You are currently viewing A menopauzás agyi köd nem egyenlő az elbutulással

A menopauzás agyi köd nem egyenlő az elbutulással

A menopauzával járó „agyi köd” nem egyenlő az Alzheimer-kórral vagy éppen a demenciával!

“A menopauza valójában nem kizárólag egészségügyi kérdés, amelyet csak gyógyszerekkel lehet kezelni. Sokkal inkább egy fejlődési átmenet, amely elengedhetetlenül fontos volt fajunk sikeres túléléséhez. Az, hogy a nők hogyan élik meg, nagymértékben – bár nyilvánvalóan nem teljes mértékben – attól függ, hogy milyen hiedelmeik és elvárásaik vannak önmagukkal és a testükkel szemben.”

A fenti idézet Susan P. Mattertől származik, aki a University of Georgia történész professzora. Szebben nem is lehetne megfogalmazni, mi is a menopauza: egy fejlődési átmenet, a női reproduktív kontinuum utolsó állomása, amely akár riasztó tünetekkel is jelentkezhet.

Ilyen például a menopauzával járó „agyi köd”, de hiba lenne összetéveszteni az Alzheimer-kórral vagy éppen a demenciával! Mindössze a hormonszintek ingadozása tréfálja meg az érintetteket, és többségüket is csak ideiglenes jelleggel.

A változókorral járó tüneteket lassan már kívülről fújjuk: alvás- és hangulatzavar, hízás, depresszió, hőhullámok, hajhullás és a többi. De a koncentráció- és memóriazavarral járó, úgynevezett agyi ködre csak a közelmúltban mutattak rá a szakértők – pedig az a nők több mint felénél tapasztalható valamilyen mértékben.

Az, ha elfelejtjük, hova tettük a mobiltelefonunkat, vagy ha nem emlékszünk egy ismerősünk nevére, teljes mértékig rendben van. Gond viszont akkor lehet, ha a kognitív problémák elkezdik negatívan befolyásolni a mindennapi életünket – akkor valóban ideje orvoshoz fordulni.

Fontos megjegyezni, hogy a menopauzában tapasztalt agyi nehézségek a nők többségénél nem azonosak a demenciával vagy az Alzheimer-kórral. Az előbbi zavaros gondolkodással és erőteljes emlékezési problémákkal jár, és a gondolatok rendszerezésének nehézségeivel kezdődik. A menopauzához kapcsolódó „agyi köddel” ellentétben pedig az Alzheimer-kór progresszív betegség, és idővel egyre inkább rosszabbodik.

Az Alzheimer-kór tünetei a következők lehetnek:

-kérdések és kijelentések ismételgetése,
-ismerős helyeken való eltévedés,
-nehéz megtalálni a megfelelő szavakat a különböző tárgyak azonosításához,
-a napi feladatok elvégzésének nehézségei,
-döntéshozatali problémák,
-hangulati, személyiség- vagy viselkedésbeli változások.


Menopauzás köd – mégis mit jelent ez?

Sok változókorban lévő nő számol be arról, hogy egyfajta “felhő” ereszkedik le a gondolataira, amely megnehezíti az emlékezést és a koncentrálást. Ez a menopauzás ködnek is hívott jelenség gyakoribb, mint gondolnánk! Hátterében pedig az ilyenkor lezajló hormonális változások állnak.

Egy néhány éve végzett amerikai kutatás szerint a középkorú nők csaknem 60 százaléka számolt be koncentrálási nehézségekről, memóriazavarokról és egyéb kognitív problémákról. Mindegyikük átesett a menopauzán, és a tünetek felerősödését többnyire a változókor kezdetén tapasztalták.

A kutatók ugyanakkor azt is kifejtették, hogy a klimaxszal járó tünetek sok esetben felerősíthetik egymást, így az agyi ködöt megtapasztalt nőknél nagyobb arányban jelentkeztek például hőhullámok, alvászavarok és egyéb kellemetlenségek is.

Az is tény viszont, hogy a rossz alvás és a hangulatingadozások miatt önmagában is általános fáradtság vehet erőt a nőkön, akik így rosszabbul teljesítenek a memóriateszteken, és nehezebben tudnak koncentrálni a mindennapos feladataikra. Ördögi kör.

Egy másik kutatás is megerősíti, hogy az agyi köd tünetei a menopauza korai szakaszában lehetnek különösen erősek. A tanulmányban résztvevő nők az utolsó menstruációt követő egy évben érték el a leggyengébb eredményeket a memóriát, figyelmet, verbális tanulást, valamint a motoros funkciókat is vizsgáló teszteken, de a vizsgálat szerint a memória idővel javul, és a résztvevők teszteredményei is jobbak lettek később.


Tippek az agyunk karbantartására
:

  • Mediterrán étrend: segít az agy egészségének megtartásában, mivel igen gazdag omega-3 zsírsavakban és más telítetlen zsírokban. Érdemes friss gyümölcsöket és zöldségeket, teljes kiőrlésű pékárut, halakat, olajos magvakat és olívaolajban gazdag fogásokat fogyasztani. S mivel a menopauza leginkább az ösztrogénszint csökkenése miatt viseli meg a női szervezetet, ehhez a diétához érdemes hozzácsapni fitoösztrogéneket is (szójakészítmények, gyógyteák, vörös ginzeng, lenmag).
  • Elegendő pihenés: a rossz alvásminőség súlyosbíthatja az agyi ködöt. Mivel az alvásproblémák előkelő helyet foglalnak el a menopauzával kapcsolatos tünetek között, az elegendő pihenés néha igazi kihívás. A posztmenopauzás nők körülbelül 61 százaléka számol be alvásproblémákról. Érdemes melatoninserkentő vacsorát fogyasztani, például müzlit, amelyben zabpehely, banán és olajos magvak is vannak.
  • Testmozgás: a rendszeres fizikai aktivitás minden ember számára ajánlott, beleértve a menopauzás nőket is. A kutatók úgy vélik, hogy a testmozgás még az olyan tüneteken is segíthet, mint a memóriazavarok.
  • Az agy edzése: „Use It or Lose It!” – mondjuk röviden. A kevésbé használt képességek és az azért felelős idegi kapcsolatok csökkennek, a sokat használtak ezzel szemben megerősödnek. Pontosan ezért is kiemelten fontos a test edzése mellett az agyunk karbantartása! Központunkban BrainRx névre hallgató amerikai kognitív programot használunk – amely közvetlenül az esetleges gondolkodási nehézségek okára koncentrál, vagyis a gyenge kognitív képességekre. Amikor a kognitív képességeink gyengék, a tanulás lassú és küzdelmes, ellenben amikor erősek, a tanulás gyors, könnyű és hatékony! Programunkra egyre több középkorú hölgy jelentkezik és nagy örömmel tapasztaljuk, hogy ennél a korosztálynál is megnöveli a fókuszt, a memória nagyon szépen rendeződik, továbbá képes csökkenteni a stresszt és feszültséget – ami szintén nem elhanyagolható, ha az életminőségünk javítása a cél. Érdemes továbbá keresztrejtvényt fejteni, sudokuzni, vagy új hobbit választani, akár nyelv- vagy zenetanulást.
  • Stresszmentesség: A stressz szó szerint ellopja az ösztrogéneket, mert a kortizol, ami a fő stresszhormon, erős kölcsönhatásban termelődik az ösztrogénekkel. Ha a kortizol szintje emelkedik, az ösztrogén szintje csökkennek. Ha a kortizol csökken, az ösztrogén megint emelkedik. A stressz csökkentése tehát szintén nagyon fontos.

Ez mindössze néhány dolog, amit megtehetünk a testünk támogatása érdekében, ezek mellett fontos tudatosítanunk: ahogy a női hormonrendszer által előidézett többi jelenség, úgy a menopauza sem betegség.

Azért óriási jelentőségű, hogy ezt a tévhitet felszámoljuk, mert nők millióinak életét keseríti meg a menopauza tüneteihez kapcsolódó betegségtudat, holott amit tapasztalnak gyakran nem más, mint átmenet egy új életszakaszba.

Békére találni a testünkben olyan életciklusokon átívelő kihívás, amelyre a női életút minden pontján, a menopauza idején is próbára tesz minket. Kellő türelemmel és a megfelelő szemlélettel azonban megtapasztalhatjuk, hogy a testünk a mi érdekünkben dolgozik. 

(kezdőkép: Pexels)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?