You are currently viewing A nyaralás szinonimái, avagy volt egy spanyol kalandunk

A nyaralás szinonimái, avagy volt egy spanyol kalandunk

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A hétköznapokban hajtjuk a mókuskereket, százfelé szaladunk, mindenféle dolgot intézünk, mígnem elérkezik a nyaralás. A NYARALÁS.

Lássuk a mi kalandunkat!

Nyaralás = izgatottság és utazás

A párom végtelen izgatottsággal indulásra készen állt, és ettől a lelkesedéstől bizsergés futott végig a hátamon, mintha egy tucat sündisznókölyök szambázna fel a gerincemen. Indulunk Spanyolországba!

Férfi kísérőm dolga a bőröndök cipelése volt, mivel minden más dolog tőle kívül álló tényező.

Az asszony eldönti, hogy HOVA.

A főnök eldönti, hogy MIKOR.

A bankszámla eldönti, hogy MENNYI IDŐRE.

Az utolsó kilométereket koptatva egy érdekes tábla vonta magára a figyelmemet. A tengerparttal párhuzamosan haladva, na meg teljes nyaralási hangulatban nyugtáztam, hogy ez az útszakasz végig van táblázva a medúzaveszély táblával. Azért a párom csendesen megsúgta, hogy lehet, inkább a tompított fényszóró használatára figyelmeztet a tábla. Mindezt a 10 órás utazásnak, valamint a Carrie-n olvasott Ágyún balettozni tilos cikknek tudtam be.

 

Nyaralás = Diéta R.I.P.

Nekünk a nyaralás mindig egy gasztrotúra is, hiszen nagy kíváncsisággal kóstolunk bele az adott kultúra ízeibe. Na jó, a svédasztalos bőségreggelihez felszolgált pezsgő nem ezt a szálat erősíti, de élni tudni kell! A legjobban várt csoda a churros volt, ami egy fánktészta alapú édesség. Csokoládéba mártogatva vagy kakaót szürcsölve hozzá nekem a karácsony íze és a tél zamata jutott eszembe. Egy kicsinyke kávézót választottunk, ami a La Mama névre hallgatott és a nevéhez hűen a tulajdonos idős hölgy egész nap az ajtó melletti asztalnál ülve beszélgetett ismerősökkel, barátokkal és turistákkal, anyáskodott felettük.

A tengeri herkentyűkből készített fogások természetesen alapjai az étlapoknak. A turista mixben minden formájú élőlény megkóstolhattunk, de a tenger ízétől eltelve a hét további részében nem kívántuk meg. A paellát is azért nem próbáltuk ki, mert a párom szerint túl sok szemmel néz és túl sok lába van.

Említést kell tenni még a gazpachoról. A képzeletemben az olasz minestrone leves hideg változata élt, így az egyik szemöldökömet felhúzva ámultam, ahogy a pincér egy műanyag palackból egy borospohárba önti a levesem. Ízre pedig mintha ecetes uborkalevet ittam volna. Nagyon remélem, hogy csak rossz vendéglátóipari egységet választottunk!

Természetesen a spanyol életérzéshez sangría dukált. Ezt szürcsöltük sok gyümölccsel nem is akárhol, hanem a Café Budapest nevű kávézóban. Igen, egy magyar pár által üzemeltetett vállalkozás a spanyol tengerparton. Még a kávézó falán lévő magyar zászlót is aláírtuk.

 

Nyaralás = fuss gazella, fuss, a szabadság érzése

Minden nap másik strandon mártóztunk meg a tengerben. Belőlem és általában a vízben úszók többségéből csak egy búvárpipa látszódott ki. Egész halrajokat lehetett meglesni a szikláknál. Robogót béreltünk és mentünk bele a nagyvilágba. A csúszdapark is hatalmas élmény volt, egyedül az ár-érték arány volt kifogásolható. A jól megkért belépődíj mellé 60-90 perces várakozási idő társult, majd a pályán töltött idő talán az 1 percet sem ütötte meg. De legalább jól meghúztam a nyakamat, amit utána még napokig nyögtem. Persze élveztük az ott töltött időt és jól kisikítoztuk magunkat a csúszdaóriásokon.

 

Nyaralás = féktelen romantika

Legalábbis majdnem, de a legcsöpögősebb ponyvaregény szerelmes jelenete sem lehet romantikusabb, mint szakadó esőben, robogóval szelni a szerpentint, egymáshoz simulva, csodálatos tengerparti kilátással.

Barcelona, a nyüzsgő, mediterrán nagyváros nagy falatnak bizonyult. A La Rambla-n hömpölygő embertömeg, az öt sávos sugárúton való galoppozás a robogón, a tikkasztó forróság kissé vontatottá tette a napot. A Güell Parkban közölt információ, miszerint a belépők aznapra “sold out”, olyan mélypontra sodortak, hogy a Sagrada Famíliát csak tisztes távolságból lestük meg. Először fejezzék be! Húztam fel az orrom. Bosszúságunkat kisebb pánikroham váltotta fel. A visszaúton felmerészkedtünk az autópályára (robogóval!), ahol a GPS eltérített, majd lefagyott, a telefon 19%-on vergődött, a hegyekben eltévedtünk, a benzin vészesen alacsony szinten jelzett. A csillogó, tündöklő nap egy kissé horrornappá alakult. Elmesélni viszont már annál szórakoztatóbb!

 

Nyaralás = a pihenés és a kikapcsolódás netovábbja

A sziesztához igen hamar hozzá lehet szokni és a jótékony hatását le is teszteltem. Délutánonként 1 óra alvás 7 napon keresztül szükségtelenné tette a kávé fogyasztását, így a szervezetem egy teljes héten keresztül koffeinmentes állapotban is tökéletesen működött.

 

Nyaralás = meghökkentő útikalandok

Azt gondoltuk, hogy a hazaúton már semmi érdekes nem történhet, mégis egy külföldön is már felkapott pornószínésznő forgatáson való élményeinek lehettünk fültanúi. A két fél közötti beszélgetés csak egy ártatlan kérdéssel indult: és mivel foglalkozik? Mik vannak!

Visszatérve a szürke hétköznapokba, a munkában kezdtem a reggeli rutinfeladatokat és egyszerűen csak annyit éreztem:

Nyaralás = mintha meg sem történt volna.

Kirizs Kornélia

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?