You are currently viewing A klímaváltozás miatt a téli esküvők is eltűnhetnek
Téli esküvő Budapesten

A klímaváltozás miatt a téli esküvők is eltűnhetnek

  • Olvasási idő:olvasási idő: 5 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Közös kampányba kezdett a Ceremóniamester Szövetség és a Másfél fok – éghajlatváltozás közérthetően csapata. A Kárpát-medence a világátlagnál is jobban melegszik. 

A Föld nagy része kb. 1 Celsius fokot, a térségünk azonban majdnem 1,2 Celsius fokot melegedett az iparosodás előtti időkhöz képest. A Ceremóniamester Szövetség a Másfél fok – éghajlatváltozás közérthetően csapatának szakmai támogatásával egy különleges kampánnyal szeretné felhívni a figyelmet a klímaváltozásra. Egy esküvői fotósorozattal mutatják meg azt, amire néhány év múlva már szinte alig lesz lehetőségünk, ha globális szinten nem történnek fontos változások: havas tájon fényképeket készíteni.

Téli esküvő Budapesten

A Kárpát-medence melegedése miatt szárazodás figyelhető meg a térségben, valamint a csapadékeloszlás megváltozása nemcsak térben és mennyiségben, hanem állagban is. „Várhatóan szinte minden térségben később fog kezdődni az az időszak, amikor a lehulló hó elkezd felhalmozódni, valamint a kialakult hótakaró korábban fog olvadásnak indulni. A globális modellek Közép-Európa térségére egyértelműen azt jelzik előre, hogy a jövőben rövidebb lesz az az időtartam, amíg hó borítja a felszínt, és csökkenni fog a hó maximális vízegyenértéke is.

Ez azt jelenti, hogy bár valószínűleg lesznek még fehér karácsonyok és havas esküvői fotók, de nagyon szűkül az az „ablak”, amikor erre lehetőség lesz. Összességében elmondható, hogy csökkenő havas időszakok várhatók, illetve ha lesz hó, nem marad meg annyi ideig” – emeli ki Vigh Péter, a Másfél fok – éghajlatváltozás közérthetően szerkesztője.

Téli esküvő Budapesten

Tehát ha a globális és a helyi éghajlatváltozási tendenciák tovább folytatódnak, tovább fog növekedni a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság, például nem lesz természetszerű az, hogy télen havas fotókat lehet készíteni. És bár a szakirodalom –  gazdasági okokból, a várható milliárdos veszteségek miatt – főleg a téli spotokra koncentrál, amikor arról írnak, hogy mikor és milyen mértékben fog eltűnni a hó az európai hegyekről, más szegmensek is vannak, ahol változások várhatók. Többek között a télen egybekelő párok sem tudnak majd havas tájban esküvői fényképeket készíteni. A Ceremóniamester Szövetség ezért gondolta úgy, hogy egy mindenki számára könnyen átélhető és megfogható fotósorozattal hívja fel a figyelmet környezetünk védelmére.

„Az esküvőket alapvetően pazarló eseménynek tartják, hiszen nagyon sok felesleges étel vagy dekorációs elem, vágott virág megy a szemétbe egyetlen nap kedvéért. Egyre többen kezdik felismerni a jelenség ökológiai hatását, hiszen csupán itthon évente 30-40 ezer alkalommal terheljük a környezetünket az esküvőkkel. Az ökológiai változás eredménye, hogy lassan megszűnik a valódi havas tél, és így a téli esküvők is. Az elmúlt 10 évben ugyanis ezek száma 3 százalék alá esett. Erre kívánjuk felhívni a figyelmet a magyar esküvői közösség felelős tagjaként” – mondta a kampány céljáról Tóth Mihály a szövetség elnöke.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?