyarok házasodási kedvét még a koronavírus sem; ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrégiben közzé tett adataiból. Az emberek bizakodnak, 2021-ben pedig sokan már a lagzijukat tervezgetik.

Míg 1989-ben majdnem 67 ezer házasság köttetett Magyarországon, 1990 és 2010 között folyamatos csökkenés volt a trend. Meglepő módon 2020-ban már annyian fogadtak örök hűséget (szám szerint 67301 pár), ami 33 éves rekordnak számít – derül ki a KSH által közzétett „Házasságkötések” 2020 egész éves adataiból, írja az okosmeghivo.hu.

Házasságkötések száma Magyarországon (1987 – 2020)

Amint az a második grafikonon is látható, az egybekelések száma 2020 első negyedévében több mint duplájára (12 266-ra) nőtt az előző évhez viszonyítva. A legkirobbanóbb fellendülés a közép-dunántúli régióban történt, ezen belül Veszprém megyében majdnem két és félszeres értéket mutatnak a számok. Ez nagy valószínűséggel a 2019-ben beindult, házasságkötéseket generáló kormányzati intézkedéseknek, legfőképpen a Családi Otthonteremtő Kedvezménynek (CSOK)-nak volt köszönhető.

Házasságkötések száma negyedéves bontásban (2019, 2020)

A 2020 tavaszán Magyarországra is megérkező koronavírus járvány; a vírusfertőzés megállítása, lassítása érdekében meghozott intézkedések; a lezárások; így a lagzik korlátozása miatt azonban a nagy házasodási kedv is alábbhagyott. Ezt jól mutatja, hogy a második negyedévben a friss házasságkötések száma a fővárosban mindössze a 2019-es érték 65; vidéken pedig a 84 százalékát érte el. A későbbiekben meginduló, lassú növekedésben az észak-alföldi és a dél-alföldi régió volt a legaktívabb, Budapest pedig a sereghajtó.

Házasságkötések aránya (%) az előző év azonos időszakához képest (2020)

A lakosságarányos házasodási kedv területi, megyénkénti bontásából kirajzolódik, hogy az tavaly Budapesten volt a legkisebb; Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében pedig a legmagasabb. Összességében 35%-kal jobban szeretnek ezekben a megyékben házasodni az emberek, mint Budapesten.

1000 főre jutó házasságok száma (2020)

Tavaly év vége felé viszont már sok pár – a járványügyi előírások betartása mellett, minimális létszámmal – megtartotta a hivatalos esküvőt; s ők arra készülnek, hogy idén a lagzit is megrendezhetik.

(kezdőkép: Unsplash)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük